tehno savjeti

Kako zaštititi mobitel i tablet računalo od špijuniranja

19.03.2017 u 10:19

Bionic
Reading

Kako zadržati sadržaj pametnih telefona i tablet računala dalje od radoznalih očiju i neželjenih pogleda? Evo nekoliko savjeta

 

Na pametnim telefonima držimo brojne pojedinosti vezane uz naše živote - popis ljudi koje znamo, podatke o bankama koje koristimo, video zapise na koje smo potrošili hrpu vremena...

Za neke među njima nije važno hoće li ikad ugledati svjetlo dana, dok bi druge ipak radije zadržali za sebe i u svoja četiri zida. Kako zadržati sadržaj pametnih telefona i tablet računala dalje od radoznalih očiju i neželjenih pogleda? Evo nekoliko savjeta. 

Na početku trebate znati kako je prilično teško uređaj u potpunosti zaštititi od špijuniranja. Čak i ako uklonite kameru i mikrofon dovoljno uporni hakeri i dalje se mogu dokopati vaših podataka. 

Osnovni savjeti za sigurnost

Nema dobrog razloga zašto bi svoj mobitel ostavili nezaključan ili za zaključavanje koristili lozinku koju je smiješno lako pogoditi, kao što je recimo 1234.

Otvorite u Androidu Settings pa potom Security ili Touch ID & Passcode u iOS-u kako bi došli do najvažnijih sigurnosnih postavki na jednom mjestu. Odredite kako ćete zaključati mobitel (PIN, obrazac, očitavanje otiska prsta ili rožnice oka, što god već vaš uređaj podržava). 

Na zaključanom zaslonu moguće je prikazati više informacija i obavijesti no što možda mislite. Recimo, po početnim postavkama na uređaju s iOS-om možete pokrenuti Siri i pitati ju koga najčešće nazivate kako bi dobili popis nedavnih poziva. Sve bez otključavanja. 

Možete promijeniti koje se obavijesti (notifikacije) pojavljuju na zaključanom zaslonu ili ih u potpunosti isključiti.  Na Androidu otvorite Settings, pa Notifications te odaberite hoćete li isključiti obavijesti za sve aplikacije ili samo poneke.

Novija izdanja Androida također vam omogućuju skrivanje osjetljivijih informacija, što znači kako ćete obavijesti primiti putem aplikacije umjesto prikazom na zaslonu. 

Osigurajte svoje aplikacije

Među aplikacijama koje preporučamo ako ne želite da i netko drugi može lako doznati o čemu se dopisujete svakako su Signal (Android, iOS) i WhatsApp (Android, iOS). 

Aplikacije kao što su Orbot (Android) i Onion Browser (iOS) će vaše surfanje internetom enkriptirati te učiniti anonimnim i prilično teškim za praćenje. Povrh toga, alati za virtualne privatne mreže kao što je Opera VPN (Android, iOS) će pod enkripciju staviti sve podatke koji stižu na vaš uređaj ili odlaze s njega. Naročito su korisni za korištenje na javnim Wi-Fi mrežama u kafićima i hotelima. 

Želite onemogućiti pristup podacima razvojnim programerima? Možete provjeriti i povući odgovarajuće dozvole za pojedine aplikacije. Na Androidu otvorite Settings, pa Apps i odaberite Permissions. Na iOS-u otvorite Settings, pa Privacy i zatim odaberite kategoriju kako bi vidjeli koje aplikacije imaju koju dozvolu.  Jednostavnije i drastičnije rješenje? Deinstalirajte sporne aplikacije. 

Vlasnici Androida na raspolaganju imaju i dodatnu mogućnost: instalaciju sefa za aplikacije (app locker), pomoću kojeg osjetljive datoteke ili aplikacije možete staviti pod ključ i otežati pristup znatiželjnima ili zlonamjernima koji su se uspjeli provući pored zaključanog zaslona. Ključ može biti bilo što u rasponu od zahtjevnog PIN-a ili lozinke do biometrijskih metoda poput očitavanja otiska prsta.

Isprobajte, recimo, AppLock (Android), Privacy Knight (Android) ili Norton App Lock (Android).

Kako baratati podacima

Jedan od najboljih načina kako smanjiti mogućnost špijuniranja? Držite što manje podataka na svom mobitelu u bilo kojem trenutku. Kako ćete to postoći ovisit će od aplikacije do aplikacije. 

Uzmimo za primjer, recimo, iMessage. Možete otvoriti Settings, pa Messages i potom kucnuti na Keep Messages kako bi odabrali opciju automatskog brisanja nakon 30 dana ili cijele godine. I druge aplikacije imaju slične značajke. Pobrinite se da svakako prebacite fotografije i video zapise na web pomoću iClouda, Google Photosa ili sličnog servisa na webu prije no što počnete stare poruke brisati automatski. 

Vaš mobitel također prati gdje ste bili i što ste pretraživali. Možete i to isključiti. Otvorite vaš korisnički račun na Googleu i potražite u njemu stranicu Activity Controls. Na njoj ćet emoći uključiti ili isključiti povijest lokacija, pohranjivanje glasovnog pretraživanja, povijest pregledavanja YouTubea i surfanja webom...

Nemojte zanemariti ni aplikacije povezane s glavnim aplikacijama, a kojima ste dali dozvolu za pristup i korištenje vaših korisničkih računa na Facebooku ili Twitteru. Obično nisu razlog za zabrinutost, ali držite ih na oku i svedite njihov broj na minimum. 

Otvorite stranice postavki za sve vaše servise na webu. Za Google to je stranica Connected apps and sites. Za Facebook ćete povezane aplikacije naći na stranici App Settings, dok za Twitter treba otvoriti stranicu Apps.

Više: Gizmodo