DERBI NA MAKSIMIRU

Evo gdje možete gledati veliki derbi Dinama i Hajduka

02.10.2016 u 16:22

Bionic
Reading

Dinamo i Hajduk danas (Arensport 3, 17 sati) na Maksimiru igraju najveći hrvatski derbi. 'Bili' stižu puni samopouzdanja, a 'modri' će s novim trenerom pokušati prekunuti niz loših rezultata

Rujan nije bio nimalo dobar mjesec za Dinamo, 'modra' momčad je nakon plasmana u Ligu prvaka jednostavno potonula, nestala s terena. Katastrofalan rezultatski niz započeo je domaćim porazom od Osijeka (0:1), pa gostovanjem u Ligi prvaka kod Lyona (3:0) te katastrofom na Rujevici protiv Rijeke (5:2). Nakon tog poraza odstupio je Zlatko Cico Kranjčar, a njegovo je mjesto na klupi Dinama zauzeo Željko Sopić. Povezao je Sopić dvije pobjede - dobio je u kupu Veli Vrh i 'mlađeg brata' Lokomotivu u prvenstvu, da bi potom na Maksimiru 'popio' četiri laka komada od Juventusa u Ligi prvaka... Odradio je Sopić tako svoju rolu, a Dinamo je krajem tjedna preuzeo bivši bugarski izbornik Ivajlo Petev

Petev dolazi u prilično raštimani 'modri orkestar' i čeka ga mnogo rada te bi vjerojatno bio sretniji da ne debitira baš u derbiju protiv Hajduka, ali to su one utakmice u koje igrači ulaze s maksimalnim nabojem i trener skoro da im i ne treba.

'Zadovoljan sam reakcijom igrača na moj dolazak, a nadam se da ćemo u derbiju izgledati vrlo dobro i da ćemo odigrati baš ono što tražim. Međutim, ovaj derbi moramo odigrati jako pametno jer je to dvoboj u kojem veliku ulogu igra i psihologija', kazao je novi trener Dinama Ivajlo Petev, koji nije želio javno o taktici ni o dvama najzanimljivijim kadrovskim detaljima.

Prvi je hoće li na klupu razvikani, a mladi i očigledno demoralizirani vratar Šemper, što je skroz sigurno i branit će Livaković, a drugi vraća li u sastav Antu Ćorića. Vjerojatno će se i to dogoditi, ali će Ćorić čekati priliku s klupe.

'Nadam se da će biti pravi derbi i da ćemo mi odigrati dobar nogomet. Najbitnije je da svi koji igraju daju 100 posto svojih mogućnosti te da uzmemo tri boda prije pauze. To je sad najbitnije', potvrdio je Petev, kojem osim dugo odsutnih Leškovića i Goncala, nedostaje i veznjak Pavičić

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.


'Gledao sam Hajduk i poštujem našeg protivnika, poštujem Hajduk. Ali ja uvijek više gledam igru svoje momčadi. U ovoj utakmici više će se pitati nas i ako mi damo maksimalno na terenu, siguran sam da će sve biti dobro. Trebamo ostaviti srce na terenu, a ja ću vratiti Dinamo na pravi put, na autocestu', nada se Petev, koji će vjerojatno krenuti u formaciji 4-3-3.

A Hajduk na Maksimir stiže prepun samopouzdanja. Igraju 'bili' efikasan, napadački nogomet. Nanizali su četiri pobjede i remi, uz respektabilnu gol razliku 19:2! Hajduk je u kolovozu protiv Dinama doživio tešku sramotu, kada je na Poljudu poražen 0:4, što se nije pamtilo 30 godina, ali uspio je nekako konsolidirati redove i uoči ove utakmice ima samo dva boda manje od Dinama, te značajno bolju atmosferu od domaćina.

No dosta je još upitnika oko vrijednosti ovog Hajduka, kao i rada trenera Pušnika, koji nije standardizirao momčad i stalno je u eksperimentima i potrazi za novim rješenjima. Dvije uvjerljive pobjede protiv Slavena i Cibalije vratile su samopouzdanje, ali Dinamo je potpuno druga priča i daleko teža utakmica u kojoj će na većem testu biti nesigurna obrana, odnosno zadnja linija, nego napad, koji će lakše doći do zraka, pa i prilika za golove.

Pušnik također mnogo toga taji pred derbi, rado bi priredio neko iznenađenje Petevu, a dok se ovaj snađe, moglo bi biti kasno. Odavno nije bilo tako teško predvidjeti kako bi se zaista mogla razvijati utakmica u Maksimiru i tko će biti u glavnim ulogama.

'U zadnje vrijeme Dinamo nije baš u formi, ali to je više bilo prezentirano kroz medije nego što to stvarno jest. Oni su još uvijek najjača momčad u Hrvatskoj, ali to ne znači da Hajduk ne može dobiti ovu utakmicu. Igra se 11 na 11. Kod njih će vjerojatno biti sve isto, a možda prekidi mogu biti drugačiji', kaže trener Hajduka Marijan Pušnik, kojem je jedini ozbiljan izostanak onaj Ercega, igrača koji može proći jedan na jedan i donijeti prevagu te bi jako dobro došao za goste u derbiju.

'Imam dvije-tri kombinacije što se tiče sastava, imamo dvojbe u napadu, u vezi, na bokovima i na stoperima. Prvo ću to reći igračima, a ne da saznaju iz novina', tajnovit je Pušnik, koji kaže da je imao špijuna za Ivajla Peteva.

'Poznajem Peteva jer moj negdašnji igrač Bezjak je bio kod njega u Ludogorecu. Tek za mjesec ili dva vidjet ćemo njegov utjecaj na momčad. Teško on može u nekoliko treninga puno toga promijeniti. Možemo pretpostaviti da će igrati u istom sustavu, neće biti iznenađenja. On gaji tika-taka igru, ali to ne može u kratkom vremenu prezentirati. Činjenica je da su po krilima najopasniji Soudani i Fernandes, a Stojanović i Pivarić po bokovima rade pomutnju', otkriva strateg Hajduka, čija momčad je u odnosu na debakl iz prve utakmice jača za veznjaka Hamzu, koji se pokazao kao kvalitetno pojačanje. No Hajduk za pobjedu na Maksimiru ne zna od 2008. godine, već osam godina ili točno 2932 dana! Soudanija se opravdano pribojava, Alžirac je u derbijima s Hajdukom zabio tri gola i još pet puta asistirao, a Fernandes je također triput zabijao 'bilima'...

'Treba poštivati povijest, ali statistika je tu da se mijenja. Momci su spremni za tri boda, opasni smo u napadu, možemo trčati u sredini, a još ako obrana bude odigrala dobro...' zaključio je trener Hajduka Marijan Pušnik, a ovaj derbi će mnogo reći i o njemu i njegovoj taktici, možda mu i usmjeriti sudbinu na klupi 'bilih'.

Dodatnu draž utamkici na Maksimiru trebali bi dati i navijači - Bad Blue Boysi vratili su se na sjevernu tribinu, a iz Splita stiže nekoliko tisuća pripadnika Torcide. Derbi će se napokon igrati u pravom, nadamo se nogometnom dekoru...