Važan je samo novac

FIFA želi promijeniti jedno od temeljnih nogometnih pravila; ako to naprave...

17.05.2024 u 06:04

Bionic
Reading

Međunarodna nogometna federacija (FIFA) razmatra mogućnost da se utakmice najjačih nogometnih liga igraju izvan matičnih država

Do sada su ovakvim idejama bili skloni klubovi iz engleske Premier lige i španjolske La Lige, jer bi im utakmice u SAD-u, na Bliskom istoku i u Aziji donosile dodatni prihod.

FIFA zato sad osniva radnu skupinu od 10-15 članova koja će proučiti ovu mogućnost. Očekuje se da te radna skupina prouči desetak ključnih elemenata igranja utakmica u inozemstvu, na osnovu čega će donijeti konačnu odluku. To među ostalim uključuje reakciju navijača, ravnotežu samog natjecanja, igranje utakmica u inozemstvu jednom ili kontinuirano te opći utjecaj na nogomet.

Mnogi od vodećih europskih klubova već niz godina igraju prijateljske predsezonske utakmice u inozemstvu, a sad vlasnici TV prava za SAD žele dovesti natjecateljske utakmice u Sjevernu Ameriku kako bi iskoristili rastuću popularnost najvećih liga, a posebice engleskog prvenstva.

U cijeloj priči ne treba zanemariti činjenicu da je i španjolska La Liga spremna da sljedeće godine odigra nekoliko utakmica u Sjevernoj Americi.

Utakmice domaćih prvenstava u inozemstvu do sada su bile zabranjene internim pravilima Fife, jedno od temeljnih pravila nogometnog natjecanja izričito navodi da se takve utakmice (prvenstvene!) moraju igrati isključivo u državi u kojoj je natjecanje i osnovano!

A FIFA je sad, kao i UEFA, spremna razmotriti moguću izmjenu temeljnog pravila nogometnog natjecanja, sve kako bi se zaradio dodatan novac...

Istina je da ovakve inicijative nisu nove, jer se već 2008. godine pojavila ideja da se utakmice engleske Premier lige igraju u inozemstvu, ali je prijedlog tada odbijen nakon pobune navijača, koju su dodatnim zabranama tada 'učvrstile' FIFA i UEFA. No, vremena se mijenjaju,

Znakovito je da je ovaj prijedlog ponovno intenzivno zaživio baš uoči 74. Kongresa Fife koji počinje danas u glavnom gradu Tajlanda Bangkoku.

Tako bi se El Clasico između Real Madrida i Barcelone uskoro mogao igrati u Miamiju ili Los Angelesu, dok bi Manchester United i Liverpool snage mogli odmjeriti u New Yorku ili Bostonu, a Inter i Juventus bi 'Derby d'Italia' mogli zaigrati u Chicagu ili možda Las Vegasu...