samo za tportal

Legendarni Nenad Kljajić posve iskren kada je u pitanju rukometna reprezentacija, ali i izbornik Hrvoje Horvat: Napravili su mu 'medvjeđu uslugu'...

15.03.2021 u 13:29

Bionic
Reading

Hrvatska rukometna reprezentacija po prvi puta, nakon propuštenih igara u Sydneyju 2000. godine, opet neće na Olimpijske igre. Naime, na kvalifikacijskom turniru u Montpellieru, ispred naše reprezentacije završili su Portugal i Francuska

Iako su u na kvalifikacijskom turniru u Montpellieru, naši rukometaši ostvarili dvije pobjede (Portugal, Tunis), igrači Hrvoja Horvata nisu se uspjeli plasirati na Olimpijske igre. Naime, Portugal je pet sekundi prije kraja dvoboja stigao do pobjede 29:28 protiv Francuske i rastužio Hrvate.

Među onima kojima je ovaj neuspjeh teško pao jest i Nenad Kljajić, bivši višestruki osvajač brojnih trofeja, ali među njima najvećeg - prvog olimpijskog zlata u Atlanti 1996. godine.

'Šteta, jako mi je žao igrača, jer to su sve krasni dečki, maksimalno angažirani, požrtvovni, trude se, vidi se da imaju potencijal, ali koji nije do kraja maksimalno iskorišten. Reći će neki, 'bili su dobri, napravili su što su mogli'. No, to nije moj problem, jer vidim da za mene u hrvatskom rukometu nema mjesta, onda možda bolje da ni komentiram dalje. I zbog svega toga, udaljio sam se od rukometa, te sam našao način kako da zarađujem za život', s velikom dozom razočarenja rekao je ovaj proslavljeni bivši rukometaš, čijim venama teče rukometna krv, jer i njegov je, nažalost pokojni otac, Velimir Kljajić živio rukomet i ostvarivao najveće rezultate.

Iako nije želio previše ulaziti u detalje, Kljajić nam je ipak iznio svoj stav oko trenutnog izbornika Hrvoja Horvata, jer u jednom su mediju njegove riječi krivo interpretirane.

'Horvat je mlad i vrlo perspektivan trener. Ali mislim da su mu napravili medvjeđu uslugu, jer nije isto biti pomoćnik izborniku ili raditi u klubu koji nema rezultatski imperativ. Mislim da se za ovu akciju trebao staviti netko puno iskusniji, netko tko je već radio u reprezentaciji i netko tko je sposoban prodrmati ovu momčad u tih tri, četiri dana i odvesti je na olimpijske igre. Ponavljam, Horvat je rješenje za dugoročni period, ali za ovu akciju možda je ipak trebao netko iskusniji'.

A smijemo li se vaditi na poraz Francuza, odnosno onaj gol Portugalaca za konačnih 29:28 pet sekundi prije kraja utakmice, kao našu nesreću?

'Iskreno, utakmicu nisam gledao, bio sam u avionu. Ali pogledao sam snimku tih zadnjih dvije minute. I mislim da je bespredmetno se 'vaditi' na taj trenutak, jer svatko tko prati rukomet zna da ova Francuska više nije ona koju mi znamo, s Karabatićem i Omeyerom. Jer istu tu Francusku pobjeđivala je i Srbija u kvalifikacijama. Osim toga, Francuska je ovim porazom završila u puno težoj skupini na Igrama, nego da je prošla kao prva. I sigurno bi izabrala skupinu koju je sada dobio Portugal, jer tada bi joj bila otvorena vrata do polufinala', zaključio je Kljajić.