REKORD STAR 30 GODINA

Sjećanje na dan kada je Dražen Petrović odlučio ući u povijest!

05.10.2015 u 14:07

Bionic
Reading

Prije točno 30 godina, 5. listopada 1985., Dražen Petrović odigrao je utakmicu koja je ušla u povijest košarke. Ubacio je ljubljanskoj Olimpiji nevjerojatnih 112 koševa

Povijesna utakmica za Cibonu i hrvatsku košarku igrala se u maloj dvorani Doma sportova pred 2.500 gledatelja, a zbog administrativne pogreške ljubljanska Olimpija u Zagreb je doputovala s kadetskom momčadi u kojoj je igrao tek jedan junior. Igrom slučaja momčad iz Ljubljane te godine nije imala juniorski sastav tako da su Dražen Petrović i suigrači kao aktualni Prvaci Europe igrali većinom protiv golobradih 16-godišnjaka.

Poznato je kako je tada 21-godišnji Dražen Petrović, u dogovoru sa suigračima i trenerom Željkom Pavličevićem, odlučio srušiti 23 godine star rekord Radivoja Koraća, koji je kao igrač OKK Beograd zagrebačkoj Mladosti 1962. godine ubacio 74 koša.

Utakmica je završila uvjerljivom pobjedom Cibone 158:77 (77:34), a zanimljivo je spomenuti kako je Dražen već do poluvremena ubacio 67 koševa. Koraćev rekord prestigao je već u 24. minuti tricom (trice je gađao 10-20!), a 100. koš zabio u 34. minuti igre. Međutim, nije izašao iz igre i do kraja utakmice zaustavio se na brojci od 112 koševa uz ukupan šut iz igre 40-59!

'Sjećam se te utakmice. Dražen je sve nas pitao je li to OK da pokuša oboriti rekord i složili smo se. Na sam sa 16 ubačenih koševa bio drugi strijelac momčadi, a po tome ispada da baš nisam vraćao loptu često Draženu, ha ha', prisjetio se jednom prilikom Dražen Anzulović.

Zanimljivo je spomenuti kako su gledatelji zviždali svim igračima Cibone – osim Draženu naravno - kada bi šutirali na koš. Nikada prije ni poslije Zagreb nije doživio takvu pomalo bizarnu utakmicu.

Nažalost s ove povijesne utakmice ne postoje video snimke, a vrlo su rijetke i fotografije jer se prije utakmice znalo kako u Zagreb ne dolazi prva momčad Olimpije.


CIBONA - SMELT OLIMPIJA 158:77 (77:34)

CIBONA: Dražen Petrović, Danko Cvjetićanin, Zoran Čutura, Sven Ušić, Mihovil Nakić, Franjo Arapović, Branko Vukičević, Damir Pavličević, Adnan Bečić, Ivo Nakić, Dražen Anzulović, Vlado Rizman, Ivan Šoštarec i Nebojša Razić

OLIMPIJA: Jure Zorčič, Igor Đurović, Jože Maček, Gregor Stražiščar, Marjaž Strmole, Tine Erjavec, Andrej Novina, Tine Merzelj, Dag Kralj