HEZONJIN NAPREDAK

Evo kako je mladi Hrvat raspametio američkog analitičara!

Bionic
Reading

Mladi Dubrovčanin Mario Hezonja, koji je u NBA stigao s reputacijom 'bijele verzije Kobea Bryanta', u prvoj polovici sezone nije se previše naigrao u dresu Orlando Magica. Sudeći po posljednjim nastupima, dokazao je svima kako Orlando nije pogriješio što ga je tako visoko izabrao na NBA draftu (5. u prvoj rundi)

Iako na početku sezone NBA Hezonja nije previše igrao, samozatajni trener kao što je Scott Skiles, koji je nekada bio sjajni playmaker u NBA, točno je znao što radi i malo po malo uz pomoć svojih pomoćnika pokušavao je pripremiti Hezonju za veću ulogu u momčadi. Uz posebne treninge, na kojima radi po programu kakav prolaze isključivo playmakeri, želio je od mladog Hrvata napraviti igrača koji će biti jednako opasan na poziciji beka-šutera, ali i razigravača.

Tako je u zadnje vrijeme Hezonja, koji 24 sata živi za košarku, odigrao nekoliko sjajnih utakmica te je time opravdao reputaciju 5. izbora na NBA draftu u lipnju 2015.

Mike Schmitz, analitičar portala DraftExpress koji godinama prati mlade igrače, izračunao je kako bi Hezonja na zadnjih pet utakmica za Orlando Magic (da primjerice igra u prosjeku 40 minuta) bio na učinku od 19.8 koševa, 6,2 skokova, 3,9 asistencija uz šut za dvicu 67 posto te tricu 35 posto što dovoljno govori kako se uspio nametnuti u najjačoj ligi na svijetu. Tako ispada kako je mladi Hrvat raspametio američkog analitičara koji je često vrlo kritičan upravo prema njemu.

Kada bi Hezonja u jednoj od svojih sljedećih sezona zaista imao slične brojke nije nemoguće da Hrvatska napokon dobije i prvog igrača u povijesti na All-Star utakmici Istoka i Zapada. Najbliži nastupu bio je Dražen Petrović 1993. kada kao najbolji igrač New Jersey Netsa nije dobio mjesto u momčadi Istoka iako je u tom trenutku bio među 10 najboljih strijelaca NBA.

Treba reći kako skauti posebno gledaju tu kategoriju po kojoj se najbolje vidi intenzitet mladih igrača i njihov doprinos u malo minuta pa stoga ne čudi što je Schmitz ovu računicu za našeg igrača objavio na Twitteru.

'Ovu pauzu u sezoni ću iskoristiti da se malo u Torontu družim sa suigračem iz reprezentacije Mariom Hezonjom koji u zadnje vrijeme igra puno više, puno više šutira prema košu i samim time statistika mu je puno bolja. Gledao sam neke njegove utakmice i vidi se da mu trener vjeruje. Prva NBA sezona je svakome teška, a Mario tek ima 20 godina. Bit će zanimljivo igrati s njime u istoj momčadi na parketu NBA', kazao je igrač Brooklyn Netsa Bogdanović.
Primjerice na zadnjih 10 utakmica za Orlando Hezonja je na prosjeku od 9,2 koša, 3,0 skoka uz šut iz igre od 47 posto što je velik napredak u odnosu na prvi dio sezone u kojem je bio na prosjeku od četiri koša po utakmici.

Dodajmo kako Hezonja trenutačno na 49 odigranih utakmica ima prosjek od 15,2 minute na parketu uz učinak od 5,4 koša, 1,1 skoka i 1,8 asistencija.

Dodajmo za kraj kako je Hezonja u jednoj kategoriji daleko najbolji NBA igrač, a to je postotak slobodnih bacanja koja dosad šutira gotovo savršeno; 34-36 (94.4%). Ako do kraja sezone poveća agresivnost u napadu, što od njega traži trener Skiles, tada bi se moglo dogoditi da ispuca dovoljan broj slobodnih bacanja (minimum je jedno slobodno bacanje po utakmici) kako bi i službeno bio na vrhu NBA. Međutim i ovako je Hezonja svojim šuterskim sposobnostima opravdao očekivanja jer je trenutačno među tri najpreciznija novaka kada je šut za tricu u pitanju (Hezonja trice ima 35-98, 35,7%). Bolji od njega su u ovom trenutku samo Payne (Oklahoma) sa 41,3%, zatim Booker (Phoenix) s 40,7% i Neto (Utah) sa 39,4 posto. Prošle je sezone na vrhu rookieja bio Damjan Rudež iz Indiana Pacersa (40,6%) uz dodatak kako je u završnici sezone bio nepogrešiv te se naglo popeo na vrh.

Statistike svih rookieja (novaka) pogledajte OVDJE