ISPROBALI SMO

Galaxy Note Edge je seksi smartfon koji golica maštu

25.03.2015 u 06:30

Bionic
Reading

Novo izdanje 'rubnika' najseksipilniji je Samsungov pametni telefon dosad, prvi koji doista izgleda i djeluje kao statusni simbol. Odlične performanse, upakirane u privlačne obline i zakrivljenja... Nadam se, o nadam kako je ovo budućnost Samsungovih mobitela

Sve dosad među gornjom klasom Samsungovih uređaja favoriti su mi bili Galaxy Note 4 i Alpha. Serija Sx je nudila (i nudi) kvalitetan hardver i izvedbu dostojne top modela, ali redovno mi činilo kako previše luta i gubi se u potrazi za uređajem po kojem će se i razlikovati i isticati u odnosu na Apple i vojsku konkurencije Androida.

Serija Note, s tvrdoglavim inzistiranjem na stilusu, imala je potencijal za to, ali je u pravilu - kao nišni proizvod - tavorila u sjeni aktualne perjanice iz serije S u koju bi bio upumpan lavovski dio nemalog Samsungovog marketinškog budžeta.

Alpha je, s druge strane, donijela odmak od opsesije zaogrtanja vrhunskih uređaja plastikom i lažnom kožom. Ne posve, ali je pokazala kako u južnokorejskom divu znaju promijeniti smjer kretanja, makar ne posve i svojom voljom.

Galaxy Note Edge, dojma sam, prvi je izdanak stapanja najboljeg od oba ta svijeta u hibridni uređaj koji bi mogao redefinirati ono što trebamo očekivati od Samsungovih perjanica u budućnosti. Ako ga ne pokopaju malobrojne ali ne i zanemarive manjkavosti.


Pitanje je ukusa i osobnih preferencija, naravno, ali ovo je napokon uređaj koji se izgledom i dizajnom može mjeriti s najboljima među pametnim telefonima. Uspijeva istovremeno djelovati ozbiljno i seksi, privlačno i odmjereno suzdržano, s nemalim futurističkim štihom.

Poznato je kako smo kao vrsta skloni zaobljenim oblicima. Samsungovi dizajneri to su iskoristili do balčaka - teško je bilo skinuti pogled i prste s glatkog prijelaza zakrivljenog zaslona u metalnog kućišta. Mekom dojmu usprkos, djeluje čvrsto i robusno kao malo koji Samsungov mobitel s kojim sam imao posla dosad.

Uređaj je iznimno ugodan na dodir i dobro leži u ruci. Jedino što mi je smetalo bilo je to što bi mi jagodice prstiju pri držanju jednom rukom, bez obzira na to kako pokušao uhvatiti mobitel, stalno zaklanjale zakrivljeni dio zaslona. Imao sam osjećaj da ću tako nehotice aktivirati značajke u meniju, ali to se začudo nije događalo. Vjerojatno stoga što je taj dio zaslona optimiziran za nešto jači pritisak.

Zaslon QHD SAMOLED dijagonale 5,6 inča (14,2 centimetara) i razlučivosti 2.560 puta 1.440 piksela (577 ppi) odlično je pogođene veličine - dovoljno velik da se čovjek na njemu može razmahati olovkom ako poželi, dovoljno malen da uređaj ostane kompaktan i ergonomičan. Bistar, jasan, oštrih boja i pojedinosti,  jedan je od najkvalitetnijih, ako ne i najkvalitetniji Samsungov zaslon dosad.

Korištenje dvaju različitih zaslona u jednom - što ustvari radite dok se služite 'rubnikom' - isprva je pomalo šizofreno. Manji bi mi često odvlačio pozornost jer sam napola očekivao kako će se aktivnosti na velikome nekako odražavati i na njemu. Ipak, navikao sam se razmjerno brzo, dijelom i zato što manji zaslon još uvijek ne nudi ni približno toliko mogućnosti kao veliki.

