UZ PODRŠKU POZNATIH

Jazz for nature za spas Plitvica

05.09.2016 u 23:58

  • +26

Jazz for nature

Izvor: Promo fotografije / Autor: Nikolina Samaržija

Bionic
Reading

Nakon što je UNESCO objavio da će Nacionalni park Plitvička jezera maknuti s popisa zaštićene svjetske baštine, ravnatelj Anđelko Novosel organizirao je ekološko-humanitarnu večer Jazz for nature koja je okupila mnogobrojne glumce i osobe iz javnog života

Alarm za uzbunu, odnosno vijest o UNESCO-ovom upozorenju došla je iz samog parka koji od svibnja na čelu ima profesora geologije i geografije Anđelka Novosela. Dugogodišnji stručni suradnik na Plitvicama, a koji odnedavno obnaša dužnost ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera ovim je događajem želio upozoriti javnost o ogromnom problemu s kojim se park suočava.

'Izašli smo u medije s ovom informacijom jer javnost mora znati što se zbiva, budući da je riječ o strateškom javnom interesu. Za Plitvice je napravljena analiza i objavljena je odluka kojom se propisuje paket mjera koje moramo donijeti do veljače 2017. godine.

U UNESCO-ovom paketu mjera od Hrvatske traže da stavi moratorij na gradnju. Da se javna ustanova uključi u postupak izdavanja građevinskih dozvola za objekte na području NP-a Plitvice i da se izradi Strateška procjena utjecaja na okoliš za važeći prostorni plan', rekao je ravnatelj Anđelko Novosel.

'Adaptivno upravljanje brojem posjetitelja, sigurnost posjetitelja i pristupačnost stvari su koje moramo organizirati. Akcijski plan moramo što prije donijeti i tu ćemo znatno mijenjati postojeće stvari, no o tome još nećemo javno. No, ono što mogu reći je da moramo smanjiti broj posjetitelja ako želimo očuvati prirodu. Moramo iz masovnog stvoriti stacionarno održivo posjećivanje. Moramo promijeniti politiku upravljanja. Na prijedlog vanjskih stručnjaka UNESCO-a proveli smo istraživanje i vidjeli da cijena ulaznice ne utječe na zadovoljstvo posjetitelja. Njima najviše smetaju gužve. To ćemo promijeniti Akcijskim planom upravljanja posjetiteljima.'

'Ovo je hvalevrijedan projekt, drago mi je da smo svi danas dio ove priče. Imali smo i utrku čamcima, zamalo smo i pobijedili ove lokalne dečke', rekla je Kristina Krepela, dok Suzana Nikolić žali što prije nije posjetila Plitvice, ali je sada spremna i volontirati.