upoznajte pobjednika

Znate li tko je Nemo? Osvajač Eurosonga više je od nebinarne osobe

12.05.2024 u 11:30

Bionic
Reading

Odavno se znalo da je Nemo Mettler najveća konkurencija Baby Lasagni u utrci za pobjedom, a predviđanja su se na kraju i obistinila. Švicarska je slavila s 41 bodom više od Hrvatske

I dok o našem Marku Purišić znamo gotovo sve, o pobjedniku Eurosonga i izvođaču pjesme 'The Code' javnost je uglavnom upoznata tek s time da je riječ o nebinarnoj osobi. No, on je puno više od toga.

Nemo Mettler je, prije svega, izvrstan glazbenik i showmen, što nam je jasno pokazao u svojim nastupima u Malmou te potvrdio status favorita žirija koji su jedan za drugim pokazivali toliko željenih 12 bodova.

Mrletova poruka Baby Lasagni Izvor: Cropix / Autor: Jutarnji list

Sjajan performans na kotaču od kojeg nam se mnogima povremeno ozbiljno zavrtjelo u glavi, u spoju s izvrsnim vokalnim dosezima i pjesmom koja lako brzo uđe u uho, bili su dobitna kombinacija i sve ono što Eurosong želi od svog pobjednika.

Nema sumnje kako mu je pomogla i priča koja stoji iza pjesme, ali i njega samog. Naime, naglasak je stavljen u njegovo otkrivanje sebe kao nebinarne osobe - one koja nije ni muškarac ni žena te je se oslovljava s 'oni'.

'The Code' govori o putovanju započetom spoznajom da nisam ni muškarac ni žena. Traženje sebe bio je dug i često težak proces za mene. Ali, ništa nije bolje od slobode koja je došla spoznajom da sam nebinarna osoba', rekao je Nemo.

U više navrata isticao je koliko mu je važno zauzeti se za cijelu LGBTQIA+ zajednicu te da Eurosong vidi kao 'priliku za izgradnju mostova između različitih kultura i generacija'.

Obožava knjige, modu i tetovaže

Nemo je iz dana u dan uoči nastupa na Eurosongu privlačio pozornost raznim efektnim stajlinzima, često sa suknjama u prvom planu. No, osim po modnom izričaju, privukao je pažnju i stavljanjem naglaska na važnost čitanja knjiga i odlaske u muzeje, a sve je dodatno začinio pokazivanjem tetovaža bubamare i kornjače na skateboardu.

Mnoge je oduševio svojim simpatičnim osmijehom, optimizmom i nezaustavljivom energijom na pozornici, kao i kratkim govorom pri preuzimanju kristalnog trofeja.

'Želim se zahvaliti i nadam se da ovo natjecanje može održati svoje obećanje i nastaviti promovirati mir i dostojanstvo za svaku osobu', rekao je Nemo kroz suze dignuvši trofej koji je tijekom nastupa nespretno razbio.

Svestrani 25-godišnji glazbenik, pjevač i reper može se pohvaliti i umijećem sviranja violine, klavira i bubnjeva te stvaranjem u žanrovima rapa, hip hopa i popa. Natjecao se i u popularnom showu 'The Masked Singer' (i završio na petom mjestu) te tri EP-a na njemačkom i engleskom jeziku.

Ako se pitate kako zvuči kada ne pjeva o postajanju nebinarnom osobom, najbolji primjer je njegova uspješnica 'Du' iz 2017. godine, s kojom je zablistao na glazbenoj sceni prije punoljetnosti.

Zanimljivo, o ovoj pobjedničkoj pjesmi odlučivalo se interno jer je skup švicarskih stručnjaka, bez davanja glasa javnosti, odlučio da će Švicarsku na Eurosongu predstavljati upravo Nemo s pjesmom 'The Code'. Bio je to pun pogodak, na žalost svih hrvatskih navijača i sjajnog Baby Lasagne...

  • +9
Nemo Mettler Izvor: Profimedia / Autor: JESSICA GOW / AFP / Profimedia