tko bi 'doli'...

Jedna utakmica okrenula sve u korist Garetha Balea; u Realu su ga gotovo zamrzili, a sada će se mnogi boriti 'rukama i nogama' da ga dovedu

06.06.2022 u 09:44

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Walesa pobjedom 1:0 nad Ukrajinom izborila je drugi nastup na svjetskim prvenstvima. Iako je imao 'asistenta' u Andriju Jarmolenku, od kojeg se lopta odbila u mrežu, velike zasluge za slavlje Walesa pripadaju i Garethu Baleu, koji je uputio loptu iz slobodnog udarca u 34. minuti dvoboja

Svojevremeno je bio najskuplja Realova kupovina. Jer Kraljevski ga je klub platio čak 101 milijun eura Tottenhamu. No, Gareth Bale to enormno ulaganje nije opravdao, a još je pri tom i navlačio bijes navijača svojim 'hladnim' odnosom prema klubu.

No, nakon više godina natezanja, jer Baleu se uz veliku plaću nikako nije išlo iz Reala, već je vrijeme mudro trošio na igranje golfa i oporavke, ovog ljeta ipak je došao trenutak da se dvije strane raziđu.

Nagađalo se hoće li Bale uopće imati volje nastaviti karijeru, jer za život je dovoljno zaradio, a osim nastupima u reprezentaciji te s tek 283 minute u cijeloj sezoni u svim natjecanjima za Real, pravu formu nije mogao održavati.

Ali očito je zato održao svježinu, jer protiv Ukrajine, u utakmici godine za Wales, odigrao je 83 minute i uputio udarac koji je odredio pobjednika. Naravno, i izazvao novu euforiju u ovoj zemlji.

'To je najveći rezultat u povijesti velškog nogometa. Idemo na Svjetsko prvenstvo! Riječi ne mogu opisati kako se trenutno osjećamo', rekao je Gareth Bale, peterostruki osvajač Lige prvaka.

Naravno, iz ove poruke posve je jasno da - čak ako je i razmišljao, sada više ne pomišlja na okončanje karijere. Već želi osjetiti slast najvećeg nogometnog natjecanja na svijetu.

Ali da bi ga dočekao spreman, do studenog mora održavati natjecateljsku formu. A sada se postavlja pitanje, u kojem će to klubu biti.

'Imam puno ponuda', potvrdio je još prije utakmice s Ukrajinom.

S Realom se razišao, ima slobodne papire, i onaj tko ga dovede sasvim sigurno dobit će izuzetno motiviranog igrača, željnog reprezentativnog uspjeha, ali i 'osvete' Realu da dokaže da je među Kraljevima bio zapostavljen.

Pojavile su kombinacije s dva velška kluba, od kojih je jedan Cardiff (član druge engleske lige, odnosno Championshipa), a drugi je Wrexham, klub koji se natječe u petom razredu engleskog nogometa.

  • +18
Wales - Ukrajina, kvalifikacije za SP 2022., 5.6.2022. Izvor: Profimedia / Autor: Kieran McManus / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako to velškim navijačima zvuči romantično, ruku na srce, održavati formu za nastup na SP-u igrajući na tim razinama, ipak nije obećavajuće. I zato se opcija, a koju su prenijeli neki engleski mediji, o povratku u Tottenham Hotspur, iz kojeg je 2013 otišao u Real, ali igrao na posudbi u sezoni 2020/21 čini vrlo realnom.

Naime, čak su i ljudi kluba iz sjevernog Londona uputili čestitku putem Twittera Baleu, Benu Daviesu i Joeu Rodonu.

'Nevjerojatno. Velike čestitke našim velškim dečkima na osiguranju kvalifikacija za @FIFAWorldCup.'

'Naši velški dečki' bilo je dovoljno da društvene mreže budu zatrpane porukama, da se unese 'nemir' među navijače.

Ugledni The Telegraph navodi kako Antonio Conte inzistira na još šest transfera ovog ljeta, a prema pozicijama to su središnji branič, desni vanjski, dva vezna igrača, napadač i rezervni vratar.

Jednog je već osigurao prije, a to je naš krilni napadač, Ivan Perišić.