SJAJNE VIJESTI

Novi linearni akcelerator Radiochirurgije u pet zračenja rješava postoperativno liječenje raka dojke

03.05.2024 u 11:00

Bionic
Reading

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb prva u Hrvatskoj i regiji pacijenticama nudi provođenje radioterapije dojke u samo pet dolazaka ili frakcija nakon poštednog kirurškog zahvata. Ova revolucionarna metoda, koju omogućuje najnoviji linearni akcelerator Varian Ethos, najnapredniji uređaj ovakvog tipa na našim prostorima, skraćuje vrijeme postoperativne terapije za čak tri do pet puta, priopćili su iz bolnice

Gotovo sve pacijentice u kojih je proveden poštedni kirurški zahvat raka dojke u pravilu moraju provesti i postoperativnu radioterapiju i kemoterapiju. Adjuvantna radioterapija provodi se uobičajeno tijekom više tjedana, u 15 – 25 frakcija, odnosno dana.

U Radiochirurgiji pacijenticama je ponuđeno provođenje adjuvantne radioterapije dojke, a prema indikaciji i limfnih čvorova u području pazuha i oko ključne kosti stereotaksijskom tehnikom, u samo pet frakcija primjenom adaptivne inteligencije na linearnom akceleratoru Varian Ethos.

Nedavno objavljena studija u prestižnom časopisu The Lancet pokazala je kako adjuvantno zračenje u samo pet frakcija ima jednak terapijski učinak, bez češćih ili izraženijih nuspojava u pacijentica u usporedbi sa standardno frakcioniranom radioterapijom.

Naime, uz tehnike koje se tipično koriste, značajni dio doze zračenja primaju i okolna zdrava tkiva, ponajviše koža, pluća i srce koji su glavni organi od rizika. Zbog toga se javljaju i nuspojave poput crvenila, upale kože dojke, te oštećenja funkcija pluća i srca.

Radioterapija na Varian Ethosu provodi se na način da se zrači samo tkivo dojke i limfne regije uz maksimalnu poštedu kože, pluća i srca. Plan zračenja svaki dan kontrolira radioterapijski onkolog na samom uređaju, a snopovi zračenja se individualno prilagođavaju svim, i najmanjim mogućim varijacijama anatomije pacijentica. Ovakav novi pristup pacijenticama omogućuje da adjuvantnu radioterapiju raka dojke provedu u samo pet dana, na siguran način i uz minimalan rizik razvoja crvenila i upale kože, te oštećenja plućnog tkiva i srca.