TEHNO RECENZIJa

[FOTO] Isprobali smo Vivo X80 Pro 5G: Može li se mjeriti s najjačima?

28.06.2022 u 07:52

Bionic
Reading

Pametni telefon kineskog proizvođača ima sve što top model treba imati, ali i adute zahvaljujući kojima se može mjeriti i s najjačim imenima na tržištu

Nakon što su tijekom prošle godine debitirali u Europi sa serijom X70, Vivo se vraća s novom perjanicom, kojom se žele mjeriti s najboljima i najskupljima na tržištu.

Imaju li uređaj koji to može postići? Pogledajmo.

Dizajn

Vivo X80 Pro 5G nije vizualno naročito atraktivan pametni telefon. Ne izgleda loše, ali...

...lijevi brid uređaja u potpunosti je prazan, dok su na desnom tipke za regulaciju jačine zvuka te uključivanje i isključivanje. Pozicionirane su tako da ih je lako dohvatiti i dobro reagiraju na pritisak.

Gornji brid rezerviran je za infracrveni odašiljač i tekst Professional Photography.

S lijeve strane donjeg brida nalazi se ladica za dvije kartice SIM, neobična po tome što kartice ne slažete jednu uz drugu, kao što je slučaj kod većine drugih mobitela, već jednu nasuprot druge.

  • +2
Vivo X80 Pro 5G - fotografije uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Nesvakidašnje rješenje vjerojatno je odabrano kako bi se uštedjelo na prostoru u unutrašnjosti uređaja. Traži nešto navikavanja, ali ne predstavlja veliki problem, pogotovo ako nećete često mijenjati kartice.

Odmah do ladice, na sredini donjeg brida, nalazi se utor za punjenje USB 3.1, na koji ujedno spajate i žične slušalice koje dolaze u paketu s ovim mobitelom.

Jasno, to znači kako ne možete istovremeno slušati audio zapise i puniti Vivo X80 Pro 5G. Za pametni telefon kojeg je moguće napuniti za manje nego što traje školski sat to nije naročiti problem, pogotovo što ga možete riješiti korištenjem bežičnih slušalica. Ali, svejedno je malo bezveze.

Konačno, na desnoj strani donjeg brida je rešetka za zvučnik.

Veći dio gornje polovice stražnjeg dijela pokriva četvrtasti stakleni modul s okruglim dijelom za tri leće kamere, senzor i bljeskalicu te periskopskom kamerom u donjem lijevom kutu.

Modul je prilično ispupčen, zbog čega Vivo X80 Pro 5G blago nakošen kad ga stavite na ravnu plohu.

Prednjom stranom dominira zaslon koji se blago prelijeva preko lijeve i desne strane, s minimalnim obrubom pri vrhu i dnu te okruglim izrezom za kameru na sredini pri vrhu.

Zaslon

Vivo X80 Pro 5G opremljen je zakrivljenim LPTO zaslonom dijagonale 6,78 inča i razlučivosti 3.200 puta 1.400 piksela.

LPTO (low-temperature polycrystalline oxide) je novija tehnologija koju se koristi u panelima za OLED zaslone kako bi se smanjila potrošnja energije tempom osvježavanja koja se mijenja ovisno o sadržaju kojeg pratite.

U ovom slučaju riječ je o trećoj generaciji te tehnologije, koja može dinamički prilagoditi osvježavanje do 120 Hz.

Zaslon je odličan. Prilično svijetao (do 1.500 nita), preciznog i pomalo prigušenog prikaza boja, dobro čitljiv iz raznih kutova.

Nudi također i zgodne značajke, poput primjerice mogućnosti snimanja zaslona povlačenjem tri prsta po zaslonu od gore prema dolje ili dijeljenja zaslona od dolje prema gore u aplikacijama koje to podržavaju.

U njegov donji dio ugrađen je poveći (20 puta 30 milimetara) ultrazvučni čitač otiska prsta. Lako ga je postaviti i radi odlično.

