seciranje bodova

Tko je glasao za Švicarsku? Hrvatska sigurno nije - jedini smo joj dali nula bodova

12.05.2024 u 17:42

Bionic
Reading

Dan nakon finala Eurosonga ne stišavaju se reakcije na proglašenje pobjednika. Mnogi smatraju je Hrvatska u finalu pokradena, a seciranje dodijeljenih bodova otkriva i neke zanimljivosti

Pobjednik ovogodišnjeg Eurosonga je Švicarac Nemo koji je svoju zemlju predstavljao pjesmom 'The Code'. Bodovi su se bili podijeljeni u dvije kategorije – bodovi publike i bodovi žirija, a Nemu su upravo bodovi žirija osigurali pobjedu.

Podsjetimo, Nemo je pjesmom 'The Code' ukupno osvojio 591 bod (365 bodova žirija i 226 publike). Baby Lasagna i njegova 'Rim Tim Tagi Dim' osvojili su 547 bodova (210 po žiriju i 337 publike). Treći je bio francuski izvođač Slimane s 445 bodova.

HRT je tek jutros otkrio članove hrvatskog žirija ovogodišnjeg Eurosonga, a činili su ga Srđan Sekulović Skansi, glazbeni producent, skladatelj, tekstopisac, Ivana Vrdoljak - Vanna koja je predstavljala Hrvatsku na Eurosongu 2001. u Kopenhagenu u Danskoj gdje je osvojila 10. mjesto, Dino Jelusić, pobjednik na prvom Dječjem natjecanju za pjesmu Eurovizije 2003. u Danskoj, Mihovil Šoštarić Lockroom, glazbeni producent, tekstopisac i Gina Victoria Damjanović pjevačica i radijska voditeljica.

  • +16
Baby Lasagna - nastup u finalu Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Poznato je i kako je naš žiri glasao: jedan bod dali su Cipru, Švedskoj 2, Srbiji 3, Francuskoj 4, Luksemburgu 5, Italiji 6, Ukrajini 7, Irskoj 8, Sloveniji 10, a 12 bodova Portugalu.

No, ono što je zanimljivo, Švicarskoj, pobjednici Eurosonga, koja je najviših 12 bodova od čak 22 od 37 stručnih, i time srušila jedan od rekorda na Eurosongu hrvatski žiri je dao - bodova.

Inače, deset bodova Švicarska je dobila od osam zemalja – Australija, Belgija, Češka, Srbija, Slovenija, Velika Britanija. Žiri iz Armenije i Moldavije dao joj je po 7 bodova, a šest bodova dobila je od žirija Cipra i Irske. Francuska, Njemačka i Izrael dali su joj 5 bodova.

  • +114
Proba natjecatelja uoči finalne večeri Eurosonga Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ni po pitanju glasova publike Hrvati nisu bili darežljivi prema Švicarskoj tako da je tu dobila jedan bod, dok joj je Izrael u ovoj kategoriji nije dao ni jedan bod.

Glasovi publike su: Švicarska 1, Švedska 2, Armenija 3, Estonija 4, Irska 5, Francuska 6, Italija 7, Ukrajina 8, Slovenija 10 i Srbija 12.