i jezero je njegovo

Mark Zuckerberg kupio još zemljišta na Havajima, susjedi nisu oduševljeni

28.12.2021 u 10:35

Bionic
Reading

Šef Meta Platformsa sad posjeduje oko 607 hektara na sjeveru otoka Kauai. Stanovnici tog otoka baš i nisu zadovoljni takvim razvojem događaja

Mark Zuckerberg povećao je svoje već veliko imanje na Havajima. Tehnološki milijarder i glavni izvršni direktor tvrtke Meta Platforms kupio je još 44,5 hektara zemljišta na otoku Kauai.

Za to je platio 17 milijuna američkih dolara. Sad posjeduje oko 607 hektara na sjeveru tog otoka. Imanje je nazvao Ko'olau Ranch.

Posjed sad obuhvaća i stoljeće staro akumulacijsko jezero čija je brana pukla 2006. godine, što je dovelo do poplave u kojoj je živote izgubilo sedam osoba. Šteta nije popravljena, zbog čega se područje smatra rizičnim.

Šefu Facebooka ovo je druga kupovina ove godine. U ožujku je platio 53 milijuna dolara za blizu 243 hektara zemljišta na Kauaiju, na kojem su javna plaža i ranč sa stokom. To je pridodao imanju od 303 hektara koje je kupio u blizini još 2014. godine.

Optužbe za neokolonijalizam

Zuckerberg i njegova supruga Priscilla Chan obvezali su se ispuniti pravne obveze vezane uz akumulacijsko jezero. Namjeravaju također promicati očuvanje okoliša i održivu poljoprivredu te zaštititi divlje životinje.

Ipak, nisu svi zadovoljni širenjem njihovog imanja.

Business Insider prenosi da su brojni lokalni žitelji protiv toga jer na kupovinu zemljišta gledaju kao na uspostavu nove monarhije, uz manjak poštovanja prema povijesti tog otoka.

Zuckerberg je susjede prvi put razljutio još 2016. gradnjom gotovo dva metra visokog zida oko svog imanja, navodno kako bi smanjio utjecaj buke s obližnje autoceste.

Godinu kasnije podnio je tužbu protiv obitelji koje su polagale pravo na dijelove zemljišta na njegovom imanju, tvrdeći da time želi osigurati poštenu isplatu za male vlasnike. Stanovnici otoka to su opisali kao neokolonijalizam.

Zuckerberg je kasnije odustao od tužbe jer je, kako je tada naveo, htio razgovarati sa zajednicom i pronaći bolji pristup. Sporni dijelovi zemljišta kasnije su prodani na dražbi. Tri četvrtine otišle su u ruke kupcu za kojeg je Zuckerberg javno rekao da ga podržava.

U ožujku ove godine on i Priscilla donirali su 4,2 milijuna dolara za program zapošljavanja na Kauaiju kako bi pomogli u oporavku od posljedica pandemije koronavirusa, a nedavno su dali i 4,85 miljuna dolara za povoljne poticaje obiteljima nižih primanja za kupnju nekretnina.