engleska liga

Joško Gvardiol i Mateo Kovačić prvaci; Manchester City do četvrte titule u nizu

19.05.2024 u 19:28

Bionic
Reading

Nogometaši Manchester Cityja obranili su naslov prvaka engleske Premier lige nakon što su u domaćem ogledu posljednjeg, 38. kola, pobijedili pred svojim navijačima West Ham 3-1

Istovremeno, Arsenal je na svom Emirates stadionu pobijedio Everton 2-1, ali je Manchester City zadržao dva boda prednosti na vrhu ljestvice te je, kao i prošle sezone, slavio ispred drugoplasiranog Arsenala.

Manchester City je osvojio ukupno deseti naslov prvaka Premier lige, ali i šesti trofej u posljednjih sedam sezona. Arsenal i dalje čeka prvi naslov prvaka nakon daleke sezone 2003./'04. Manchester Cityju je ovo bio četvrti uzastopni naslov prvaka što nikada u povijesti nije uspjelo ni jednom drugom engleskom klubu.

  • +10
Manchester City - West Ham United, engleska liga, 19.5.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Rekorder po broju naslova je Manchester United koji je 20 puta bio prvak. Liverpool ima 19 naslova, Arsenal 13, Manchester City je sada na deset, a Everton na devet.

Manchester Cityju nije trebalo puno da bi poveo protiv West Hama. Već u drugoj minuti sjajno je s 18 metara odapeo Phil Foden i zabio u suprotne rašlje za 1-0. Već u 18. minuti Foden, najbolji igrač ove sezone u Premier ligi, je zabio novi gol za 2-0.

  • +16
Manchester City proslava naslova prvaka 19.5.2024. Izvor: Profimedia / Autor: Oli SCARFF / AFP / Profimedia

Kroz cijelo prvo poluvrijeme City je potpuno dominirao, mogao je zabiti još barem dva-tri gola, a onda su se gosti uspjeli vratiti u igru malo prije odlaska na odmor. Odlično je reagirao Kudus te je 'škaricama' preko našeg Joška Gvardiola pogodio za smanjenje na 1-2.

U nastavku dvoboja igralo se gotovo isključivo pred gostujućim golom, a sve je zaključio Rodri golom u 59. minuti za konačnih 3-1.

  • +3
Arsenal - Everton, engleska liga, 19.5.2024. Izvor: EPA / Autor: Tolga Akmen

Manchester City ove sezone još ima priliku osvojiti FA kup. Hrvatski reprezentativac Joško Gvardiol vrlo dobro je odradio cijelu utakmicu za Manchester City, a za prvaka je zaigrao i Mateo Kovačić koji je u igru ušao u 91. minuti.

Arsenal je ponovno ostao korak do titule premda je, na težak način, odradio svoj dio posla. Pobijedio je na Emiratesu Everton 2-1 iako mu je to na kraju malo značilo. Gosti su poveli golom Gueyea iz slobodnog udarca u 40. minuti, a rezultat su na stranu domaćina okrenuli Tomiyasu i Havertz golovima u 43. i 89. minuti.

Trećeplasirani Liverpool je na Anfieldu, u posljednjem susretu gdje je Jürgen Klopp vodio momčad, svladao Wolverhampton 2-0 golovima Mac Allistera u 34. i Quansaha u 40. minuti.

  • +19
Jürgen Klopp FC Liverpool oproštaj 19.5.2024. Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

U Ligu prvaka izravno ide i četvrta Aston Villa koja je u zadnjem kolu teško nastradala kod Crystal Palacea.

Jürgen Klopp FC Liverpool oproštaj 19.5.2024. Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Arenasport/Youtube

Pobijedio je Crystal Palace 5-0 te je tako začinio sjajan drugi dio sezone. Tri gola dao je Maateta, a dva Eze.

Iz Premier lige ispadaju Sheffield United, Burnley i Luton. Sve je bilo poznato i prije zadnjeg kola, a formalnost oko posljednjeg putnika u Championship je obavljena time što je Nottingham Forest pobijedio u gostima Burnley 2-1, dok je Luton pred svojim navijačima 2-4 izgubio od Fulhama.

  • +7
Liverpool - Wolverhampton, engleska liga, 19.5.2024. Izvor: EPA / Autor: ADAM VAUGHAN

Chelsea je pobijedio Bournemouth 2-1 golovima Caiceda i Sterlinga čime je zadržao šesto mjesto na ljestvici, dok su iza njega sedmi Newcastle i osmi Manchester United.

Standings provided by Sofascore