VELIKO IZNENAĐENJE

Stigla je revolucija: Utrke će se 2016. godine voziti – bez vozača!

27.11.2015 u 21:08

Bionic
Reading

U sklopu novostvorene električne Formule E sljedeće godine započet će i natjecanje 20 bolida koji neće imati vozače za upravljačem. Bit će to promocija novih revolucionarnih rješenja automobilske industrije...

Automobili kojima neće biti potrebne upravljačke sposobnosti čovjeka budućnost su koja je već stigla, ali da će tako brzo postati dio utrkivanja, to se nismo nadali. No, već sljedeće sezone započinje 'ROBORACE', jurnjava 20 bolida bez vozača za volanom.

Ove utrke vozit će se u sklopu električne Formule E, natjecanja pokrenutog prošle godine u kojem nastupaju brojni bivši F1 vozači, a prvi prvak postao je Nelsinho Piquet.

Utrke bez vozača održavat će se pak kao uvertira u one Formule E i trajat će sat vremena. Postojat će deset momčadi s dva bolida i upravljat će se pomoću iste tehnologije koja je već prisutna u modernim automobilima i omogućuje autima da upravljaju sami sobom pomoću umjetne inteligencije.

'ROBORACE će biti slavlje revolucionarne tehnologije i inovacije koju je čovječanstvo ostvarilo u ovom području,' najavio je Denis Sverdlov, osnivač ovog natjecanja.

Hoće li robotski bolidi biti pametniji od pravih vozača i manje se sudarati ili je pri velikim brzinama ipak potreban čovjek za volanom, ostaje nam za vidjeti...