Petrovaradinska tvrđava

Na Exitovu kultnu pozornicu stiže fuzija elektronike, rocka i popa

10.05.2024 u 13:05

Bionic
Reading

Jedna od najvećih, a potvrđeno i najomiljenijih pozornica na Petrovaradinskoj tvrđavi, Visa Fusion, i ove godine donosi jedinstvenu kombinaciju zvukova iz svijeta i regije

Mezerg, Urban & 4, Ida Prester & Lollobrigida, Marčelo, Nika Turković, Marko Louis, u sklopu Hali Gali showcasea nastupit će Vizelj, Proto Tip i Sitzpinker, zatim Iva Lorens, Filip Baloš, Luka Rajić i Zhiva, a još imena tek stiže! Šarena glazbena postava pridružit će se već objavljenom programu Visa Fusiona koji čine Villagers of Ioannina City, Lakeside X, Ritam nereda i Funk Shui, a već tradicionalno na istoj pozornici će nastupiti i pobjednici Play @ EXIT natječaja koji je trenutno u tijeku.

Visa Fusion Stage Welcomes New Acts | EXIT Starseeds 2024 Izvor: Društvene mreže

Višestruko talentirani instrumentalist Mezerg je pionir moderne glazbene tehnologije i jedan od najkreativnijih artista na koje ćete vjerojatno naići. On stvara elektronsku muziku od neočekivanih elemenata, s ritmovima koji se kreću od funka do acid techna, improvizirajući s klavijaturama, pedalama za efekte i tereminom koji je postao simbol njegovog projekta. Veteran hrvatske alternativne rock scene Damir Urban stiže na Tvrđavu sa svojom četvorkom koju čine Luka Toman, Marko Bradaschia, Sandi Bratonja i Saša Markovski. Aktivan od 1996. godine, ovaj projekt broji skoro tri desetljeća rada i djeljenja jedinstvenog electro, rock, i alt zvuka sa svijetom. Od svog prvog albuma ‘Otrovna kiša', do novijih izdanja kao što su ‘Sama', ‘Iskra', ‘Kavez Nije Dom', s albuma ‘Lipanj, Srpanj, Kolovoz', i najnovijeg singla ‘Blijeda u proljeće', Urban & 4 korača dosljedan osobnom zvuku kojem je publika odana već 28 godina.

Na Fusion se vraćaju i Ida Prester & Lollobrigida. Bend čija je energija apsolutno nemjerljiva donijet će svoj specifični, pop, punk i electro pop zvuk kojim vladaju godinama unazad. Publika će imati priliku zapjevati i singlove s Idinog prvog solo albuma ‘Sad', kao što su ‘Minuta', ‘70', ‘Luda', i mnoge druge, kao i zajedno proslaviti njezinih 20 godina karijere. Programu Visa Fusiona pridružuje se i Marčelo s bendom, koji ove godine također proslavlja dva desetljeća rada. Publika će putovati od ‘De facta’ do ‘Nojeve varke’, od čistog hip hopa do raskošne žanrovske mješavine kakvu Marčelo i ekipa danas stvaraju.

EXIT publici ponovo će se pokloniti i Iva Lorens, mlada i talentirana kantautorica koja je već nastupala na festivalu i to na Glavnoj pozrocnici. Sada stiže sa svojim debi albumom ‘Svitanje', kojim je pustila korjenje na domaćoj pop sceni. Na Petrovaradinskoj tvrđavi će prvi put nastupiti hrvatska pop zvijezda Nika Turković koja je prošle godine već oduševila publiku Exitovog Sea Star festivala Ovog puta stiže u Novi Sad da svoje živopisne pop melodije, ali i nežne i krhke tekstove sa svog debi albuma ‘11', kao i nadolazećeg drugog izdanja predstavi u potpuno drugačijem okruženju.

Ekipu na Fusionu će rasplesati i Balkan soul kantautor Marko Louis poznat po tkanju multikulturalnih ritmova i melodija. Ove godine na programu naći će se i jedinstveni Hali Gali Showcase u skolopu kojegg će nastupiti jedno od najprepoznatljivijih imena srpske alternativne scene, beogradski sastav Vizelj, kao i bendovi koji su bili dio ekipe osnivača Hali Gali kolektiva Proto Tip i Sitzpinker. Prvi put će na Exitu nastupiti i novosadski pop pjevač Filip Baloš, publici već poznat po svoejm sudjelovanju u natjecanju Pesma Za Evroviziju na kojem se istaknuo dvije godine zaredom pjesmama ‘Novi Plan Drugi San', i ‘Duga je Noć'. Pridružiće mu se i Luka Rajić, perspektivni mladi beogradski izvođač koji je u svojoj karijeri već izazvao ogromnu pažnju pjesmom ‘Ludim'. Alternativni pop, jazz, hip-hop, drum’n’bass-a i reggae će na Fusion donijeti Zhiva, s svojom nevjerojatno energičnom pojavom i jedinstvenim debi albumom ‘Preterujem’, posvećenom mentalnom zdravlju.

Sljedeće izdanje EXIT festivala, s temom EXIT Starseeds i sloganom ‘Probudimo naše supermoći zajedno’, bit će održano od 11. do 14. srpnja 2024. na Petrovaradinskoj tvrđavi, uz nulti dan, 10. srpnja, rezerviran za poseban Starseeds Takeover performance na Tesla Universe pozornici. Četvorodnevne ulaznice po promo cijeni od 69 eura i uz uštedu od 40%, kao I jednodnevne ulaznice po cijeni od 35 eura dostupne su ovdje, kao i na Entrio prodajnim mjestima i online.