PRVA NAKON SMRTI PRINCA PHILIPA

Poznato je tko će ove godine biti uz kraljicu Elizabetu II. na svečanoj proslavi njezinog rođendana

04.06.2021 u 22:27

Bionic
Reading

Iako će zbog pandemije već drugu godinu za redom tisućama Britanaca biti uskraćeno uživanje u proslavi rođendana njihove vladarice, tradicionalni 'Pozdrav bojama' održat će se u krugu dvorca Windsor, a kraljici Elizabeti II. pridružit će se jedan član kraljevske obitelji

Javna proslava kraljičinog rođendana i ove godine će biti skromnija zbog pandemije, a na vojnom mimohodu u krugu dvorca Windsor 12. lipnja kraljici će se pridružiti princ Edward.

Kraljicu i vojvodu od Kenta će pri dolasku uz zvukove nacionalne himne pozdraviti i kraljevskim pozdravom, a u vojnom mimohodu će sudjelovati Household Division uz glazbenu pratnju gajdi i bubnjeva njihovog Massed Banda.

Mimohod će započeti kraljevskim pozdravom s istočnog travnjaka dvorca Windsor, u kojemu će sudjelovati 41 top.

Ovo je kraljičin prvi 'Pozdrav bojama' nakon smrti princa Philipa, koji je preminuo u travnju, a koji bi 100. rođendan proslavio 10. lipnja, samo dva dana prije ovogodišnje svečane proslave kraljičinog rođendana.

Princ Philip nije sudjelovao u javnom proslavama kraljičinog rođendana prethodne tri godine, jer se 2017. godine povukao s kraljevskih dužnosti.

  • +8
Kraljica Elizabeta II na prošlogodišnjem 'Pozdravu bojama' Izvor: Profimedia / Autor: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

'Pozdrav bojama' na ulice u središtu Londona obično privuče tisuće ljudi kako bi pogledali povorku kraljevskih kočija, a vrhunac dana je okupljanje kraljevske obitelji na kultnom balkonu Buckinghamske palače kako bi svjedočili preletu vojnih zrakoplova.

Prošle je godine vojska priredila manju proslavu u dvorcu Windsor na kojoj je prisustvovala samo kraljica.

Iako je kraljičin 95. rođendan bio 21. travanja, 'Pozdrav bojama' uvijek se odvija uoči ljeta, drugog vikenda u lipnju. Razlog je vrlo praktične prirode, jer je vrijeme ljepše nego u travnju.