intervju

Boris Banović o nastupu u 'Zvijezde pjevaju': 'Realan sam oko svog pjevanja, nisam kao Lovro Juraga, koji se rodio kao slavuj'

31.03.2023 u 17:47

Bionic
Reading

Dugogodišnji modni kritičar tportala, poznat kao Fashion Guru, uspješno je debitirao kao natjecatelj u 12. sezoni showa 'Zvijezde pjevaju' te je dobio mahom pozitivne kritike. Uoči svog novog subotnjeg glazbenog izazova govorio je o tremi, kritikama i tome tko ga odijeva za emisiju

Voditelj, kritičar, kolumnist i modni urednik Boris Banović uvijek se veseli novim poslovima i novim projektima, a s radošću je uskočio i u popularni HTV-ov show te pokazao kako se snalazi s mikrofonom. Ovo mu nije prvo sudjelovanje u nekom showu jer je svojedobno nastupio kao član žirija 'Showtimea', u kojem je pobijedila Franka Batelić, te kao kostimograf u showu 'The Voice'. Radio je na puno televizija i projekata, poput HTV-ove emisije 'Život je lijep'.

Što se sprema, što publika može očekivati u večerašnjem izdanju 'Zvijezde pjevaju'? Laganu ili bržu, žestoku pjesmu?

Smijem otkriti da je riječ o pop žanru, da će biti veselo, razigranije i imat ću dva, tri mota. (smijeh) Battifiaca mi je prošli put rekao da imam samo jedan, ali ne mogu se, ako mi je mentorica Ivana Kindl rekla da gledam samo nju, nikamo pomaknuti. Nisam bojažljiv pred kamerama, već sam dug niz godina na televiziji, ali je totalno drugi osjećaj kad počneš pjevati umjesto da pozdraviš gledatelje. To nije moj prirodni habitus i naravno da sam se ustrtario. Nije mala stvar pustiti glas pred nepoznatim ljudima i velikim auditorijem.

Tremu prije i na nastupu imaju i već afirmirani glazbenici i glumci.

Upravo tako, baš mi je Danijela Martinović rekla da se ne moram brinuti ako koji put slučajno zaboravim tekst jer se to i njoj događalo tijekom karijere. Tako da su to posve normalne stvari.

Što kažete na kritike?

Baš ih previše ne slušam. (smijeh) Ako je kritika dobra i ima smisla, onda je zapamtim, kao što mi je Marko Tolja rekao da bih više trebao pjevati s osmijehom jer onda glas drugačije izlazi. Znam da se žiri mora šaliti jer to je ipak zabavni show, ali dobre kritike svakako usvojim. Nisam štreber, ali pazim i popravljam se. Rekla mi je Ivana da jako brzo učim.

Kad smo kod Ivane Kindl, zapravo ste dobili jackpot jer je pobijedila u više sezona, a urednica emisije otkrila je da je ovo prva sezona u kojoj su svi parovi bili zadovoljni svojim partnerima.

Budući da sam realan oko svojih pjevačkih mogućnosti, jer nisam kao Lovro Juraga, koji se rodio kao slavuj, rekao sam da bih molio da pjevam s Ivanom Kindl. Jako se dobro slažemo, imamo isti svjetonazor, volimo sličnu glazbu, baš smo odlična kombinacija. Urednica emisije Uršula Tolj zna izludjeti s nama jer smo kao djeca.

Što kažu bližnji, obitelj i prijatelji - kakve su njihove reakcije?

Naravno, mama će uvijek reći da sam joj najbolji. Nije rekla da sam kao Mišo Kovač jer nije njegov fan, ali misli da sam dobar i zadovoljna je. Njoj je najvažnije da ima dobre povratne reakcije kad dođe na plac (smijeh). I ostale reakcije su pozitivne. Svi znaju da ovo nije lako, tako da svi potiču hrabrost, što je sjajno. Primjerice, kako živim na Kvatriću, kad dođem kupiti grincajg, nema štanda na kojem ne dobijem pohvalu. Tijekom pandemije životi su nam se jako promijenili, a kod mene se to većinom svodilo na posao i kuću, pa sam trebao nešto što će me izbaciti iz komfora, probuditi, a ovo je bilo idealno.

