IZBJEGNITE GREŠKE

Je li ovo tajna savršenog pire krumpira?

29.11.2013 u 09:24

Bionic
Reading

Rijetko tko ne voli pire krumpir, no tko ga zna pripremiti tako da bude mek, bez grudica, savršene konzistencije i omjera? Ukoliko vam se pire pretvori u ljepljivu masu ili baš nema okusa, vrijeme je da spoznate deset najvećih pogrešaka i kako ih izbjeći prilikom pripreme

Greška: Koristite pogrešnu vrstu krumpira
S obzirom na vrstu, krumpir se nakon kuhanja može podijeliti na tri vrste: tvrde sorte koje se ne raskuhavaju i dobro se režu, srednje čvrste, još uvijek relativno tvrde, te meke koje se raskuhavaju i raspadaju. Najbolji odabir za pire su srednje tvrde vrste krumpira te meke vrste jer imaju više škroba pa će pire biti kremastiji, piše Huffington Post

Greška: Režete ga na različite komade
Ukoliko narežete krumpir na nejednake dijelove, tada se neće ravnomjerno skuhati pa će veći komadi biti nedovoljno kuhani, a mali komadi prekuhani. Na taj način nikada nećete napraviti savršeni kremasti pire. Zato podjednako sitno nasjeckajte sve krumpire, stavite ih u hladnu vodu, neka zakuha i nakon toga kuhajte sve dok ne budu podjednako kuhani.

Greška: Prekuhavate ili nedovoljno kuhate krumpir

Prekuhani krumpiri su blijedi te su poprilično neukusni. Nedovoljno kuhani krumpiri su pak previše zrnasti te je od njih teško dobiti glatki pire. Da je krumpir savršeno skuhan, znat ćete kada oštar nož bez problema može proći kroz njega.

Greška: Koristite mikser, blender ili ručni mikser
Vrlo je važno znati da su krumpiri prepuni škroba, a to znači da ih ne treba previše miksati i gnječiti. Ukoliko koristite mikser ili blender, škrob se zgusne i pretvara u ljepljivu masu, stoga se radije poslužite običnom vilicom i ručnim usitnjivačem.

Greška: Previše gnječite krumpir
Čak i ako koristite mikser i ručni usitnjivač, moguće je previše izgnječiti krumpir. Kada dodajete mlijeko, vrhnje ili maslac, nježno miješajte, sve dok se svi sastojci ne povežu. Nema potrebe da ga pretjerano gnječite - inače ćete dobiti masu nalik ljepilu.

Greška: Koristite hladni maslac, mlijeko ili vrhnje
Ako ih ostavite na sobnoj temperaturi, bolje će se povezati s krumpirom, a ujedno će vas to spriječiti da pretjerano gnječite krumpir.

Greška: Dodajete previše tekućine
Možete dodati malo vrhnja ili mlijeka, ali pripazite na količinu jer sigurno ne želite dobiti juhu od krumpira umjesto pirea.

Greška: Niste dodali dovoljno maslaca
Slavni recept za pire krumpir Joela Robuchona kaže da krumpir i maslac valja staviti u omjeru jedan naprema dva. Ako niste zadovoljni okusom pirea, a niste pazili na omjere, pokušajte dodati malo maslaca.

Greška: Niste dodali dovoljno soli
I najbolje izgnječeni krumpir, sa savršenim omjerom maslaca, i dalje će biti bljutava smjesa ako ne dodate dovoljno soli. Posolite pire, lagano promiješajte i kušajte.

Greška: Isušujetepire
U redu je, iako ne baš preporučljivo, unaprijed napraviti pire. No kako ga ne valja posluživati hladnog, morat ćete ga podgrijati, a valja pripaziti da ga ne isušite. Dva su načina za to: lonac s pireom stavite na lonac s vodom pa zagrijte pire na pari ili samo dodajte zagrijano mlijeko.