Dizajn nije jedino što glatko teče - isto se može reći i za aplikacije, kao i rad mobitela općenito. Pokretan četverojezgrenim procesorom, uz podršku tri GB RAM-a, vrtio je sve što sam pokrenuo besprijekorno, pa i pod pojačanim opterećenjem.

Pojačana opterećenja dobro je izdržala i baterija kapaciteta 3.000 mAh, iako još treba puno raditi kako bi se dostigle autonomija i pouzdanost koju nude usporedivi konkurentski modeli poput Sonyjeve Xperije, recimo.

Dolazi s 32 ili 64 GB ugrađene memorije, što je moguće proširiti do 128 GB pomoću kartice mikroSD. Moguće ga je bežično puniti na svim uređajima koji podržavaju standarde WPC i PMA. Prilično se brzo puni i standardno.

Stražnja kamera opremljena je sa 16 megapiksela, prednja s pet megapiksela. Obje su opremljene optičkom stabilizacijom slike, automatskim HDR-om i objektivom F1.9, a daju fotografije u gabaritima na kakve smo od Samsunga navikli.

'Rubnik' ima još jednu zgodnu hardversku značajku - ovisno o tržištu, bit će Cat 4 ili Cat 6, što znači kako podržava s podrškom za iznimno brz prijenos mobilni prijenos podataka, pa može u punoj mjeri iskoristiti sadašnje kapacitete domaćih mreža 4G/LTE (HT je nedavno udvostručio brzinu preuzimanja na 150 Mbps).


Operativni sustav je Android 4.4.4, standardno nadograđen Samsungovim sučeljem TouchWiz. Potonje je znatno olakšano i reducirano, što je za svaku pohvalu. Još uvijek dolazi s inače lako dostupnim aplikacijama koje neće nužno svi korisnici poželjeti, ali sad ih je blaženo manje nego prije.

Dok nisam dobio uređaj u ruke, mislio sam kako ideja zakrivljenog zaslona nije puno više od marketinškog trika, pokušaja da se izvuče više novca za uređaj koji više ne može ponuditi radikalno brže procesore i više razine razlučivosti.

Rubnik me u tome nije posve razuvjerio - mogućnosti koje je ponudio nisu naročito dojmljive. Mahom se svode na lakše praćenje obavijesti kada mobitel nije u punom pogonu (recimo, rub može svijetliti određenom bojom tijekom poziva, tako da točno znate tko vas zove a da ne podignete mobitel) i upravljanje pojedinim aplikacijama (poput video aplikacija). Ponudit će i brz pristup alatima poput ravnala, baterijske lampe, štoperice ili aplikacije za audio snimanje.

No uspio je zagolicati mi maštu, pomaknuti ideju što je i što može pametni telefon, natjerati me na razmišljanje o tome što bi sve još mogao biti. Naprave li u Samsungu veće korake naprijed u tom smjeru u idućem izdanju, bit će to mobitel kojem će doista biti teško odoljeti.


Samsung Galaxy Note Edge - specifikacije

Dimenzije: 151,3 puta 82,4 puta 8,3 milimetara
Težina: 174 grama
Zaslon: 5,6 inča (14,2 cm), zakrivljeni, QHD Super AMOLED, 2560 puta 1440 + 160 piksela
Procesor: četverojezgreni, radnog takta 2,7 GHz
RAM: 3 GB
Ugrađena memorija: 32/64 GB (proširivo do 128 GB karticom mikroSD)
Kamera: 16 MP (stražnja), 3,17 MP (prednja); F1.9, selfie/wide selfie 90/120 stupnjeva, optička stabilizacija slike, video 1.440 p
Baterija: 3.000 mAh
Operativni sustav: Android 4.4.4 Kitkat, TouchWIz UI
Boje: bijela, crna
Ostalo: digitalna olovka S Pen, NFC, LTE Cat 4 (150/50 Mbps) ili Cat 6 (300/50 Mbps)
Cijena:  6.999 kuna (preporučena)
Ustupio: Samsung Hrvatska