ZASLUŽENO OSVOJILA, ALI...

Mlada tenisačica ostala bez novčane nagrade na US Openu zbog malo poznatog pravila

05.09.2023 u 05:54

Bionic
Reading

Američka teniska senzacija Fiona Crawley ostala je bez zasluženo osvojenih 81.500 dolara na US Openu

Mlada Amerikanka je prošla kvalifikacije te je zatim u prvom kolu poražena 6-2 6-4 od bivše 21. tenisačice svijeta Anastasije Pavljučenkove. No i samim ulaskom u glavni ždrijeb, unatoč izgubljenom meču, imala je zajamčenih 81.500 dolara.

Međutim, ona je ostala bez tog novca zbog malo poznatih pravila. Naime, ova djveojka je još uvijek na sveučilištu i natječe se za North Carolina Tar Heels u National Collegiate Athletic Association.

Zapravo, trenutno je rangirana kao broj 1 u sustavu sveučilišnog tenisa i dovela je svoj tim do njihovog prvog naslova državnog prvaka, što joj je zauzvrat donijelo pozivnicu za US Open.

Međutim, zakoni NCAA-e nalažu da sportaši mogu zatražiti novčanu nagradu samo ako ne prelazi 10.000 dolara po kalendarskoj godini i dolazi od sponzora događaja.

'Kada se dosegne ograničenje od 10.000 dolara, dodatni nagradni fond ne smije premašiti stvarne i potrebne troškove za svaki sljedeći događaj u kalendarskoj godini.'

U slučaju uzimanja 81.500 dolara morala bi napustiti sveučilište.

Crawley će ostati još najmanje i bez 11.000 dolara od turnira parova u New Yorku. 'Nikada ne bih uzela novac i nikada ne bih riskirala svoju podobnost. Ali ovaj sam se tjedan namučila i čini se nestvarnim da postoje nogometaši i košarkaši koji zarađuju milijune u NIL ugovorima, a ja ne mogu uzeti novac za koji sam se toliko trudila.'

NIL ugovori, koji predstavljaju ime, imidž i slično, omogućuju amaterskim sportskim zvijezdama sveučilišta u NCAA da zarađuju od svog imidža, uključujući i putem oglašavanja.

I obožavatelji na društvenim mrežama osjećali su simpatije prema 729. na svijetu:

  • 'Kakva apsolutna šteta. Tako užasan sustav.'
  • 'Žao mi je zbog nje, nadam se da će postići svoje ciljeve.'
  • 'Ludo je koliko voli sveučilišni tenis da bi se odrekla nagrade.'
  • 'Kakvo smiješno pravilo. Moraju ga promijeniti.'
  • 'Ovo nema smisla.'