NEĆE BITI RUSEDSKI

Vekić 'velikog hrvatskog srca' odbila britansku putovnicu

15.01.2013 u 14:33

Bionic
Reading

Mlada hrvatska tenisačica, iznimno talentirana 16-godišnja Donna Vekić, odbacila je mogućnost da budućnosti igra pod zastavom Velike Britanije

Osječanka je u utorak postala najmlađa pobjednica na ovogodišnjem Australian Openu. U 1. kolu, ujedno i svom debiju na jednom grand slam turniru, 16-godišnjakinja je deklasirala Čehinju Andreu Hlavačkovu sa 6-1, 6-2 i sada je čeka bivša prva igračica svijeta, Dankinja Caroline Wozniacki.

Na konferenciji za medije nakon meča britanski su novinari pitali mladu Hrvaticu postoji li mogućnost da zaigra za njihovu zemlju budući da joj je trener David Felgate Englez, a i ona sama velik dio godine provodi u Londonu. Odgovor je bio jasan - nema šanse!

'Ne, sretna sam što igram za Hrvatsku. Mi Hrvati imamo velika hrvatska srca i na terenu se borimo za svoju zemlju', kazala je 111. igračica svijeta koju mnogi stručnjaci u perspektivi vide i na 110 mjesta boljoj poziciji.

Britancima je tako propao plan da upare (uz Lauru Robson) dvije najmlađe članice kluba TOP 150 i tako postanu ozbiljni kandidati za naslov u Fed cupu. Slično su svojedobno napravili u Davis cupu kada su Timu Henmanu 'dodali' Kanađanina Grega Rusedskog i tako bitno pojačali renking nekada slavnog teniskog tima.

O samom meču protiv bolje rangirane (za 45 mjesta) Hlavačkove dodala je:

'Bilo je nevjerojatno. Na početku sam bila malo nervozna, ali kako je meč odmicao, počela sam igrati svoj tenis i bilo je stvarno dobro. Definitivno nisam očekivala da će biti tako lako, ali ne mogu se žaliti.'

Najavila je Vekić i dvoboj protiv Wozniacki.

'Dugo je bila prva igračica svijeta i samo želim izići na teren i osjetiti kako je to igrati protiv takve tenisačice. Želim vidjeti mogu li napraviti kakvu štetu.'

O svojoj je učenici nekoliko riječi rekao i Felgate, nekadašnji trener Tima Henmana.

'Vjerujem u nju, ona voli veliku pozornicu. Uživa u igri, naporno trenira i sluša. Njezin je napredak u posljednjih godinu i pol čudesan. Pobjeda je uvijek dobra, ali igra je ono što gledam. A za nekoga tko je prvi put u glavnom turniru na grand slamu, njezina je igra bila nevjerojatna', istaknuo je Felgate.

Donna će tako ostati snažan adut (uz Martić, Mrdežu i još mlađu Anu Konjuh) izbornice Ive Majoli koju očekuju dvoboji euroafričke zone u Izraelu u veljači. Tamo im je u dresu Bjelorusije trebala prijetiti i prva igračica svijeta Viktorija Azarenka, no ona je otkazala nastup i tako uvećala šanse da Hrvatska već ove godine bitno popravi poredak na Fed cupu. Kao najozbiljnije protivnice za prvo mjesto sada se čine Austrijanke.