ČISTI MAZOHIZAM

Hoće li svijet opet pasti na boksačku prevaru stoljeća?

06.05.2015 u 13:37

Bionic
Reading

Ne tako davno Mike Tyson i njegovi rivali su brisali vremenske razlike. Cijeli svijet čekao je njihove oglede i nakon njih dugo nije mogao zaspati. Ti sudari prepričavali bi se danima. Nakon nedavnog 'meča stoljeća', blago rečeno, nije bilo tako

Floyd Mayweather i Manny Pacquiao neosporni su šampioni. Dvije velike boksačke ikone koje zaslužuju respekt i vrlo dobru zaradu. Ali borba koja se promotorski agresivno najavljivala mjesecima toliko je razočarala svjetsku javnost da se aktualne najave uzvrata čine kao loša šala ili ozbiljna prijetnja granici dobrog ukusa.

Dvojica ozljedama načetih boraca inkasirala su bezobraznih 300 milijuna dolara a producirali su nešto što ne vrijedi niti dva posto spomenute svote. Ukoliko se i ponovno sastanu u ringu neka sve odrade u humanitarne svrhe jer jedna pljačka stoljeća bila je i više nego dovoljna.

Filipinac nije prijavio ozljedu ramena, Amerikanac se već godinama muči sa svojim zdravstevnim tegobama i kada su već dogovorili meč koji će njihovi navijači plaćati 90 - 100 dolara samo za 'pay-per-view' mogli su se dovesti u optimalno stanje da opravdaju nenormalne svote koje su uzeli. Nokauta nije bilo i teško ga je moglo biti i svaka sučeva odluka bila bi u dijelu javnosti okarakterizirana kao sporna. Proceduru znate, odmah se zaziva uzvrat i izravnavanje računa...


Mayweather je najavio skoro povlačenje i eventualni 'rematch' trebao bi se odraditi relativno brzo. Sada je sve na promotorima, a zapravo na svakome od nas. Ako boksački brokeri procjene da će nas ponovno moći nasanjkati hladno će pokenuti svoju medijsku mašineriju i krenuti u novo ubiranje milijardi, ako dođu do zaključka da im potrošači više neće dati 90 dolara za nešto što ne liči na vrhunski boks - uzvrata neće biti.

Najogorčeniji kažu da je boks umro. Da su lavlja srca s razbijene obje arkade iz zapušenih dvorana stvar prošlosti. Možda i jesu, jer braća Kličko teškašku su kategoriju učinila - negledljivom. Ali svi čekaju da iz nekog slama, gheta ili favele izađe novi Mike Tyson i da svi zajedno u sekundi zaboravimo na 'mečeve stoljeća', vječno držanje na distanci i trčanje oko ringa. Do tada, prihodi u boksu trebali bi pasti. Rapidno.

Velikani su dali koliko su mogli i željeli dati, neka se vrate ako mogu ponuditi DALEKO više