ISPROBALI SMO

Acer Liquid Z5 je smartphone za svakoga

17.10.2014 u 11:18

Bionic
Reading

Acerov mobitel bit će vam dobar ako ne očekujete puno od pametnog telefona te želite uređaj velikog zaslona bez obzira na nižu razlučivost

Da je riječ o jeftinijem modelu, jasno je čim ga uzmete. Ne izgleda loše (malo podsjeća na Nexus), ali plastičan je. Bar to ne krije, ne u mjeri u kojoj to rade u Samsungu. Na modelu koji sam dobio na testiranje stražnja strana jest metalne sive boje, ali dovoljno ju je dodirnuti kako bi postalo očito o kojem se materijalu radi.

Dobra strana plastike je to što je lagana (i ne savija se tako lako kao aluminij), pa Liquid Z5 sa svojih 150 grama nije pretežak i fino leži u ruci. Tanak je 8,8 milimetara, ne računajući izbočenje straga u kojem je smješten objektiv. Potonje mi se ne čini dobrim rješenjem. Da imam takav mobitel, svaki put kad bih ga negdje odložio pitao bih se hoću li oštetiti leću.


Tipke - kako fizičke, tako i kapacitativne - lako su dostupne i promptno reagiraju. Ovaj se Acerov model izdvaja po tipki Rapid, smještenoj straga ispod objektiva kamere, a koja služi za brz pristup raznim funkcionalnostima. Jedan klik otključava uređaj, drugi otvara aplikaciju, meni ili što već postavite, dok dug pritisak aktivira kameru.

Zgodno kad trebate na brzinu otvoriti nešto, nepraktično kad nosite mobitel u džepu jer je tipka sklona sama se aktivirati. Pa se nađete u čudu zašto vam mobitel grije unutrašnjost džepa kad bi trebao biti zaključan i neaktivan.

Dizajn je podbacio i na utorima za kartice mikroSD i SIM. Oba imaju poklopce koje nije jednostavno otvoriti, a koji djeluju kao da bi ubrzo mogli otpasti. Utori za mikroUSB i slušalice kao da su napravljeni mrvicu preuskima, tako da je potrebno malo previše napora kako bi se nešto stavilo u njih.

Nudi podršku za dvije kartice SIM: standardnu i mikro. Obje su radile bez vidljivih problema.

Zaslon je TN FWVGA, dijagonale pet inča (12,7 centimetara) i skromne razlučivosti 854 puta 480 piksela (196 ppi). Za uređaj ove veličine može dobiti prolaznu ocjenu, ali jedva.


Prikaz teksta i slike je osrednji, boje djeluju ponešto isprano, a zaslon ne ostavlja naročito dobar dojam dok ga se gleda pod izravnim svjetlom. Dobar je za pregled sadržaja koji već jest u nižoj rezoluciji, no dobiva dvojku prema trojci za sve ostalo.

Dvojezgreni procesor MediaTek MT6572 na 1,3 GHz, podržan s tek 512 MB RAM-a, nije se iskazao. Nisam ni očekivao da će se moći uhvatiti u koštac sa zahtjevnijim zadaćama, ali nisam ni mislio da će biti zapinjanja, trzanja, sporijeg otvaranja, smrzavanja zaslona i sličnih nezgoda u tolikoj mjeri.

Dolazi s četiri GB ugrađene memorije. Možete ih proširiti s još 32 GB pomoću kartice mikro SD, no svejedno mi se čini da je to premalo za sve osim za asketske tipove koji na uređaj neće staviti više od dvije, tri nove aplikacije.

Kamera ima pet megapiksela, senzor BSI i objektiv f/2.4. Proizvest će koliko-toliko dobre fotografije uz kvalitetno svjetlo. Više od toga ne očekujte.

Zato se baterija kapaciteta 2000 mAh pokazala odličnom. Izdržala bi po cijeli dan, čak i bez aktiviranja štedljivog načina rada.

Operativni sustav je Android 4.2 Jelly Bean. Iako je još tijekom predstavljanja na ovogodišnjem CES-u Acer obećao nadogradnju na novije izdanje, to se još nije dogodilo. Kad će i hoće li, ne zna se.


Acer je dodao svoje sučelje koje ima nekoliko zanimljivih značajki, među kojima se najviše ističu 'plutajući' widgeti koji omogućavaju korištenje jedne aplikacije istovremeno s drugom. Float Caller je super kad trebate potražiti nešto dok razgovarate s nekim. Tu je i Quick Mode, namijenjen početnicima i korisnicima u poznijoj životnoj dobi, sa sučeljem nalik Windows Phoneu.

Liquid Z5 je pametni telefon niže srednje klase, s puno osrednjih osobina i tek ponekom koja mu daje bar kakvu-takvu prednost u odnosu na konkurenciju. Mogao bi biti pogodan kao prvi mobitel za mlađe i starije osobe, ponajprije stoga što nudi njima posebno prilagođen softver. Imalo zahtjevnijim i naprednijim korisnicima neće biti zanimljiv, osim možda cjenovno.

Acer Liquid Z5 - specifikacije

Dimenzije: 145 puta 73 puta 8,8 mm
Težina: 150 g
Zaslon: 5 inča (12,7 centimetara) TN FWVGA, 480 puta 854 piksela, 196 ppi
Procesor: dvojezgreni MTK MT6572 na 1,3 GHz
RAM: 512 MB
Ugrađena memorija: 4 GB (proširivo do 32 GB s karticom mikro SD)
Kamera: 5 megapiksela, 2592 puta 1944 piksela, LED bljeskalica AF, f2.4, BSI, HDR, VGA
Operativni sustav: Android 4.2.2 JellyBean
Baterija: 2.000 mAh, nezamjenjiva
Povezivost: Bluetooth, wi-fi
Boje: siva, bijela
Ostalo: podrška za dual SIM
Cijena: 1099 kuna