AI U FOKUSU

Hrvatski stručnjak za AI suprugu je našao putem - algoritma

20.05.2024 u 08:02

Bionic
Reading

U srijedu, 15. svibnja, stage u Hotelu Park Plaza Histria u Puli bio je poprište trećeg izdanja konferencije 'Let'sGrow!', posvećene istraživanju umjetne inteligencije pod nazivom 'AI u fokusu'. Ovaj događaj okupio je raznoliku skupinu stručnjaka iz područja ICT-a, ali i drugih industrija poput medicine, umjetnosti, turizma, prava, psihologije, vinarstva, maslinarstva i poduzetništva

Jedan od najistaknutijih razgovora bio je onaj s Koradom Korlevićem, poznatim hrvatskim znanstvenikom i astronomom. U svojoj intrigantnoj raspravi 'Umjetna inteligencija ne postoji?', Korlević je otvorio temeljno pitanje o percepciji AI-ja. Hrabro te pomalo šaljivo već je u samom početku istaknuo 'Nitko nije ni rekao da postoji' te dodao kako je to stvar percepcije, a ono što nas treba zabrinuti jest činjenica da umjetna inteligencija može razviti samosvijest.

Na pitanje moderatora, Nikole Pavešića, direktora za developersko iskustvo i startupe u Infobipu, očekuje li da će umjetna inteligencija razviti samosvijest, Korlević je kazao kako neki znanstvenici tvrde da se to već dogodilo. Ipak, istaknuo je nužnost da o umjetnoj inteligenciji raspravljaju i druge znanosti jer je čisti tehnički dio odrađen još davne 2015. godine.

U panelu 'Srijedom u 2', Mislav Malenica, direktor tvrtke Mindsmiths i osnivač Hrvatske udruge za umjetnu inteligenciju (CroAI), u razgovoru s Aleksandrom Stankovićem podijelio je svoje iskustvo korištenja algoritama u nekonvencionalne svrhe - u potrazi za partnericom. Njegova priča o korištenju misaonih eksperimenata za optimizaciju procesa upoznavanja i pronalaženja idealnog partnera izazvala je smijeh, ali i ozbiljnu raspravu o primjeni AI-a u svakodnevnom životu.

Malenica je ispričao kako nije htio gubiti vrijeme na neuspješne veze pa je uz pomoć algoritma odlučio pronaći suprugu. Tako je kreirao 5 pitanja, tzv. misaonih eksperimenata i standardizirao komunikaciju kako bi skratio vrijeme razgovora. Kandidatkinje je podijelio u četiri kategorija, a nakon dva mjeseca u kojima je izlazio s dvije djevojke dnevno, našao je sadašnju suprugu, nuklearnu fizičarku i majku njihovo šestero djece. No, Malenica kaže kako je upravo ona 'pala' na svih pet misaonih eksperimenata.

Važno je istaknuti viziju Mislava Malenice o budućnosti AI-ja, koja naglašava promjenu paradigme iz inženjerske u dizajnersku i poslovnu. Prema njegovim riječima, vrijeme je da se fokusiramo na dizajn i razvoj novih poslovnih modela koji će koristiti AI na inovativne načine. Osim toga, Malenica je prognozirao revoluciju u medicini, gdje će prevencija biti ključni element i zauzeti mjestu liječenju, a za Istru je kao win-win rješenje predložio rad na kombinaciji hospitalitija i dugovječnosti.

Doc. dr. sc. Irena Hrstić, dr. med. ravnateljica Opće bolnice Pula, Luka Rossi, direktor Vinarije Rossi i predsjednik Udruge Vinistra, Tedi Chiavalon, suvlasnik OPG-a Chiavalon, Marko Cukon, direktor digitalnog marketinga i tehnologije u Arena Hospitality Group te Damir Medved, direktor konzorcija EDIH Adria sudjelovali su u panelu 'Svi za jednog, AI za sve: od medicine i turizma, do masline i malvazije'.

Vinari i maslinari otkrili su kako im AI olakšava proizvodnju vrhunskih vina i maslinovih ulja, odnosno pomaže u optimizaciji procesa proizvodnje i poboljšanju kvalitete konačnog proizvoda. U turizmu i hotelijerstvu, istražili su kako AI čini vaš boravak još osobnijim i ugodnijim, sve dok se nosi s rastućim zahtjevima i nedostatkom radne snage, a kada govorimo o medicini, AI unaprjeđuje administrativne procese, poboljšava operativno poslovanje bolnice te otvara nove mogućnosti za mlade stručnjake.