'LOKOSI' PRIJETE

Rijeka ima sedam uzastopnih pobjeda nad Lokomotivom

04.11.2016 u 11:08

Bionic
Reading

Utakmica Lokomotive i Rijeke (Arenasport 3, 15 sati) bit će pod posebnim povećalom jer će 'lokosi' ginuti za pozitivan rezultat kako bi 'stariji brat' Dinamo smanjio zaostatak za vodećom Rijekom...

Vrlo intrigantna utakmica MAXtv Prve lige igra se danas u Kranjčevićevoj, gdje momčadi Tomislava Ivkovića u goste dolazi vodeća Rijeka. Kako je Dinamu izuzetno potrebna pomoć u sustizanju riječke prednosti, znak je to za Lokomotivu da se danas treba uložiti maksimum napora kako bi se gostima barem otkinulo dva boda, ako ne i sva tri.

Pritom odmah treba izdvojiti i dva statistička podatka. Prvi je da Lokomotiva ima sedam poraza u zadnjih sedam ogleda s Rijekom (jedan u Kupu), a u posljednjih 20 dvoboja protiv Rijeke, Dinama i Hajduka ima čak 19 poraza i samo jednu pobjedu protiv Hajduka.

Ako bi se sudilo po tome, Ivkovićeva momčad je autsajder danas, ali svaka utakmica je nova utakmica, pogotovo kada je motiv na maksimalnoj potenciji, kao što će biti kod domaćina danas.

'Kad čitam najave po medijima, mislim da je nama najbolje da se već počnemo pripremati za sljedeće kolo i utakmicu s Interom. No, nogomet je čudan sport u kojem svatko svakoga može pobijediti. Mi nismo toliko slabi da ne bismo mogli trijumfirati', naglašava strateg Lokomotive Tomislav Ivković, a osim dugo ozlijeđenog centarfora Radonjića, koji mu itekako nedostaje, današnju utakmicu propuštaju i desni bek Karačić, te zadnji vezni Šunjić.

'Čim su prvi, znači da su Riječani i najbolji. Jaki su kao momčad, zna se tko što radi na terenu. U svakom trenutku vidi se da je to sjajno posložena momčad, da igrači pomažu jedni drugima i imaju dobru komunikaciju. Najbolja Rijeka je po imenima igrača bila prošle sezone, ali ovo je najbolja Rijeka kao momčad. Tako meni izgleda', podvlači Ivković, koji vjeruje da Riječani danas neće nametnuti svoj ritam i diktirati igru, po terenu koji će biti težak jer su jučer na njemu igrali Zagreb i Lučko.

Kako i gdje gledati MAXtv Prvu ligu?

Sve utakmice MAXtv Prve lige možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Korisnici usluge MaxTV To Go (usluga web & mobile) također mogu utakmice gledati na svom mobilnom uređaju ako se u trenutku dok traje utakmica nalaze na putu. Više informacija potražite OVDJE.

'Vidim da su moji momci koncentrirani i motivirani i čine se spremni za utakmicu. U ovu utakmicu trebamo ući s punom koncentracijom, taktičkom disciplinom i s mnogo pameti. Koncentracija nam ne smije pasti, to je ključ, ali moramo i zaprijetiti, bez toga ne možemo računati na bodove. Moramo biti opasni, braniti se u bloku kada se trebamo braniti, ali i dovoditi Rijeku u situacije da mora razmišljati o nama. Ne možemo se protiv njih braniti svih 90 minuta jer nismo takva momčad, niti sam ja takav trener', podvukao je Tomislav Ivković kojeg ne brine podatak kako je prošao 601 dan otkako je Lokomotiva posljednji put svladala Rijeku.

Uoči dolaska u Kranjčevićevu, u srijedu su Riječani igrali kup utakmicu u zagrebačkom Rudešu protiv tamošnjeg vodećeg drugoligaša, a završilo je 5:3 za njih, ali nakon produžetaka. Imala je Rijeka vodstvo 3:0, a onda se u drugom poluvremenu dogodio rijetko zabilježeni slučaj da su Rudešu svirana čak tri jedanaesterca, a sva tri realizirao je Mateo Topić.

Zaista raritet, ali u produžecima je lider MAXtv 1. HNL potvrdio kvalitetu i prošao u četvrtfinale, no tih dodatnih 30 minuta dosta je iscrpilo igrače, premda su neki prvotimci imali poštedu ili igrali manje. Oporavkom Mate Maleša, samo je na listi ozlijeđenih ostao napadač Handžić, ali on je malo igrao i dosad, pa se u Kranjčevićevoj očekuje udarni sastav vodećeg kluba lige. Očekuje se tek jedna promjena i to na zadnjem veznom gdje bi umjesto Mišića trebao krenuti Čanađija.

'Nama je Lokomotiva uvijek bila težak suparnik i uvijek su naše utakmice bile kvalitetne. Lokomotiva je dobro vođena momčad, a treba se sjetiti prve ovosezonske utakmice protiv Lokomotive na Rujevici, posebno u drugom dijelu. To je bila možda i najteža utakmica za nas dosad. Sada su domaćini puni samopouzdanja jer su ušli u pozitivnu seriju, ali zašto i mi ne bismo bili puni samopouzdanja? Moramo dignuti kvalitetu naše igre i prezentirati se danas u skladu s našim očekivanjima', pojašnjava trener Rijeke Matjaž Kek, koji se ne želi vaditi na potencijalni umor poslije produžetaka u Rudešu.

'Ako nam u mjesec dana jedan 'engleski' tjedan predstavlja problem, onda to nije dobro, a uostalom igrala je i Lokomotiva u Kupu. Mi ćemo se uz dobru regeneraciju i atmosferu pokušati vratiti u stanje koje nam je potrebno za ovu utakmicu, a u Rudešu je teren bio najveći problem. Odigrali smo autoritativno prvo poluvrijeme, igrali smo vrlo dobro u produžecima, ali neobjašnjivo i nedopustivo loše u drugom poluvremenu. O suđenju ne bih ništa, a jedino me čudi što je glavni sudac bio iz Zagreba, a četvrti sudac iz Splita. Ostalo neću komentirati i nema potrebe vraćati se na tu utakmicu. Pokušat ćemo se kontrolirati u izjavama pred utakmicu s Lokomotivom, a to sam rekao i igračima. Bilo bi nekorektno spominjati suca jer nismo sebi smjeli dopustiti ono u drugom poluvremenu. Zato smo pokazali pravo lice u produžecima, dobili smo utakmicu, tako da ništa nije bilo upitno. Čak je i dobro da te nešto u životu upozori', kaže slovenski stručnjak, koji mudro šuti ili se kloni velikih najava uoči utakmice, svjestan da je ovo možda i ključni trenutak, koji može usmjeriti prvenstvo, kako god završilo danas u Kranjčevićevoj.

'Svjesni smo činjenice da će biti teška i izazovna utakmica i da moramo napraviti sve da izgledamo kvalitetno, organizirano i disciplinirano, te iskoristimo kvalitetu koju imamo', zaključio je trener Riječana Matjaž Kek.