STANKOVIĆ O POBAČAJU:

'Pravo djeteta jače je od prava majke'

27.10.2015 u 17:11

Bionic
Reading

Aleksandar Stanković nakratko je zamijenio voditeljsku poziciju gostujući u radijskoj emisiji 'K'o žena' te je, između ostalog, otkrio što misli o legalizaciji prostitucije i pobačaju

Stanković je gostovao u radijskoj emisiji 'K'o žena' koja promiče ravnopravnost spolova, a vode je na Korčuli tri feministice Kata, Goga i Vinka. Put na Korčulu nanio ga je zbog emisije 'Vjetar u kosi', zbog koje je motorom proputovao 3.000 kilometara.

U vrućoj fotelji u studiju Radija Korčule Stanković je odmah rekao kako podržava pokret feminizma.

Iako nije sasvim siguran je li se situacija promijenila nabolje unazad prethodnih 20 ili 35 godina, Stanković iz svog okruženja u radnoj sredini ne vidi da žene nemaju ista prava, osim u jednom dijelu, a to je klasičan seksizam odnosno primjer s televizije - ako je žena dva ili tri puta vodila emisiju zabavnog karaktera, više ne može dobiti šansu voditi dnevnik.

Na pitanje zašto uvijek u svojoj emisiji 'Nedjeljom u 2' ima više muških gostiju, Stanković odgovara da je jednostavno više muškaraca u javnom životu, ali i kada razmišlja o tome tko će gostovati, kreće od teme, a ne gosta.

'Svojevrstan seksist jesam zato što sam prema ženama u emisiji najčešće blaži. Teže mi se posvađati sa ženom nego s muškarcem. Neugodnije mi je jer su te svađe odnosno polemike koje radim u emisiji dosta žučne i uvijek na nekakvom rubu. S nekim ženama sam se doduše fino posvađao, ali najčešće, ako mogu, izbjegavam žestoke polemike sa ženama. Ne znam zašto to radim, ali to je tako. Možda bi tako trebalo pristupati svim gostima jer nekad od gostiju dobiješ više ako nisi tough i ako ih pustiš da se otvore. Ali mislim da bi me tada potjerali s HRT-a. Rekli bi da sam se umorio', izdvojile su dio razgovora iz emisije voditeljice na svojoj facebook-stranici. Kao jednu od najboljih gošća izdvojio je Milku Babović.

Rekao je da su mu posljednje tri suradnice u emisiji žene, a ponekad mu je teško surađivati sa ženama jer jedan krivi pogled može uzrokovati lavinu emocija. Na pitanje o tome misli li i dalje da žene i muškarci nisu jednaki pred Bogom, Stanković je potvrdno odgovorio: 'Nisu apsolutno i tko to ne vidi, taj je slijep. I to mi nikako nije jasno, zašto vjernice to trpe? Kako mogu biti u organizaciji koja ih tako podčinjava? Prave vjernice ne mogu biti feministice i obratno. Jednostavno to ne ide jedno s drugim.'

Kratko i jasno rekao je da podržava legalizaciju prostitucije: 'Kao i muškarci, tako i žene mogu prodavati svoje tijelo ako to žele.' Vjeruje da postoje muškarci i žene koji dobrovoljno to rade i smatra da se prostituiramo na milijardu drugih načina u životu.

Iako odobrava prostituciju ako je osoba sama tako odlučila, Stanković kaže da je generalno protiv pobačaja te smatra da je na neki način ubojstvo.

'Pravo djeteta jače je od prava majke', objasnio je Stanković i dodao da postoje situacije, poput silovanja, kada se može opravdati, ali inače je idealistički protiv.