OBJAVITE RAT KILOGRAMIMA

Želite smršavjeti? Tri jednostavna pravila pomoći će vam u tome

12.05.2021 u 07:03

Bionic
Reading

Ako ste i vi među onima koji nisu zadovoljni pri pogledu u zrcalo te želite što prije krenuti u misiju mršavljenja, možda biste trebali uvesti tri jednostavna pravila koja će dugoročno dati rezultate

Kad se radi o mršavljenju, treba znati da tu nema čudotvornog recepta i brzopoteznih rješenja. Oni koji su puno puta isprobali različite dijete, znaju o čemu govorimo, jer većina njih ostavlja nas gladnima i nezadovoljnima pa nije lako održati volju za provođenje takvog načina prehrane.

Evo tri savjeta koja nije teško provesti, a pomoći će vam da značajno smanjite apetit, smanjite težinu, ali da se ne izgladnjujete i da pojačajte svoj metabolizam.

Zvuči nevjerojatno? Pa krenimo!

Pravilo 1: Jedite manje šećera i škroba

Hrana koja sadržava ove tvari ima jako velik utjecaj na ravnotežu inzulina. Jer ako već niste znali: hormon inzulin najveća je zaliha masti u našem tijelu. Dakle ako smanjimo razinu inzulina prehranom s malo ugljikohidrata, tijelo počinje sagorijevati zalihe masti umjesto ugljikohidrata. Osim toga, još jedna prednost niske razine inzulina je ta što bubrezi izbacuju višak natrija i vode iz tijela. To ne samo da smanjuje nadimanje, već i zadržavanje vode. Zato izbacite ugljikohidrate, smanjite razinu inzulina i automatski ćete početi manje jesti. Tada sagorijevanje masti započinje samo od sebe. Dakle vrlo jednostavno: ukoliko unesete manje šećera i ugljikohidrata, smanjit ćete razinu inzulina i obuzdati apetit, tako da možete izgubiti kilograme, a da ne ogladnite.

Pravilo 2: Jedite više proteina, masti i povrća

Vaši obroci trebali bi sadržavati barem jedan izvor bjelančevina i masnoća ​​s povrćem i s malo ugljikohidrata. Ako se budete držali ovog pravila, automatski ćete jesti preporučenu količinu ugljikohidrata od 20 do 50 grama dnevno.

Proteinima su bogate namirnice poput mesa, ribe, škampa, jaja...

Treba naglasiti da konzumiranjem proteina vaš metabolizam sagorijeva do 80 do 100 kalorija više dnevno!

Dijeta s visokim udjelom proteina također može smanjiti apetit za međuobrokom pa ćete se osjećati tako sito da ćete automatski pojesti 441 kaloriju manje dnevno.

Povrće koje sadržava malo ugljikohidrata: brokula, cvjetača, špinat, kelj, prokulica, blitva, zelena salata, krastavac, celer... Ovo povrće možete jesti koliko god želite bez grižnje savjesti jer koliko god ga pojeli, nikada nećete unositi više od 20 do 50 grama ugljikohidrata dnevno! Prehrana koja uključuje meso i povrće sadrži sva vlakna, vitamine i minerale koji su vam potrebni za svakodnevno funkcioniranje. Jedite dva do tri puta dnevno, a ako ste navečer još uvijek gladni, pojedite četvrti obrok.

Što se tiče masti, najbolji izvori masti su maslinovo ulje, kokosovo ulje, ulje avokada, maslac, mast...

Nutricionisti ističu kako je najbolja masnoća za kuhanje kokosovo ulje jer sadržava masnoće, tzv. srednjelančane trigliceride (MCT). Ove su masnoće zdravije od ostalih i bolje potiču metabolizam.

Osim toga, nikada ne biste smjeli biti na dijeti s malo ugljikohidrata i masnoća jer biste se tako osjećali loše, što ugrožava uspjeh vaše dijete. Nema razloga za izbjegavanjem zdravih masnoća jer studije pokazuju da zasićene masne kiseline, suprotno uvriježenom mišljenju, ne povećavaju rizik od srčanih bolesti. Dakle svaki bi se obrok trebao sastojati od izvora bjelančevina, masti i povrća s malo ugljikohidrata. To vas automatski stavlja u ciljani raspon unosa od 20 do 50 grama ugljikohidrata, što smanjuje razinu inzulina.

Pravilo 3: Vježbajte tri puta tjedno

Da biste izgubili kilograme ovim prehrambenim planom, to naravno ne znači da morate odmah istrčavati kilometre, ali tjelovježba itekako pomaže vašem tijelu da izgubi masnoće i, prije svega, ostane u formi.

Najbolje je vježbati tri do četiri puta tjedno. Idealna je kombinacija zagrijavanja, treninga s utezima i istezanja. Trening s utezima ili intenzivni treninzi snage sagorijevaju kalorije i potiču metabolizam, što zauzvrat pomaže pri mršavljenju. Studije su pokazale da čak možete tako graditi mišiće, a da pritom gubite puno tjelesne masti.

Naravno, možete raditi kardio treninge i održavati kondiciju plivanjem, trčanjem ili hodanjem...

Savjet za kraj: Svakako si jednom u tjednu dopustite malo odmora u obliku tzv. dana za varanje (cheating day) pa si priuštite obrok po želji. No to ne znači da možete pretjerati, stoga odaberite zdravlje ugljikohidrate poput onih u riži, kvinoji, voću... I zapamtite, vaš 'dan za varanje' nikako ne bi trebao postati 'tjedan za varanje' jer inače nećete ostvariti željeni cilj. Ako ne želite, ne morate uvoditi takav dan, ali povećan unos ugljikohidrata može imati pozitivan učinak jer stimulira hormone koji sagorijevaju masnoće.