INTERVJU

Razgovarali smo sa Srđanom Gojkovićem Giletom: 'Zaljubio sam se u Zagreb, a zagrebačka publika u Električni orgazam'

10.12.2021 u 20:20

Bionic
Reading

Električni orgazam već je četiri desetljeća na sceni. Tijekom godina prošli su kroz razne turbulencije - nekoliko puta bili su pred raspadom, preživjeli su rat, došli su novi trendovi, ali oni su opstali i ostali kao jedno od neprikosnovenih imena rock'n'rolla na području nekadašnje države. Neuništiva rock energija i dalje ih, nakon 40 godina, pokreće, a nju će donijeti na još jednom zagrebačkom nastupu, koncertu u subotu 11. prosinca na pozornici Tvornice kulture. Tim povodom razgovarali smo za tportal s njihovom 'alfom i omegom' Srđanom Gojkovićem Giletom

Proteklog ljeta kultni bend nastupio je u Hala parku prvi put nakon početka pandemije koronavirusa, a sada se vraća pred zagrebačku publiku na krilima 40. obljetnice albuma 'Paket aranžman'. Na pozornici Tvornice kulture izvest će svoje pjesme s 'Paket aranžmana', ali i best of cijele karijere, na oduševljenje ljubitelja kultnog benda i novog vala. S frontmenom i osobom kojoj rock teče u žilama, Srđanom Gojkovićem Giletom, razgovarali smo o nadolazećem koncertu, vraćamo ga u Lapidarij, a dotičemo se i budizma koji je otkrio prije gotovo desetak godina i srčano mu se posvetio, baš kao i rock'n'rollu.

U proljeće 1980. svirali ste prvi koncert u Lapidariju. Kakve uspomene nosite iz tog razdoblja i što vam danas znači svirati u Zagrebu?

Da, bio je to tek drugi koncert Električnog orgazma, još uvijek je Jovec bio na bubnjevima, nije još došao Čavke. Svirali smo sa Šarlom akrobatom. To je ujedno bio moj prvi posjet Zagrebu. I ja bih rekao da je odmah pala ljubav na prvi pogled, ja sam se zaljubio u Zagreb, a zagrebačka publika u Električni orgazam. Manje-više nije se puno promijenilo do danas.

Preko četiri desetljeća karijere je iza vas. Je li teško napraviti set listu za koncert?

Nije, to je uvijek zabavno. Manje-više 70 posto koncerta su pjesme koje svi vole i koje zapravo moramo svirati. Ostatak je obično dio koji mijenjamo i u tom dijelu su uvijek pjesme koje nas zabavljaju dok ih sviramo.

Možete li nam otkriti kojom pjesmom otvarate zagrebačku svirku i kakva iznenađenja čekaju publiku?

Ovog puta bit će to 'Bejbe ti nisi tu', a mislim da nikad nismo počinjali koncert tom pjesmom, pa eto, neka to bude nešto novo. Ono što je specifično za ovaj koncert to je da ćemo svirati i nekoliko pjesama Idola i Šarla akrobate s 'Paket aranžmana'. To je naravno zbog godišnjice i to dosad još nismo napravili, a vjerojatno i nećemo u budućnosti. Bit će cijeli blok pjesama posvećen 'Paket aranžmanu' i našem prvom albumu, koji također slavi 40 godina od izlaska.

Što svaka vaša pjesma mora imati da biste rekli: 'To je to'?

Ne znam baš točno, ali to je neki unutarnji osjećaj da je to nešto što te na neki način ispunjava i uzdiže.

Nemoguće je razgovarati s vama, a ne spomenuti kultni soundtrack za film 'Kako je propao rokenrol', pa i 'Lepa sela, lepo gore', u kojima je vaš song.

Nisam radio muziku za 'Lepa sela', samo je Srđan iskoristio moju pjesmu. Ali jesam za 'Kako je propao rokenrol' i 'Crni bombarder' i evo, baš ovog mjeseca izlazi reizdanje moje muzike za film i TV u izdanju Mascoma, pa će se tu naći i glazba iz tih filmova.

Izvor: Društvene mreže

Koje je mjesto Električnog orgazma na beogradskoj, srpskoj i nekadašnjoj jugoslavenskoj, ali i današnjoj rock sceni?

Iskreno, ne znam, mi se ne bavimo takvom vrstom analize. Neka se kritičari i novinari bave time. Mi se bavimo glazbom.

Koje razdoblje je do sada bilo najteže za vas kao bend? I što vas je održalo sve ove godine?

Možda devedesete godine, to je uglavnom bio priličan kaos i oko nas, a i u našim glavama. Mene osobno održava ta neka ljubav prema bendu i glazbi, a i sposobnost da ustrajem u svemu tome - ne znam zašto je to tako, ali jednostavno jest.

Otvorili ste prvi Centar za meditaciju u Srbiji, u mjestu Čortanovci. Funkcionira li on i dalje? Kako radi u pandemijskim uvjetima?

To je zapravo budistički manastir, pa samom tom činjenicom u njemu se i meditira. U njemu uvijek ima monaha, ali u uvjetima pandemije ne održavaju se uobičajeni tečajevi meditacije kao ranije. Ali proći će i ovo, kao i sve ostalo.

Kako ste otkrili budizam? Što vas je privuklo tome?

Potpuno slučajno kupio sam još krajem osamdesetih neku knjigu o budizmu, ali sam je pročitao tek 2012. Vrlo me zaintrigiralo to što sam pročitao i počeo sam dalje istraživati, a uskoro i prakticirati.

Padaju li vam ova teška vremena lakše jer puno meditirate?

Apsolutno, to je svrha prakticiranja budističkog učenja, nadilaženje stresa i patnje.

Što biste rekli da smo naučili iz života u pandemiji?

Ne vjerujem da smo svi naučili isto, netko je naučio jednu stvar, netko neku drugu, a netko nije ništa.

  • +3
Električni orgazam Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Antonio Ahel

Kakvu glazbu slušate kad ste sami? Ili slušate tišinu?

Nekad slušam tišinu, a nekad glazbu. To su uglavnom autori koje slušam cijeli život: Stonesi, Beatlesi, Dylan, Brian Wilson, Bowie, Lou Reed.

Koliko vas je promijenilo to što ste postali roditelj?

Mislim da to promijeni svakog. Jednostavno nisi više apsolutno usmjeren na sebe, već postoji netko tko je važniji i čije potrebe moraš prije zadovoljiti. To je vrlo korisno iskustvo, premda ponekad nije baš lako.