za početnike

Jednostavno se održavaju: Ove sobne biljke garantirano će rasti u svakom domu

02.05.2023 u 06:40

Bionic
Reading

Ako nemate previše vremena i volje za uzgoj sobnih biljaka, a rado biste njima uljepšali dom, donosimo nekoliko vrsta koje se jednostavno održavaju

Ako ste među onima kojima sobne biljke nikako ne uspijevaju koliko god se trudili oko njih, možda se pomislili da one jednostavno nisu za vas. No stručnjaci naglašavaju da jednostavno ponekad biramo prezahtjevne biljke kojima ne odgovaraju klima, količina svjetlosti i vode te preporučuju krenuti od odabira manje zahtjevnih sorti.

Ključ u uspješnom rastu biljaka je u odgovarajućoj količini svjetlosti i zalijevanja te u pogođenoj klimi, no postoje i one koje su toliko nezahtjevne da im gotovo ništa ne može naškoditi te će dugoročno ukrašavati vaš dom!

Kentia

Ova biljka poznata je i pod nazivom slamnata palma, a potječe iz tropskog dijela Australije. Kada je posađena u vanjskom prostoru, uživa u višim temperaturama i nešto više hlada, zbog čega je idealna za sadnju u stanu.

Pokazalo se da će uspješno rasti i ako je izložena utjecaju klime, vrućeg fena, pa čak i učestalom zanemarivanju. Važno je samo da je postavite podalje od direktne Sunčeve svjetlosti i priuštite joj umjerenu količinu vode.

Bambus

Bambus je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka jer svojim efektnim i bogatim zelenim lišćem podiže čitav interijer. Zahtijeva umjerenu vlagu u zraku i podosta Sunčevih zraka pa je držite što bliže prozoru. U odgovarajućim uvjetima godinama će uspješno rasti i uljepšavati vaš dom!

Lirasti fikus

Omiljen među početnicima, ali i iskusnim vrtlarima, lirasti fikus s razlogom je jedna od najpopularnijih sobnih biljaka. Može doseći visinu od tri do pet metara, a najljepši ukras njegovo je veliko i sjajno lišće u obliku violine.

Ključ uspješnog rasta je u obilju neizravne Sunčeve svjetlosti, a količina vode koja vam je potrebna za rast ovog fikusa ovisi o veličini i vrsti posude u kojoj se nalazi.

Zmajevo stablo

Zmajevo stablo ili dracena popularna je kućna ukrasna biljka navikla na suhu klimu. Za njen cvat morat ćete biti jako strpljivi jer cvjeta tek nakon više od desetljeća!

I dok u prirodi može narasti do 30 metara, u sobnim uvjetima računajte da bi mogla, u iznimnim slučajevima, dohvatiti visinu od šest metara. Naime, kao što joj je dugo potrebno za cvat, podjednako joj vremena treba za rast te naraste tek 10 centimetara godišnje.

Njen snažan korijenski sustav čini je vrlo izdržljivom i nezahtjevnom pa je popularan odabir u stanovima i uredima.

Kišobran drvo

Ova predivna sobna biljka također se lako održava te nije izbirljiva ni po pitanju svjetlosti jer dobro podnosi i slabije osvijetljene prostore. Uzmite u obzir to da šatirane sorte (s bijelim uzorkom) trebaju nešto veće količine Sunčeve svjetlosti.

Zalijevajte je tek kada se zemlja potpuno osuši te obavezno izbacite višak vode koji prođe kroz rupice. Iako sporo raste, tijekom cijele godine uveseljavat će vas sitnim novim izdancima.

Kalateja

Prelijepi listovi prošarani tamnijim i svjetlijim nijansama zelene opčinjavaju na prvu! Osim svog efektnog izgleda, kalateja osvaja jednostavnim održavanjem jer će od vas tražiti samo da je zaštitite od izravne svjetlosti te da je obilnije zalijete svaka dva tjedna.

Strelicija (Rajska ptica)

Strelicija je definitivno jedna od najljepših biljaka kojima možete obogatiti dom. Njen cvijet podsjeća na pticu u letu, a čine ga latice narančaste i indigoplave boje. Ovakav spektakularan izgled zadržat će nekoliko mjeseci, dok će odrezani cvjetovi izdržati u vazi i do tri tjedna.

Ne zahtijeva posebne uvjete i sve što joj je potrebno jest uzgoj u prozračnom supstratu, što više svjetlosti i ne previše vlage.

Fikus gumijevac

Fikus gumijevac karakterizira bujno zeleno lišće živahnog voštanog sjaja, zbog čega je među najpopularnijim odabirima za dekoriranje stanova i ureda.

Riječ je o trajnici koja može narasti do tri metra u visinu. Vrijedi pripaziti na njene otrovne osobine jer stručnjaci naglašavaju da je iznimno toksična za pse i mačke, dok kod osoba alergičnih na lateks može izazvati alergijsku reakciju na koži.

Lagana je za uzgoj i nesmetano napreduje u zatvorenom prostoru, a pripazite tek da je ne stavite na mjesto s iznimno puno ili pretjerano malo Sunčeve svjetlosti.

Drvo banane

Ako ste u potrazi za biljkom koja je funkcionalna i vizualno privlačna, ne tražite dalje od patuljaste sorte drveta banane. Nešto je zahtjevnija za uzgoj te treba pripaziti da ima puno Sunčeve svjetlosti, ali i da joj nije izložena direktno, te je valja često zalijevati, ali ne previše, kako ne bi došlo do truljenja korijena.

No usprkos nešto većoj zahtjevnosti, i dalje je riječ o 'žilavoj' biljci koja će dobro podnijeti razne uvjete, a ako budete dovoljno strpljivi, za nekoliko godina biste mogli biste ugledati i - plod banane!