EUROPSKA LIGA

Sevilla za povijest; Kaliniću gol u finalu kao mala utjeha!

27.05.2015 u 22:47

  • +14

Dnipro Dnipropetrovsk v Sevilla - UEFA Final

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Nogometaši Seville obranili su naslov pobjednika Europske lige nakon što su u finalnom dvoboju u Varšavi pobijedili Dnjipro 3-2 (2-2)

Premda je Sevilla slovila kao favorit, Dnjipro je stigao do vodstva već u sedmoj minuti nakon kontre u kojoj su sudjelovali naš Nikola Kalinić i Brazilac Matheus. Kalinić je dugačku loptu glavom spustio prema Brazilcu, a ovaj je ubacio u kazneni prostor gdje je Kalinić sjajnim udarcem glavom svladao Rica i zabio svoj četvrti gol u Europskoj ligi ove sezone.

Nakon početnog šoka Sevilla se pribrala i u 28. minuti je izjednačila. Nakon udarac iz kornera lopta je došla do Gregorza Krychowiaka, koji je s deset metara prizemnim udarcem poslao loptu u mrežu. Tri minute kasnije Sevilla je okrenula rezultat. Reyes je sjajnom asistencijom gurnuo Baccu u zicer, a sjajni Kolumbijac je zaobišao Bojka i rutinski poslao loptu u mrežu za vodstvo Seville. Tu nije bio i kraj uzbuđenjima u prvom poluvremenu. U samoj završnici prvog dijela Dnjipro je izjednačio nakon što je Ruslan Rotan sjajno pogodio iz slobodnog udaraca sa 20-tak metara.

Otvaranje drugog dijela donijelo je nešto oprezniju igru, no sve se ponovo razbuktalo nakon što su Andalužani u 73. minuti poveli 3-2. Strijelac je bio ponovo Bacca nakon sjajne asistencije Vitola koji je iskoristio pogrešku ukrajinskog sastava. Tri minute kasnije Dnjipro je mogao izjednačiti, no Fedecki je loše pucao. Sve je moglo biti razriješeno u 80. minuti kada se Bacca našao u sjajno prilici nakon ubačaja Vitola, no Bojko je obranio njegov udarac.

Nažalost, u 88. minuti Dnjipro je ostao s igračem manje nakon što se Matheus srušio na teren. Brazilac je nekoliko trenutaka ranije dobio udarac u glavu i očito je ostao bez svijesti. Na nosilima je iznesen s terena, a Ukrajinci su do kraja susreta imali igrača manje jer su obavili sve tri zamjene.

Osim što je obranila naslov, Sevilla je postala i prvi klub u povijesti Kupa Uefa i Europske lige sa četiri titule. Andalužani su do sada bili jedan od četiri sastava uz Juventus, Inter i Liverpool koji su u ovom natjecanju slavili tri puta. Nakon večerašnjeg trijumfa usamljeni su na vrhu sa četiri naslova. Zanimljivo, Sevilla je četiri puta stigla do finala i svaki put pobijedila (2006, 2007, 2014, 2015). Osim toga momčad iz Španjolske je izborila i plasman u Ligu prvaka iduće sezone što od ove sezone donosi trijumf u EL.

Za ukrajinski sastav ostaje utjeha kako je ulazak u finale najveći uspjeh u klupskoj povijesti kluba iz Dnjipropetrovska.



DNJIPRO - SEVILLA 2-3

VARŠAVA. Nacionalni stadion - 56,826 gledatelja, Sudac: Martin Atkinson (Engleska);
Strijelci: 1-0 Kalinić (7), 1-1 Krychowiak (28), 1-2 Bacca (31), 2-2 Rotan (44), 2-3 Bacca (73)
Žuti kartoni: Kankava, Kalinić, Bezus, Rotan, Matos / Krychowiak, Carrico
DNJIPRO: Bojko - Fedeckij, Douglas, Čeberjačko, Leop Matos - Matheus, Kankava (od 85. Šahov), Fedorčuk (od 69. Bezus), Konopljanka - Rotan - Kalinić (od 78. Seleznjov)
SEVILLA: Rico - Vidal, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas - Mbia, Krychowiak - Reyes (od 58. Coke), Banega (od 87. Iborra), Vitolo - Bacca (od 82. Gameiro)