TV KRITIKA ZRINKE PAVLIĆ

Je li Maras u Dnevniku 3 ispao više blesav ili više tašt?

21.03.2014 u 12:34

Bionic
Reading

Možda zbog tehničke pogreške ekipe Dnevnika 3, a možda zbog njihova nestašluka, sinoć smo u toj informativnoj emisiji vidjeli dvije verzije početka intervjua s ministrom Gordanom Marasom. Vidjeli smo i da je snimka ponovljena zbog njegova pomalo taštog zahtjeva

Tatjana Munižaba sinoć je u Dnevniku 3, u povodu teme iskorištavanja europskih fondova za poduzetnike, ugostila nadležnog ministra Gordana Marasa. I okej, pozvala je čovjeka koji je službeno zadužen za tu temu, tema je aktualna jer su ga mnogi u zadnje vrijeme kritizirali i malo se verbalno počupao s nekim koalicijskim te opozicijskim kolegama - sve pet. No počne tako razgovor, Munižaba Marasa upita nešto o tome koliko je ljudi zaposleno u poduzetničkoj sferi otkad je on na ministarskom položaju, ministar počne govoriti o tome kako ih se zapravo dosta zaposlilo, mrvicu se spetlja oko priložnih oznaka vremena (malo je bilo 'prošle godine', malo 'ove godine', možda čak i 'svake godine', vrag bi ga znao) i - ops! - izgubi živce pa kaže: 'Daj da to ponovno snimimo, nije bilo dobro ovo s prošle godine, ove godine...' Otprilike je tako rekao, nisam učila napamet.

Uglavnom, snimka se prekine, na ekranu se ponovno pojavi Tatjana Munižaba, kaže nam da je to, eto, bila prva snimka razgovora s ministrom Marasom, a da ćemo sada pogledati drugu, što se potom i obistini. Prvih nekoliko minuta slušamo jednu te istu priču, samo što se ovaj put gos'n ministar ne zbuni s prilozima pa postane jasnije na koju je godinu mislio.


Sad, naravno, nije to bilo ništa strašno. Dvaput smo gledali nešto sitno minuta razgovora, big deal. No upale su mi u oči dvije stvari. Stvar prva: ministar se totalno iznervirao zbog potpuno bezazlenog lapsusa i zbog toga zahtijevao ponovno snimanje svega ispočetka, što je u najmanju ruku tašto, a u gorem slučaju blesavo. Kao da nije mogao reći: 'Pardon, malo sam se zabunio s ovim prošlim i ovim godinama, dopustite da ponovim rečenicu'! Nitko ne bi ni primijetio pogrešku, što ovako jesmo. Stvar druga: baš sam razmišljala jesu li dnevničari pustili i jednu i drugu verziju početka razgovora zato što su se zabunili ili zato što su htjeli malo 'piknuti' ministra. Ustvari je nevažno - koja god im bila namjera, ispalo je ovo drugo.

Dojam smotanosti, taštine i lošeg javnoga nastupa ministar je ionako poslije još dodatno podvukao, strašno se teško snalazeći s Munižabinim pitanjem o njegovu odnosu prema Liniću. Kada je počeo s petljanjem u stilu: neću vam odgovoriti jer ne znam zašto bih odgovorio zato što sam već odgovorio, a odgovor na to pitanje nije odgovor ni na što (također improviziram, ali shvatili ste razinu prtljanja) - začudila sam se što ovaj put voditeljica nije zatražila ponovno snimanje.