TOPLINSKI UDAR

Stručnjaci upozoravaju: Izbjegavajte meso, masnu i začinjenu hranu

10.07.2017 u 11:28

Bionic
Reading

Ljetne vrućine mogu rezultirati ozbiljnim zdravstvenim tegobama, posebno kada je riječ o djeci, starijim osobama i kroničnim bolesnicima. Danas nas očekuje najtopliji dan u godini, a kao mjeru predostrožnosti Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je upute kako se zaštititi od visokih temperatura i UV zračenja

Zadnjih dana svjedoci smo nesnosnih vrućina zbog temperatura koje neumorno rastu. U nedjelju je bilo najtoplije u Kninu, Pazinu, Imotskom i Sinju, gdje je izmjereno 36°C, a visoke temperature nastavit će se i ovoga tjedna. Prema riječima Dragoslava Dragojlovića, dežurnog prognostičara DHMZ-a, danas nas čeka vrhunac toplinskog vala.

Najtoplije će biti u središnjim i istočnim kopnenim krajevima u kojima će temperatura zraka doseći 37°C, a posebnu pažnju trebaju obratiti oni koji žive u unutrašnjosti Dalmacije, gdje bi temperature mogle narasti i iznad 38°C. Od četvrtka do subote pljuskovi u unutrašnjosti ublažit će vrućine, a već u nedjelju možemo očekivati ponovni rast temperatura.

Ministarstvo zdravstva preporučuje starijim osobama i bolesnicima da se ne izlažu suncu između 11 i 16 sati, posebice onima koji pate od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti, a Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar objavio je i upute kako se zaštititi od visokih temperatura i UV zračenja.

Nastojite rashladiti prostor u kojem živite tako da otvorite prozore tijekom noći, kada je temperatura niža, a tijekom dana nastojite držati rolete spuštenima. Idealno bi bilo sobnu temperaturu držati ispod 32°C danju i ispod 24°C noću, što je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina i kronične bolesnike.

Pomoć pri visokim temperaturama su ventilatori i klima uređaji koji mogu olakšati boravak u stanu. Nastojite ne izlagati se suncu u najtoplijem dijelu dana, izbjegavajte naporan fizički rad, redovito koristite kreme sa zaštitnim faktorom i pijte dovoljno tekućine.

Djeci, trudnicama, starijim osobama i kroničnim bolesnicima ne preporučuje se boravak na suncu u razdoblju od 10 do 17 sati. Nosite prozračnu i svijetlu odjeću od prirodnih materijala, šešire i sunčane naočale, koristite laganu posteljinu, rashladite se u mlakoj vodi, jedite češće i manje obroke te izbjegavajte alkohol, napitke sa šećerom i kofeinom te hranu bogatu bjelančevinama.

Internist i pulmolog Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice za zdravstvo grada Zagreba, u gostovanju na HRT-u izjavio je kako Hrvati posljednjih dana puno bolje podnose vrućine nego što je to bio slučaj proteklih godina. Hitna medicinska služba bilježi smanjenje broja poziva u pomoć, no ipak, valja povesti računa o svakodnevnim navikama.

Redžepi napominje kako je važno izbjegavati nagle promjene temperature, odnosno izlazak iz klimatiziranih prostorija na ekstremne vrućine, jer tada dolazi do naglog proširenja krvnih žila, pada tlaka i nesvjestice. Ono što je također važno izbjegavati je masna i začinjena hrana te hrana koja zahtijeva jaču termičku obradu poput mesa.

Pri velikim vrućinama nemojte zaboraviti i na vaše krznene prijatelje. Kućne ljubimce nemojte ostavljati u automobilu, pazite da u svakom trenutku imaju hladne vode u zdjelici te im sklonite kućicu sa sunca.