STATISTIKA I ANALIZA

Kakve brojke! Mladi stoper Rijeke 'izludio' europske skaute

30.10.2014 u 16:06

Bionic
Reading

Matej Mitrović u samo je dvije utakmice Europske lige napravio dovoljno kako bi bio 'debelo podcrtan' u bilježnicama svih skauta koji su ga pratili. Tome svjedoče i njegove sjajne statističke brojke, gdje je po mnogočemu najbolji centralni branič Europske lige

Iako je odigrao tek dvije utakmice Europske lige, Matej Mitrović (20), mladi riječki centralni branič, napravio je dovoljno kako bi postao interesantan mnogim europskim velikanima. Njegove su brojke impozantne; ima daleko najviše presječenih lopti od svih riječkih stopera sa ukupno 5 presječenih po utakmici (ukupno 10), što je odlično i u standardu samog natjecanja.

Naime s tom brojkom dijeli treće mjesto najuspješnijih 'presretača' Europske lige, no sa čak 14 očišćenih lopti (ukupno 28) po utakmici je najbolji u natjecanju, s tim da je drugog najboljeg ostavio za 3 čišćenja. U 180 odigranih minuta nije propustio niti jednog protivnika i pao na dribling, dok je počinio samo 2 prekršaja (jedan po utakmici). Ako se tome doda kako je u prve dvije utakmice izgubio je samo jedan zračni duel od ukupno 10 duela kojima je sudjelovao, te da ga protivnički igrači niti jednom nisu predriblali, onda je jasno zašto ga se statistički može dosad smatrati najučinkovitijim centralnim braničem cijelog natjecanja.

Kako stvar ne bi ostala na tome, na našem smo mu community portalu Tribina.hr posvetili posebnu temu, a njegovu je igru fantastično opisao naš analitičar johnny08:

'Mitrović je stigao u sezoni 2013./2014. kao igrač u kojeg je Rijeka uložila ozbiljan kapital za domaće pojmove - 300.000 eura za 19-godišnjaka, ne čekajući moguću arbitražu ili istek ugovora nadarenog mladića (inače poslovni plan kakav je Mišković prethodno primjenio prema primjerice Osijeku - pokupiti talente, no ipak domicilnom klubu dati dio kolača). Tada su stoperske pozicije popunjavali Knežević, Marić, Lešković i Datković, stoga Mitroviću nije slijedio lak posao što se isčitava u podatku da je kraj sezone dočekao skupivši mršavih 8 ligaških nastupa.


Ipak, kako u životu tako i u nogometu, treba imati dozu sreću, a ta sreća u Mitrovićevom slučaju se dogodila odlascima i ozljedama suigrača. Još jedan perspektivni mladić, još k tome domaći igrač – Datković, je nezadovoljan minutažom Rijeku zamijenio 'bratskom' Spezijom, dok se startni duo Knežević-Marić suočio s ozbiljnim ozljedama, uslijed kojih je potonji napustio klub istekom ugovora, a aktualni kapetan Knežević je u procesu povratka nakon teške ozljede/bolesti koja je u pitanje dovela (i dovodi budući da je upitno može li se 32-godišnji igrač vratiti prijašnjoj formi) daljnji nastavak karijere. Mitrović je objeručke prihvatio ukazano povjerenje, i nakon početnih problema, sve više izgleda kao obrambeni dijamant kojemu fali dodatnog brušenja (iskustva) kako bi zasjao punim sjajem.

Matej Mitrović

Drugi je najbolji središnji branič MAXtv Prve lige te četvrti najbolji obrambeni igrač. Poredak igrača i njihove indekse snage pogledajte OVDJE!

Naime, Mitrović je u riječkim počecima pokazivao impozantnu čvrstinu za tako mladog igrača, no falilo mu je iskustva u postavljanju na terenu i u obrambenim akcijama kada suparnik ima loptu u nogama. Sve je to u vrlo brzom vremenu popravljeno, pa Mitrović primjerice igra bolje od suigrača Leškovića koji je reprezentativac. Njegov forte je svakako skok, tu praktički nema izgubljenih duela, što je jasno pokazao i u utakmicama EL-a i HNL-a, ali ono što je dobio konstantnom igrom i treningom je onaj osjećaj za igru. Osjećaj u kojem može anticipirati gdje lopta ide i upotrebom fizičkih predispozicija biti uvijek korak ispred napadača.


Segment koji se jako svidio protiv Feyenoorda je kada smo Mitrovića mogli vidjeti u iznošenju lopte sa vlastite polovice (iz toga je nastao prvi gol), a i zatomljena je prethodna agresija i gubljenje živaca koje je iskazivao u počecima (odlično onemogućio nezgodnog Kazima koji zna zagraditi loptu, bez pretjerane grubosti). Ono na čemu mora raditi još uvijek je postavljanje u obrani kada ga napada niži igrač jakog driblinga. Tu mora Mitrović naučiti biti brži u donošenju odluka kako bi na vrijeme odlučio što mu je raditi; ići na profi faul, prići bliže igraču, udaljiti se pa čekati njegovu pogrešku u vođenju lopte... Takve finese obrambeni igrači uče isključivo na utakmicama, a sudeći po dosadašnjem napretku Mitrović je spreman i sposoban usvajati nova znanja.

Nije na odmet spomenuti kako je Mitrović prošao i nekoliko kategorija mlade reprezentacije Hrvatske, te je uostalom mogao biti viđen u paru sa Datkovićem protiv Engleza u U-21 reprezentaciji (prethodno je zbog ozljede propustio U-20 SP); stoga je realno za očekivati, nastavi li se razvijati ovim tempom, dodatni 'korak' u vidu igre za A reprezentaciju u budućnosti. S tek 20 godina, Mitroviću se nigdje ne žuri (skauti Milana su podcrtali njegovo ime sa Kramarićevim protiv Feyenoorda). Na Kantridi ima sve što mladi igrač može poželjeti: trenera koji voli dobar defanzivni blok, povjerenje struke i uprave i zadovoljne navijače.'