RAZOTKRIVANJE S RAZLOGOM

Emotivna ispovijed Mire Furlan o kompleksnom odnosu s majkom

29.11.2016 u 10:22

Bionic
Reading

Povodom skorašnje premijere predstave 'Jesenja sonata' Ingmara Bergmana u HNK-u Ivana pl. Zajca, u kojoj Mira Furlan igra glavnu ulogu, glumica je na Filozofskom fakultetu u Rijeci u razgovoru 'O majkama i kćerima' progovorila o svojoj majci i njihovom turbulentnom odnosu u kojem nikad nije nedostajalo ljubavi, ali jest sklada. Ingmarova 'Jesenja sonata' bavi se upravo tom problematikom, zbog čega je glumica vlastitim primjerom otkrila što ju je privuklo toj ulozi

Švedski redatelj Ingmar Bergman u svojoj je 'Jesenjoj sonati' progovorio o vječno kompleksnom odnosu majke i kćeri, a upravo taj njegov tekst riječki HNK premijerno će u siječnju 2017. izvesti na svojoj sceni s Mirom Furlan u glavnoj ulozi te u režiji Ane Tomović. U razgovoru na Filozofskom fakultetu u Rijeci povodom premijere 61-godišnja glumica Mira Furlan je vrlo iskreno progovorila o tome zašto joj je ova nova kazališna uloga posebno važna. I sama je imala vrlo kompliciran odnos s majkom koja je preminula kad joj je bilo 16 godina. Često su se razilazile u razmišljanjima, svađale i mirile, a majka je Miri pisala i pokajnička pisma nakon njihovih razmirica, piše Jutarnji list. 

'Moja mama je bila napuštena od svoje majke tako da je odrasla kao siroče i odgajana je po tuđim familijama. Spasila ju je profesorica u gimnaziji, žena koja je s vremenom postala moja ‘baka’. Bila je vrlo muzikalna i ljubiteljica kazališta, intelektualna osoba, široko obrazovana, završila je francuski i jugoslavistiku. Radila je u dječjoj knjižnici kao bibliotekarka', ispričala je Furlan, objasnivši da su problemi u njihovom odnosu počeli u njezinom pubertetu, kad se počela 'kititi' i izlaziti. Kad je probušila uši, majka je doživjela šok.

'Prigovarala mi je da se ne smijem spuštati na tu razinu. Ta vrsta nesporazuma vodila je do stalnih drama, sukoba i mirenja, što je sigurno utjecalo i na moj izbor profesije. Mama je cijeli život tražila ljubav, stalno smo se vrtjele u emocionalnim krugovima, pri čemu se ona obično osjećala krivom i ispričavala te mi pisala pokajnička pisma nakon naših svađa', ispričala je Mira Furlan, zaključivši kako je u odnosu majke i kćeri važno 'pravo na krivu riječ' jer 'ne možeš imati odnos ako stalno hodaš po jajima'. Riječkoj publici pročitala je jedno majčino pismo koje je sačuvala.

Mira Furlan se na kazališne daske u Hrvatskoj vratila prošle godine, nakon 25 godina života u Americi. Prvo je živjela u New Yorku, a onda se 1998. preselila u Los Angeles sa suprugom, redateljem Goranom Gajićem, s kojim ima 17-godišnjeg sina Marla Lava. Kao što je to i sama nekoliko puta rekla, glumica svoj američki san ne živi nimalo raskošno, već skromno.


Mira Furlan u predstavi 'Kasandra' iz 2015. HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci

Ingmar Bergman napisao je 'Jesenju sonatu' 1978. godine, koncentrirajući se na lik slavne pijanistice Charlotte koja se, potresena smrću svoga muža, nakon godina odsutnosti vraća u obiteljsku kuću. U njoj je, kao i godinama prije, čekaju njezine kćeri Eva i Helena, koje i dalje žive posljedice nedostatka majčine ljubavi. Ona je svojedobno, dvojeći između obitelji i umjetničkog poziva, izabrala pijanističku karijeru na koncertnim pozornicama diljem svijeta. Kćeri iznova pokušavaju pridobiti majčinu pažnju u nadi da će se davno narušeni odnosi ponovno uspostaviti.

Charlottin povratak pokrenut će cijeli niz neprežaljenih zamjeranja i neizgovorenih optužbi te razotkriti traumu obitelji koja se nepovratno izgubila u međusobnom optuživanju. Preispitujući nekada davno donesene odluke, Bergman se ne pita jesu li one dobre ili loše, nego jesmo li sposobni živjeti njihove posljedice te kakve posljedice odabir vlastite slobode i dosljednost svome karakteru ostavlja na druge, posebno one najbliže. Ulogu Charlotte, koju je u slavnom filmu glumila Ingrid Bergman, u našoj će 'Jesenjoj sonati' utjeloviti Mira Furlan. Evu i Helenu glumit će Marija Tadić i Jelena Lopatić, a u predstavi igra i Leon Lučev, stoji na stranicama riječkog HNK Ivana pl. Zajca.