Jurica savjetuje

Šećeru moj

08.03.2012 u 09:05

Bionic
Reading

Šećer deblja i čini tijelo starijim nego što doista jest. Ovaj se tjedan pitamo može li se spriječiti nastajanje bora ako izbacimo šećer ili ga smanjimo na minimum. Apsolutno

Jurica savjetuje kako se osjećati te izgledati svježe i mlado izbacivanjem loših vrsta šećera iz prehrane.

Život je nekada bio zdraviji zbog dva usko povezana razloga – neimaštine i manjka infrastrukture. Em je bilo teže nabaviti neke slastice, em ih se pravilo za blagdane i slavlja. Tko je vidio svakodnevno slađenje brkati sa šećerom.

Danas nam sve slatke kalorične ljepote mašu sa svih strana. Teško je tome odoljeti, a ne smijem zaboraviti ni naše najveće 'saveznike', dodatke prehrani i bezreceptne lijekove koji će nam zdravlje vratiti u normalu ako, tj. kada zastranimo. Pa nek’ netko kaže da život nije fer.

Okej, ima nekih proizvoda koji mogu pomoći, ali čudotvorni napici i kapsule djelotvorni su jedino u bajkama. Kao što nema alata bez zanata, tako nema ni zdravlja bez zdravog balansa i malo truda.

Vođen tom analogijom nakratko ću se dotaknuti preventivne kozmetike. Žene i muškarci podjednako, nevezano uz to kojoj subkulturi pripadaju, koriste kozmetičke proizvode radi održavanja osobne higijene, zdravlja i ljepšeg izgleda. Puno se novca troši na kupovinu ovog ili onog kozmetičkog brenda, čitaju se forumi i traže iskustva drugih, a svatko voli bar ponekad uroniti u gustu pjenu luksuznih kupki.

Gdje je tu problem?

Danas ne želim ulaziti u problematiku određenih sastojaka kozmetičkih pripravaka, time ćemo se opet baviti kroz koji tjedan.

Moramo biti svjesni da, kako i kod tjelovježbe, tako i kod korištenja kozmetike za lice i tijelo, nije cilj svakodnevno provoditi sate i sate po teretanama ili se non-stop mazati kremama - veći i, dakle, bitniji dio je ono što unosimo u tijelo. Tjelovježba i kremice pomažu djelomice, ostalo kontrolirate unosom pravilno izbalansirane prehrane. Bit svega je poštivanje i njega vlastitog tijela iznutra.

Dakle, cure i dečki, nemojte kukati (sebi ili drugima) da izgledate staro i umorno, a pritom si zaslađujete kavu ili svaki dan jedete slatko. Pola vrećice šećera je i više nego dovoljno. Molekule šećera uzrokuju nevjerojatno puno štete u tijelu.

Podjednako je štetna i fruktoza (lipofilni voćni šećer, reći ću to tako), koja potiče razvoj stanica masnoće oko vitalnih organa, što čini temelj oboljenja od dijabetesa i srčanih oboljenja. Šećer, tj. saharoza i fruktoza povećavaju razinu inzulina i leptina i smanjuju osjetljivost receptora na te hormone – upravo to je razlog preranog starenja tijela, ali i kroničnih degenerativnih bolesti.

Sada odmah izračunajte koliko ste žličica/vrećica šećera samo u kavi popili danas pa možda i u nekom malenom desertiću (volimo si umanjivati hranu koja nam šteti, zar ne?). Tome dodajte broj dana u tjednu kad pijete zaslađenu kavu, čaj ili sok. U tren oka ćete shvatiti da godišnje jedete nekoliko desetaka kila šećera! To je čisti otrov koji potiče vašu ovisnost za slatkim. Ustanite i predstavite se grupi anonimnih ovisnika...

Tome dodajte na popis i količinu svih ugljikohidrata niske kakvoće poput bijelog kruha, peciva, pizze, kolačića, tjestenine, voćnih jogurta i slično. Pravilo jest: želite li izgledati mlado, tj. mladoliko, osjećati se bolje i biti zdravi, izbjegavajte oblike šećera koje sam spomenuo. Znate, nije masnoća problem. Problem je kombinacija šećera i prerađenih ugljikohidrata u kombinaciji s masnoćom.

Da nastavim u što jednostavnijem tonu, šećeri se spajaju s bjelančevinama, odnosno aminokiselinama – proces zvan glikacija - i u tom procesu se uništavaju enzimi i nastaju upale koje će potaknuti imunosustav na djelovanje. Pitanje je želite li se poigravati rizikom od arterijskog plaka kao posljedice uklanjanja tih upalnih procesa i dodatno opterećivati imunosustav uz ostale svakodnevne prijetnje kojima je izložen. Odluka je na vama.

Kada bih birao između saharoze, fruktoze i glukoze, izabrao bih glukozu jer najmanje opterećuje tijelo. Primjerice, nakon obroka s visokim udjelom fruktoze, jetra mora raditi punom parom da bi metabolizirala pojedeno. Nakon uzimanja glukoze, jetra se opterećuje tek otprilike dvadesetak posto.

Time zaključujemo da nisu svi šećeri čisto zlo. Osim toga, sve stanice u tijelu koriste glukozu kako bi normalno funkcionirale i zato taj šećer tijelo vrlo brzo sagori, a ne pretvara u masne kiseline koje se spremaju kao masnoća u tijelu.

Kako spriječiti želju za slatkim?

Jedite dnevno otprilike dvadeset grama (plus minus pet grama) fruktoze. Sve iznad toga je daleko previše.

Znam da je skidanje sa šećera realni izazov i zato vam neću reći da odmah i sad prekinete. Započnite zamjenom; prebacite se na organski šećer šećerne trske, kao i na ekološki med (zar nije žalosno da živimo u vrijeme kada je i med postao opasan zbog aditiva).

Budite vrlo umjereni. Manje je više. Kao i sa soli, pravi okus hrane ne treba prikriti slatkoćom. Nakon uspješne zamjene vrsta šećera, idite korak dalje te isprobajte steviju – koja je odlična zamjena svim umjetnim sladilima, a sasvim je prirodna.

Držite se podalje od agavinog sirupa jer je taj 'drek' čista fruktoza. Smatram da bi saharozu i fruktozu trebalo označiti poput cigareta.

Ljepota dolazi iznutra, kako kroz intelekt tako i kroz zdravo tijelo. Sjetite se toga kada sljedeći put poželite slatko.