Vivo X80 Pro 5G također je opremljen i tehnologijom prepoznavanja lica. Kad se te dvije biometrijske metode otključavanja upogone jedna uz drugu, otključavanje uređaja u većini slučajeva ide vrlo glatko i brzo, bez obzira na okolnosti.

Procesori

Snapdragon 8 Gen 1 radi besprijekorno, što je bilo i za očekivati s obzirom na podršku u vidu grafičkog čipa Adreno 730 i 12 gigabajta radne memorije. Uz to, lavovski dio posla vezanog uz fotografije odrađuje zasebni procesor Vivo V1+.

Usprkos ugrađenom hlađenju, Vivo X80 Pro 5G počeo bi se zagrijavati pri intenzivnijem radu. To nikad nije prešlo granicu neugode, a nije pomoglo ni to što su tijekom testiranja temperature zraka bile razmjerno visoke.

Ipak, nisam očekivao da će do zagrijavanja doći u toj mjeri.

Kamere

Vivo X80 Pro 5G opremljen je impresivnim četverostrukim setom kamera. Predvodi ga širokokutna s 50 megapiksela, čemu su pridodane ultraširokokutna sa 48 MP, telefoto s 12 MP i dvostrukim zoomom te periskopska s osam MP, peterostrukim zoomom i hardverskim gimbalom za dodatnu stabilizaciju slike.

Leće straga imaju Zeissov premaz T*, koji bi trebao smanjiti neželjene odsjaje. Sprijeda je također širokokutna leća s 32 MP.

  • +21
Vivo X80 Pro 5G - primjeri fotografija Izvor: tportal.hr / Autor: Miroslav Wranka

Među kamerama u mobitelima koje sam dosad imao prilike isprobati ove su među najboljima, ako ne i najbolje. Uz vrlo malo truda možete dobiti oštre fotografije jasnih boja i visoke razine prikaza pojedinosti.

Kvaliteta posebno dolazi do izražaja pri snimanju noću (i općenito u uvjetima slabije rasvjete), kada Vivo X80 Pro 5G može dati natprosječno dobre rezultate češće nego većina drugih pametnih telefona. Isto vrijedi i za portrete, pri čemu kamera za selfije ne zaostaje bitno za četveroglavom zvijeri straga.

Na raspolaganju je također i obilje raznovrsnih značajki, među kojima vrijedi izdvojiti pet posebnih Zeissovih načina rada za postizanje bokeha, pomoću kojih možete drukčije upravljati osvjetljenjem izvan fokusa, kao i značajku Camera Panning, pomoću koje je moguće snimiti nekoga ili nešto u pokretu uz zamućivanje pozadine.

Softver

Vivo X80 Pro 5G pogoni operativni sustav FunTouch 12, koji se ne razlikuje bitno od Androida 12 na kojem se temelji.

Testirani model došao je s predinstaliranim osnovnim paketom Googleovih aplikacija, kao i nekoliko drugih (primjerice, LinkedIn, Netflix, Spotify i TikTok). I jednog i drugog bilo je u razumnoj mjeri, uzme li se u obzir kako je na raspolaganju 256 GB memorije za pohranu.

Nisam primijetio ozbiljnije probleme u radu, ali ima pomalo čudnih rješenja. Recimo, stekao sam dojam kako je malo previše revan u gašenju aplikacija koje ne koristite neko vrijeme.

Također, držat će otvorenima nekoliko izdanja iste aplikacije (na primjer, Facebooka), iako za time nema nikakve potrebe, a ima prostora i za poboljšanje kad je riječ o prikazu obavijesti.

No, to su manji prigovori koji ne kvare ukupno gledano vrlo pozitivan dojam.

Zvučnici i slušalice

Dvostruki stereo zvučnici nude jasnu, čistu, dobro balansiranu reprodukciju zvuka, koja ne gubi značajno na kvaliteti pri pojačavanju. Žične slušalice koje dolaze u paketu s uređajem solidne su kvalitete, kako za slušanje glazbe, tako i za obavljanje poziva.

