NEĆE NASTUPITI

Nizozemac Joost Klein diskvalificiran je s Eurosonga!

11.05.2024 u 12:50

Bionic
Reading

Nizozemski predstavnik Joost Klein neće nastupiti u finalu Eurosonga. Klein je diskvalificiran s natjecanja, a iz EBU-a je stigla službena izjava

Veliko finale 68. natjecanja za pjesmu Eurovizije nastavit će večeras sa 25 pjesama.

'Švedska policija istražila je pritužbu jedne članice produkcijske ekipe nakon incidenta nakon njegovog nastupa u polufinalu u četvrtak navečer. Dok pravni proces ide svojim tijekom, ne bi bilo prikladno da on nastavi s natjecanjem. Željeli bismo jasno naglasiti da, suprotno nekim medijskim izvješćima i nagađanjima na društvenim mrežama, u ovaj incident nije bio uključen niti jedan drugi izvođač ili član izaslanstva. Zadržavamo politiku nulte tolerancije prema neprimjerenom ponašanju na našem događaju i predani smo pružanju sigurne i zaštićene radne okoline za sve na natjecanju. U svjetlu ovoga, ponašanje Joosta Kleina prema članu tima smatra se kršenjem pravila natjecanja', stoji u priopćenju EBU-a.

  • +114
Proba natjecatelja uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Diskvalifikacija dolazi nakon što se Joost Klein nije pojavio na probama u petak, a EBU je izjavio da istražuje incident u koji je upleten nizozemski glazbenik.

Jučer je objavljeno kako je Kleinu zabranjen nastup na prvoj današnjoj probi jer je sudjelovao u incidentu te se istražuju konkretne okolnosti.

Društvenim mrežama kruže brojne glasine, među kojima je najčešća ona o fizičkom sukobu Kleina s jednim članom izraelske delegacije.

Švedske i nizozemske novinske kuće izvijestile su da se protiv Kleina, koji je u finalu trebao nastupiti s pjesmom Europapa, vodi istraga nakon incidenta koji je uključivao djelatnicu televizijske producentske ekipe.

'Muškarac je osumnjičen za prijetnje i zastrašivanje. Ispitala ga je policija, ali nije zadržan', objavila je glasnogovornica švedske policije.

'Očevid je završen pošto je policija je poduzela sve istražne radnje i ispitala osumnjičenog, tužiteljicu i svjedoke. Slijedi uobičajeni pravni proces', dodala je.

Nizozemska televizija odluku o diskvalifikaciji ocijenila je 'nesrazmjernom'.

Raniji medijski natpisi, koji su se pojavili nakon što Klein nije nastupio na probi u petak, sugerirali su da je došlo do nekog sukoba između Kleina i izraelske delegacije zbog različitih stavova o ratu između Izraela i Hamasa.

Njegovo isključenje, međutim, nema nikakve veze s njegovim stavom prema drugim izaslanstvima, istaknuo je EBU.

Nakon diskvalifikacije Nizozemca Joosta Kleina, broj zemalja koje se natječu u velikom finalu sada je smanjen sa 26 na 25.

Nizozemska je trebala nastupiti kao peta pjesma. Sve zemlje nakon broja pet u početnom redoslijedu pomaknute su jedan korak prema gore u redoslijedu, tako da će naš Baby Lasagna nastupiti 22. po redu. Prije Hrvatske nastupa Slovenija, a nakon Baby Lasagne Gruzija.