PROJEKT 'SAT ZA NAS'

Poruka sportaša koju moraju čuti svi roditelji, jer neki su podaci zastrašujući

15.05.2024 u 17:02

Bionic
Reading

Na Međunarodni dan obitelji u kući arhitekture ORIS u Zagrebu službeno je javnosti predstavljen društveno odgovorni projekt 'Sat za nas' koji je pokrenuo Allianz Hrvatska u suradnji s Hrvatskim olimpijskim odborom (HOO) i Hrvatskim paraolimpijskim odborom (HPO).

Konferencijom za medije koju je izlaganjem o izazovima roditeljstva otvorila mr.sc. Lucija Sabljić, dipl. cos. ped., iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, te panel raspravom na temu provođenja kvalitetnog zajedničkog vremena roditelja s djecom, službeno je javnosti predstavljen društveno odgovorni projekt 'Sat za nas'.

Na panel raspravi su sudjelovale proslavljene hrvatske olimpijke Lucija i Ana Zaninović, naši poznati paraolimpijci Ana Sršen i Branimir Budetić, te predsjednica uprave Allianz Hrvatska Marijana Jakovac.

'Sat za nas' potiče i poziva roditelje da svakodnevno izdvoje vrijeme za svoje dijete, uz naglasak na druženje bez upaljenih televizora, računala i mobitela. Brojna istraživanja pokazuju kako se upravo kroz zajedničke aktivnosti izgrađuje zajedništvo, kao temeljna ljudska vrijednost iz koje dijete odrasta u zdravu i cjelovitu ličnost. To su potvrdili i sudionici panel rasprave koji su kroz dijeljenje svojih iskustava, savjeta i anegdota zaključili kako je ponekad i pola sata u danu dovoljno, ako dijete osjeti da smo mu se posvetili. Jer, više od materijalnih stvari, djeci treba vrijeme njihovih roditelja.

'Broj pretile djece raste, nažalost, raste i broj djece koja svoj život žive ispred ekrana. Raste i broj depresivne, tjeskobne i anksiozne djece. Jedno od posljednjih istraživanja provedenih u 25 zagrebačkih srednjih škola u kojem je sudjelovalo oko 5.000 djece, je pokazalo kako 30 posto djece tvrdi kako ima problema s tjeskobom i anksioznošću, a 20 posto ih je reklo da se bori s depresivnim simptomima. To ne znači da su svi klinički depresivni, ali to je opasno', istaknula je između ostalog magistrica Sabljić u svom izlaganju.

Istaknula je kako ne treba posebno naglašavati važnost sporta, dodavši kako je dovoljno baviti se i rekreativno sportom, trčanjem, šetanjem.

'Ne tjedan za nas, mjesec za nas, već sat. Dovoljan je i kvalitetan sat, važan je sadržaj, a ne okvir. Ako s djecom kvalitetno provedete jedan sat, ako se pritom uključi i sport, ona će razmišljati potpuno drugačije', kazala je magistrica Sabljić.

O važnosti sporta i vremena provedenog s djecom govorile su i proslavljene olimpijke i sestre Lucija i Ana Zaninović.

'Mi smo sportašice i nama je sport stil života. Sport donosi brojne kvalitete, izgradi te kao čovjeka. Donosi samopouzdanje, nauči te nositi se s porazima i teškim trenucima. Nauči te poštovanju starijih, što se danas posve izgubilo, o organizaciji vremena', kazala je Lucija, dok je Ana dodala:

'Mi smo u Splitu od tekvondoa napravili pokret. Imamo najviše djece od svih sportova nakon nogometa. Kod male djece je važno izgraditi motoriku, nažalost kod današnje djece vidi se loša motorika. Vremena su se promijenila, mi smo stalno bili vani, a današnju djecu mi moramo gurati van kako bi se bavila aktivnostima'.

Naša proslavljena paraolimpijka Ana Sršen je dodala kako roditelji svojim vlastitim primjerom trebaju pokazati da su sport i tjelovježba jako važni i za sreću i za zdravlje i za prijateljstva.

'Nadam se da ćemo ovom akcijom doprijeti do roditelja i djece, ne smijemo se prestati truditi. Ovo je prevažno, nadam se kako će nas ovaj projekt osvijestiti, naša su djeca prevažna. Treba stalno sijati, nešto će se valjda i primiti', kazala je dok je Branimir Budetić naglasio kako je važno kvalitetno provoditi vrijeme s djecom, biti što više u prirodi i na otvorenom, te djeci prenijeti ispravne poruke.

'Ovo je dugoročna priča koja će trajati godinama. Želimo mijenjati navike na bolje, želimo promijeniti percepciju provođenja vremena s djecom. Šokantni su podaci da je 35 posto djece u Hrvatskoj pretilo, a da je 65 posto odraslih pretilo. Ovi podaci nas trebaju zabrinuti i moramo se okrenuti određenim promjenama. Pripremili smo niz sadržaja kojima ćemo roditeljima, kroz različite kanale, približiti ovu temu. Vjerujemo u ovaj projekt i val promjena koje on može donijeti', naglasila je Marijana Jakovac, predsjednica Uprave Allianz Hrvatska.