VRIJEME ZA DIPLOMACIJU

Je li mačkama moguće nešto zabraniti?

08.09.2015 u 14:57

Bionic
Reading

Jeste li se ikada zapitali - razumije li moja mačka kada joj kažem 'ne'? Mnogi vlasnici mačaka muku muče s disciplinom svoje ljubimice te smo upravo iz tog razloga pokušali saznati je li mačkama uopće moguće nešto zabraniti

Naši prijatelji s Mačkarice istražili su razumiju li naše mačke 'ne' i slične opaske koje vlasnici ovih ljubimaca često koriste. Stručnjakinja za ponašanje mačaka Janiss Garza opisala je jednu situaciju kod kuće kao primjer i dala savjet kako se postaviti.

Dok mačke njezino ‘ne’ uvijek poslušaju (barem kad je u blizini) te joj se ne može dogoditi da priprema ručak, a da se mota oko povrća na stolu, njezinog zaručnika ne fermaju ni pet posto. Posebno jedna ženka, Summer, koja kad nešto želi, ne pušta ga na miru. Premda se radi o mladoj mački, mlađoj od godine dana, Janiss s njom nema problema. No kad njezin zaručnik kaže ‘ne’, mački kao da na jedno uho uđe, a na drugo izađe.

Mačke vas ne vole manje ili više, bez obzira na koji način i kojim tonom kažete 'ne'. Međutim, ako to izgovorite bojažljivo, neće vas poštovati.

Mačke žive u svijetu u kojem im druge mačke jasno daju do znanja što misle i ne šale se pritom. Čak ako su inače u dobrim odnosima, ako si idu na živce, uvrijeđena će mačka zarežati, siktati ili čak ošamariti dosadnjakovića. Naravno, obzirom da mi brinemo o njima i da smo deset puta veći, udaranje ne dolazi u obzir, pogotovo zato što mačka gotovo nikad neće shvatiti zašto ste je udarili. No, odlučno 'ne' odgovara otprilike režanju ili siktanju i ako to izgovorite kako treba, mačka će bez problema shvatiti.

Više detalja o ovom problemu možete saznati na Mačkarici