Koliko puta tjedno vježbate?

Vježbamo u studiju četiri sata dva puta tjedno i s orkestrom još nekoliko puta. Imamo dovoljno proba i to je zapravo kao full-time job, jer dok se svi izredamo s probama, prođe cijeli dan, a nekad su termini kasno navečer. Nisu to lake probe, ali je zato zabava nevjerojatna. Jako smo dobra ekipa, izgleda kao da smo na maturalcu. Baš nam je sjajno, družimo se, a i godinama smo bliski te se znamo otprije pa se možemo zafrkavati na prisniji način.

Budući da ste dobra ekipa, sigurno imate nekih anegdota.

To su fore na foru, stalno nešto valjamo. Davor Jurkotić je smiješan, Lucija Šerbedžija i Ivanka Mazurkijević su takav tandem da s njima padaš u nesvijest od smijeha, Pažanin također. Baš smo se jako dobro složili kao ekipa. Kako je jučer rekla Ivanka, bilo bi najbolje da nitko od parova ne ispadne, da se promijene pravila i da se na kraju nagradi najbolji par pa da se kroz sve emisije vidi je li postignut napredak. To se nikako ne može pokazati u jednom tjednu.

Tko bira pjesme i koji vam žanrovi najviše leže?

Dosta volim rock i british pop, tako da ne mogu reći da volim žestoku glazbu, ali ne volim ni onu sladunjavu. Volim glazbu s karakterom, tako da se nadam da će se gledateljima svidjeti moja nova interpretacija pjesme. Budući da, kako Ivana kaže, mogu otpjevati dvije oktave, to ću tek pokazati.

A tko će biti zadužen za vaš styling u showu?

Budući da sam radio i bio dio tima kostimografije HRT-a, u dobrim sam rukama. Mlada kostimografkinja Lena Andrijević zadužena je za naše stylinge, ali naravno da imam i ja prste u tome, što zbog godina, a i iskustva. Dobro se nadopunjujemo, pa nije ni čudno to da smo dobili sve pohvale za naš zlatni styling. I sljedeći će biti na tom nivou.

Jeste li prije pratili taj show? Je li vam netko zapeo za oko?

Jesam tu i tamo, bacio sam oko kad mi je netko bio zanimljiv. Naprimjer, Igor Mešin. (smijeh) Zapravo su uvijek zanimljiviji oni koji lošije pjevaju jer svima koji dobro pjevaju to nije izazov. Nikad se osobno ne bih prijavio da dobro pjevam. Jer nije izazov dobro pjevati i biti među hrpom amatera. Naravno da ćeš u tom slučaju iskočiti. Ali ovo nije show poput 'The Voicea', gdje se bira tko dobro pjeva, nego je show u kojem te netko nauči pjevati.

Kad ste spomenuli 'The Voice', mislite li da je ipak došlo do hiperprodukcije ovakvog tipa showa?

Može biti da ih ima, ali je s druge strane to ono što je nekad bio 'Prvi pljesak'. Klinci se zapravo danas nemaju gdje izraziti i pokazati svoje umjetničke ili bilo kakve druge sklonosti. Zato je dobro da ih ima. Sad je samo do showova i žirija - gledaju li oni na to kao zabavu ili da od nekog naprave zvijezdu. Jer od 100 ljudi koji se prijave, eventualno jedan, dvoje mogu postati zvijezde, ne može to biti njih sto. U današnje vrijeme svi bi htjeli biti sve, što je nemoguće, pa je to onda možda bolje od toga da im roditelji kažu 'to ne možeš', već da netko drugi kaže 'stari, nisi dobar'.

  • +4
Boris Banović Izvor: Cropix / Autor: Neja Markicevic / CROPIX