sve je na licu

Koliko dobro razumijete svog psa? Otkriveno zašto psi drugačije komuniciraju

03.10.2023 u 12:54

Bionic
Reading

Znanstvenici su proveli istraživanje na 100 vlasnika pasa u kojem su utvrdili zašto neki psi bolje izražavaju svoje emocije od drugih

Zbog jedinstvene bezuvjetne ljubavi i privrženosti kojima obasipaju svog vlasnika, psi su s razlogom poznati kao čovjekov najbolji prijatelj. No, nisu svi psi isti, baš kao niti načini na koji komuniciraju s ljudima.

Novo istraživanje pokazalo je da postoje određene značajke u psećem izgledu uslijed kojih stvaraju specifične poglede kojim nam nešto žele poručiti.

'Razumjeti što nam psi žele reći te kako se osjećaju u pojedinim situacijama puno znači svakom vlasniku te produbljuje odnos koji imaju s ljubimcem', rekla je Courtney Sexton, voditeljica istraživanja.

Dokazano je kako pse s potpuno jednobojnom njuškom doživljavamo kao ekspresivnije od onih s više boja i uzoraka jer na njihovim licima iščitavamo više emocija i poruka.

Ovo otkriće dokazalo je i kako komunikacija sa psima nema veze s pasminom, već isključivo s njihovim fizičkim izgledom. To se nadovezuje i na ranije istraživanje kojim je dokazano da pojedini psi imaju sposobnost komunikacije s vlasnicima putem različitih tonaliteta lajanja i cviljenja, a koje nije povezano s pasminom.

U ovom istraživanju ispitano je 100 vlasnika pasa koji su morali pratiti ponašanje i ekspresiju svog ljubimca u različitim situacijama.

Rezultati su pokazali da vlasnici puno bolje čitaju poruke pasa jednobojnih lica te kako su u izražavanju emocija složeniji radni i visoko istrenirani psi.

Za kraj, dokazano je da su stariji psi manje izražajni od štenaca, a istraživači su zaključili da je razlog taj što odrasli psi imaju uspostavljen dublji odnos s vlasnikom kojem je dovoljan i maleni mig da točno zna što njegov najbolji četveronožni prijatelj želi u svakom trenutku.