Baterija

Najveća prednost nezamjenjive litij-polimerske baterije kapaciteta 4.700 mAh je iznimno brzo punjenje. Uz originalni žični punjač snage 80 W možda nećete svaki put dobiti oglašenih 36 minuta za punjenje od nule do sto posto, ali neće biti ni puno više od toga, ako je suditi po tome kako se uređaj ponašao tijekom testiranja.

Punjenje na žicu trajalo je u pravilu oko 40 minuta, dok bi bežično došlo i do sat vremena. Oba rezultata može se smatrati prilično dobrim.

Punjenje slabijim punjačem potrajalo je dulje, što znači kako ćete za najbolje rezultate morati tegliti originalni punjač sa sobom, koji nije ni mali, niti lagan.

Što se trajanja baterije tiče, ono će varirati ovisno o tome kako i za što sve koristite Vivo X80 Pro 5G. Kako se i očekuje od uređaja ove klase, možete računati na puni dan intenzivnog korištenja, vjerojatno i dobar dio idućeg.

U mom slučaju to je značilo puno vremena na društvenim mrežama i aplikacijama za brbljanje poput WhatsAppa, korištenje aplikacija za navigaciju i kamere.

Nisam stekao dojam kako bih se u svakodnevnom korištenju oslonio na njega kao izvor energije za druge uređaje, ali svakako nije loše imati i tu opciju na raspolaganju ako zatreba.

Trebate li kupiti Vivo X80 Pro 5G?

Vivo X80 Pro 5G nije jeftin, ali ne nedostaje mu aduta zbog kojih biste ga trebali uzeti u obzir ako ste spremni platiti cijenu.

Među njima svakako prednjače kamere, koje su trenutno među najboljima na tržištu, kako po kvaliteti slike, tako i dodatnim mogućnostima.

No, zaslon i procesori također su odlični, a na bateriju se može osloniti ako želite jednodnevno korištenje bez nadopunjavanja.

S druge strane, vizualno nije naročito atraktivan, velik je i razmjerno težak.

Vivo X80 Pro 5G - ključne specifikacije

  • Dimenzije: 164,6 puta 75,3 puta 9,1 milimetar
  • Težina: 215 grama
  • Zaslon: LTPO3 AMOLED, 6,78 inča (17,2 cm), QHD+ 3.200 puta 1.440 piksela (gustoća 517 ppi), 120 Hz, omjer 20:9
  • Procesori: osmojezgreni Qualcomm SM8450 Snapdragon 8 Gen 1 (4 nm) do 3 GHz; Vivo V1+; Adreno 730
  • RAM: 12 GB
  • Memorija za pohranu: 256/512 GB (proširivo do 32 GB)
  • Kamere:

- stražnja: širokokutna, 50 MP, f/1.6, PDAF, laserski autofokus, optička stabilizacija slike ultraširokokutna (114 stupnjeva), 48 MP, f/2.2, autofokus telefoto, 12 MP, f/1.9, Dual Pixel PDAF, dvostruki optički zoom, gimbal optička stabilizacija slike periskop telefoto, osam MP, f/3.4, PDAF, peterostruki optički zoom, optička stabilizacija slike

video: 8K, 4K pri 30/60 p sličica u sekundi, 1080 p pri 30/60 sličica u sekundi, žiroskopska elektronska stabilizacija slike

- prednja: širokokutna, 32 MP, f/2.5

video: 4K pri 30 sličica u sekundi, 1080 p pri 30 sličica u sekundi

  • Baterija: 4.700 mAh, Li-Po, nezamjenjiva, brzo punjenje (80 W), brzo bežično punjenje (50 W), reverzno punjenje
  • Povezivanje: microUSB (USB OTG), Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, 3G/2G, Bluetooth 5.2, NFC, infracrveni port
  • Senzori i ostalo: ultrazvučni čitač otiska prsta ispod zaslona, prepoznavanje lica, brzinomjer, žiroskop, senzor blizine, kompas, spektar boja, jedna ili dvije kartice SIM, stereo zvučnici (32-bit/192 kHz), otporan na prašinu i vodu (IP68)
  • Operativni sustav: Funtouch 12, Android 12
  • Boja: crna
  • Cijena: 1.199 eura
  • Ustupio: Vivo