EUROPSKI RIVAL CHATGPT-JU

Anthropicov chatbot Claude stigao u Europu. Evo što nudi

15.05.2024 u 10:48

Bionic
Reading

Kao prednosti u odnosu na ChatGPT istaknuti su ljudski ton, prošireni kontekstni prozor i pristupačno korisničko sučelje, kao i posvećenost sigurnoj umjetnoj inteligenciji

Anthropicov digitalni pomoćnik s umjetnom inteligencijom od sad je dostupan u Europi.

Model koji bi robote za brbljanje trebao učiniti dostupnim svima stigao je na Stari kontinent nekoliko sati nakon što je objavljena nova inačica njegovog konkurenta ChatGPT-ja.

U Europi su dostupni Claude.ai, verzija za web, besplatna verzija, aplikacija za operativni sustav iOS i Claude Team za tvrtke. Podržava francuski, španjolski, njemački, talijanski i mnoge druge europske jezike.

'Claude ima niz specifičnih značajki koje podupiru vrijednosti Europske unije i služe njenom tržištu. Dizajnirali smo Claude kako bi izbjegao predrasude, diskriminaciju i govor mržnje. Usmjeren je na pouzdanu, upravljivu i dostupnu umjetnu inteligenciju za sve.

Claude također nudi višejezične mogućnosti; razumije i stvara sadržaj na većini jezika Unije poštujući kulturne nijanse', poručili su iz Anthropica.

Anthropic je u ožujku lansirao svoj najbrži i najsnažniji veliki jezični model, koji je kasnije uključio tri najsuvremenija modela: Claude 3 Haiku, Claude 3 Sonnet i Claude 3 Opus.

Ljudski ton, obrada dokumenata

Kao prednosti u odnosu na ChatGPT istaknuti su ljudski ton, prošireni kontekstni prozor i pristupačno korisničko sučelje, kao i posvećenost sigurnoj umjetnoj inteligenciji, između ostalog.

Uz to, Anthropic tvrdi kako je najjači iz serije Opus nadmašio OpenAI-jev GPT-4 i Googleov Gemini Ultra na testovima kao što su rezoniranje, osnovna matematika te znanje na dodiplomskoj i diplomskoj razini.

Jedna od glavnih prodajnih prednosti je mogućnost učitavanja i obrade dugih dokumenata, što je moguće samo na plaćenoj verziji ChatGPT-ja.

Opus može sažeti približno 200.000 tokena, dok ChatGPT može sažeti oko 3.000. Token je mjerna jedinica koja izračunava količinu tekstualnih podataka koje chatbot obrađuje.

Alati protiv dezinformacija

Anthropic također tvrdi kako ima posvećene timove koji prate rad Claudea i ublažavaju širok spektar rizika, u rasponu od dezinformacija, pristranosti, uplitanja u izbore i prijetnji nacionalnoj sigurnosti.

Umjesto korištenja ljudi za prepoznavanje štetnih izlaza, koristi se metodom koja se može uvježbati da sama sebe moderira korištenjem temeljnog skupa načela, nazvanog Constitutional AI.

Model Claude 3 pokazuje manje pristranosti od prethodnih modela, prema Bias Benchmark for Question Answering (BBQ).

Antropic kaže kako su poduzeli niz mjera radi zaštite od dezinformacija i dezinformacija na izborima.

Korištenje njihove tehnologije u političkim kampanjama i lobiranju je zabranjeno, a izgradili su i automatizirane sustave za otkrivanje i sprječavanje zlouporabe poput dezinformacija ili operacija utjecaja.

Također provode testove kako bi identificirali ranjivosti i rizike povezane s izborima i izradili su kvantitativne testove za procjenu političkog pariteta, otpora zlouporabi, dezinformacija. Uz to, ne koristi upite za treniranje modela, osim ako im ne date dopuštenje. Podatke čuva 90 dana.

Koliko će trebati platiti?

Claude.ai i aplikacija Claude za iOS su besplatne. Claude Pro i svi modeli, uključujući najnapredniji model Claude 3 Opus, koštaju 18 eura, što je nešto jeftinije od ChatGPT4. Timski plan koji dopušta pet korisnika iznosi 28 eura + PDV po korisniku mjesečno.