KRAJ KABLOVA

Novi bežični sustav puni sve u krugu od pet metara

25.04.2014 u 08:33

Bionic
Reading

Istraživači su razvili svojevrstan 'Wi-Fi' za električnu energiju, a koji je u stanju puniti gadgete na udaljenostima do pet metara. Da, već sada postoje različiti standardi bežičnog punjenja (Qi), ali su puni nedostataka. Jedan od njih je svakako i udaljenost od punjača. Na KAIST-u vjeruju da je problem riješen

Tim od istraživača s KAIST-a (Korea Advanced Institute of Science and Technology) su razvili sustav pomoću kojeg je svladana prepreka udaljenosti. Baš poput uobičajenih sustava koji koriste indukciju (Qi ili PMA), novi sustav se oslanja na dvije vrste zavojnica koje služe za 'odašiljanje i primanje'.


Ipak, novi sustav koristi i mehanizam nazvan DCRS (Dipole Coil Resonant System), posebno razvijen za uklanjanje prepreke koja se pojavila kod CMRS sustava za bežično punjenje s MIT-a. Potonji sustav je bio u stanju puniti uređaje na udaljenosti od 2,1 metar još 2007. godine, no bio je kompliciran i naposljetku - krajnje neučinkovit.


KAIST-ov sustav maksimalne performanse ostvaruje na udaljenosti od tri metra, pri čemu se izmjerilo 1403 watta uz učinkovitost od 36,9 posto. Na udaljenosti od pet metara je izmjereno maksimalnih 209 watta pri učinkovitosti od 9,2 posto. Čak i pri toj udaljenosti, sustav je ipak funkcionirao, što je tim demonstrirao paljenjem LCD televizora i nekoliko ventilatora.

Tehnologija je, naravno, u ovom obliku nezgrapna i sasvim sigurno će proći još neko vrijeme prije nego se pojavi u domovima ili uopće u komercijalnoj uporabi.