SKI kompleks

Otkriće iz američkog laboratorija: Lijekovi protiv raka prostate mogli bi pomoći kod gripe, ebole i - koronavirusa

17.11.2020 u 09:35

Bionic
Reading

Dva nova lijeka za liječenje agresivnog karcinoma prostate testirat će u borbi protiv najsmrtonosnijeg simptoma Covida-19 - akutni respiratorni distresnog sindroma

Istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Maryland (UMSOM) i Farmaceutskog fakulteta (UMSOP) otkrili su nove spojeve lijekova koji potencijalno mogu liječiti novi koronavirus koji uzrokuje COVID-19.

Ti spojevi remete funkcioniranje proteinskog kompleksa u ljudskim stanicama za koji su istraživači otkrili da je presudan za replikaciju i preživljavanje koronavirusa. Ovo bi otkriće moglo dovesti do razvoja novih antivirusnih lijekova širokog spektra koji ciljaju viruse poput gripe, ebole i koronavirusa, prema novoj studiji objavljenoj danas u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Proteinski kompleks, nazvan SKI kompleks, skupina je ljudskih bjelančevina koja regulira različite aspekte normalnog funkcioniranja stanice. U novoj studiji istraživači su otkrili da ovaj kompleks također igra presudnu ulogu u pomaganju virusu da replicira svoj genetski materijal, nazvan RNK, unutar stanica koje inficira.

'Utvrdili smo da ometanje SKI kompleksa sprečava virus da se sam kopira, što ga u biti i uništava', rekao je autor studije dr. Matthew Frieman, izvanredni profesor mikrobiologije i imunologije na UMSOM-u. 'Također smo identificirali spojeve koji ciljaju SKI kompleks, inhibiraju koronaviruse, ali i viruse gripe i filoviruse, poput onoga koji uzrokuje ebolu.'

Frieman i njegovi kolege iz Centra za računalno potpomognuto liječenje Farmaceutskog fakulteta i Centra za biomolekularnu terapiju pri UMSOM-u koristili su računalno modeliranje kako bi identificirali mjesto vezanja na SKI kompleksu i identificirali kemijske spojeve koji se mogu vezati za ovo mjesto.

Naknadna eksperimentalna analiza pokazala je da ovi spojevi imaju antivirusno djelovanje protiv koronavirusa, virusa gripe i filovirusa poput ebole.

'Ova otkrića predstavljaju važan prvi korak u prepoznavanju potencijalnih novih antivirusnih sredstava koja bi se mogla koristiti za liječenje širokog spektra smrtonosnih zaraznih bolesti', rekao je vodeći autor studije dr. Stuart Weston, znanstveni suradnik na UMSOM-u. Takvi lijekovi imaju potencijal za liječenje zaraznih bolesti povezanih s budućim pandemijama.

Sljedeći koraci uključuju provođenje studija na životinjama kako bi se saznalo više o sigurnosti i djelotvornosti ovih eksperimentalnih spojeva koje nije odobrila Uprava za hranu i lijekove.