AVVANTURA, 25. KOLOVOZA

Kako interaktivno angažirati publiku dokumentaraca

16.08.2013 u 13:36

Bionic
Reading

Avvantura Festival Film Forum Zadar, Documentary Campus i Croatia goes Cross-media predstavljaju Industrijski sastanak o multiplatformskom pripovijedanju u nedjelju, 25. kolovoza

Iskorištavanjem festivalskog sinergetskog okoliša, sastavljen je program koji istražuje zanimljive načine pripovijedanja za multiplatformske projekte i objašnjava sve potrebne alate za njihovu proizvodnju.

Interaktivnost nije samo dodatak na dokumentarnu ideju, već neizbježna budućnost za sve tvorce sadržaja, kako kaže Mark Atkin, voditelj programa. Publika danas potražuje sadržaje bilo gdje i svugdje, ali jesu li to spremni platiti?

Industrijski sastanak o multiplatformskom pripovijedanju namijenjen je svim profesionalcima dokumentarnog filma i drugim festivalskim delegatima sa znanjem iz područja filma i novih medija. Svi oni na sastanku će dobiti uvid u načine na koje možemo angažirati publiku kroz interaktivnost i naučiti korisne savjete kako financirati cross-media produkcije.

Raspored programa:

10:00 – 11:00 ‘How to: Engage your Audience’
Predavač: Mark Atkin, Crossover, UK

Mark Atkin, voditelj Documentary Campus Masterschoola i direktor Crossover Labs, pokazat će da interaktivnost nije samo dodatak na dokumentarnu ideju, nego neizbježna budućnost za sve tvorce sadržaja. Na brojnim primjerima interaktivnih projekata koji na različite načine pristupaju angažmanu publike, Atkin će pokazati da je način na koji se publika može privući i zadovoljiti onaj u kojemu omogućujete publici izravnu interakciju sa sadržajem koji kreirate.

11:00 – 12:30 ‘Case Study & Discussion: Netwars - Out of CTRL’
Predavač: Sean Coleman, scenarist i producent, Graphic Novel App, UK

Detaljni pregled prethodnog Documentary Campus projekta koji je trenutno u produkciji: Netwars - Out of CTRL je dokumentarni film, internet dokument, igrani film i serija grafičkih romana koji istražuju različite kutove trenutne prijetnje cyber terorizma. Sean će govoriti o poteškoćama u miješanju fikcije i stvarnosti, izazovima u stvaranju jedinstvenog svijeta priče te o financiranju i produkcijskim procesima uključenima u projekt.

12.30 – 15:30 Pauza

15:30 – 16:30 ‘Telling Stories Real Time: Twitter Gimmick or Storytelling Magic?’

Predavač: Kate Quilton, zastupnica za multiplatforme, Factual, Channel 4, UK

Pripovijedanje u stvarnom vremenu ima potencijal oživjeti priču. Bilo da se radi o priči iz prošlosti ili onoj koju stvarate u sadašnjosti, pregledat ćemo dva projekta koja su usvojila ovaj pristup - Easter Eggs i D-Day: As It Happens - i procijeniti da li je stvarno vrijeme uistinu kakvo treba biti.

16:30 – 17:30 ‘Financing and Developing Cross-media‘
Predavač: Nuno Bernardo, generalni direktor, beActive Entertainment, Portugal

Utemeljeni poslovni i financijski modeli se raspadaju jer prihodi od sadržaja na digitalnim platformama ne zarađuju dovoljno penija da bi zamijenili analogne dolare. Međutim, publika je počela koristiti multiplatforme i tražiti sadržaj bilo gdje, svugdje, ali u većini slučajeva to nisu spremni platiti. Nuno Bernardo će predstaviti izazove s kojima se u današnje vrijeme suočavaju producenti kada žele financirati svoje nove produkcije te će se fokusirati na trikove koje je koristio kako bi financirao svoje posljednje cross-media produkcije.

20:00 – 24:00 ‘Networking Drinks‘