POZNATI ZA ČINČI

Ivan Dečak u obranu činčila, a protiv ministra Jakovine

04.11.2015 u 20:15

Bionic
Reading

Hrvatskoj javnosti Činči je već poznata kao zagovornica prava svih životinja i žestok borac za slobodu činčila te se kandidirala za mjesto saborske zastupnice na nadolazećim izborima sloganom 'Iz kaveza do sabora' kako bi se založila za prestanak nasilja nad tom hrvatskom manjinom

Nezavisnu kandidatkinju Činči koja sutra, 5. studenog u 11 sati na Trgu bana Jelačića ima svoj predizborni skup podržali su mnogi poznati Hrvati, a među njima svoj glas za zabranu uzgoja životinja radi krzna dali su glazbenik Ivan Dečak, Bojan Jambrošić, glumac Robert Bošković, zagrebački hokejaši i mnogi drugi.

Činči svakim izlaskom na špicu napravi gužvu jer se svi žele fotografirati s njom. Uz brojne građane, Činči se fotkala i s poznatim osobama. Sanji Doležal, Dubravku Šimencu i Niki Fleiss pridružio se i kazališni redatelj Krešimir Dolenčić. Sve fotografije i doživljaje Činči objavljuje na Facebooku, a i revna je tviterašica. 'Viva La Chinchilla' internetski je hit.

'Ne podržavam ubijanje činčila i izričito sam protiv uzgoja životinja zbog njihova krzna. Drago mi je da su Prijatelji životinja ovako šaljivom, ali izričito jasnom kampanjom sa svima nama stali u obranu tih malih stvorenja. Zato dajem svoj glas za ČINČI i HRVATSKU BEZ KRZNA!' izjavio je Bojan Jambrošić.


I kazališni redatelj Krešimir Dolenčić podržao je Činči

Robert Bošković dodao je: 'Znate li da je za jednu bundu potrebno ubiti 200 činčila? Zbog toga sam se 2006. zgrozio i vjerovao da će sve farme činčila u našoj državi biti zatvorene! Danas, devet godina kasnije, očekivao sam da ćemo biti još pametniji. Stoga podržavam Činči te vjerujem u razum i sretan ishod ove kampanje.'

Hrvatskoj javnosti Činči je već poznata kao zagovornica prava svih životinja i žestok borac za slobodu činčila te se kandidirala za mjesto saborske zastupnice na nadolazećim izborima.

U svojem prvom istupu u javnosti predstavnica činčila Činči predala je 16. rujna 2015. u Ministarstvu poljoprivrede pismo ministru Tihomiru Jakovini. Povod tomu je ministrov dopis Hrvatskom saboru u kojem je jasno naveo da će izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životinja u Hrvatskoj dopustiti uzgoj činčila radi krzna, i to prije sazivanja povjerenstva koje je trebalo odlučiti o tome. Znajući da su zakonsku zabranu uzgoja životinja radi krzna u Hrvatskoj u vrijeme njezina donošenja 2007. podržali političari, javnost i sve činčile, Činči je pisala ministru Jakovini tražeći da zadrži postojeću zabranu koja bi na punu snagu trebala stupiti 2017., nakon isteka prijelaznog roka od deset godina.

Kako bi iskoristila i YouTube za svoju predizbornu kampanju i predstavila svoj program, lansirala je promidžbeni video pod nazivom 'Vaš glas za činčile spas'.

https://www.youtube.com/watch?v=bEQpUFkJS3s