MWC 2015

Ovo je nova Xperia koju ćete nositi na plažu

10.03.2015 u 17:37

Bionic
Reading

Sony je tijekom sajma 'Mobile World Congress' u Barceloni predstavio novi pametni telefon iz serije M, otporan na vodu i prašinu te opremljen baterijom koja bi trebala potrajati i do dva dana bez punjenja

Xperia M4 Aqua dimenzija je 145,5 puta 72,6 puta 7,3 milimetara. Teži 140 grama. Otporna je na vodu i prašinu (IP65/68).

Zaslon je od kaljenog stakla, dijagonale pet inča (12,7 centimetara), HD razlučivosti 1280 puta 720 piksela.

Dolazi sa stražnjom kamerom s 13 megapiksela te Sonyjevim senzorom Exmor RSTM sa širokim F2,0 otvorom blende i osjetljivošću ISO 3200. Uz pomoć značajke Superior Auto Mode automatski prepoznaje do 52 različita scenarija pri različitim uvjetima osvjetljenja.

S prednje strane je kamera s pet megapiksela i širokokutnim objektivom s 88 stupnjeva širine vidnog polja.


Prvi je Sonyjev uređaj kojeg pogoni osmojezgreni 64-bitni Qualcommov procesor Snapdragon 615 (odnosno, dva četverojezgrena - na 1,5 i 1 GHz), podržana s dva GB RAM-a.

Može imati osam ili 16 GB ugrađene memorije, što je moguće proširiti do 32 GB pomoću kartice mikroSD. Podržava surfanje mrežama 4G/LTE.

Baterija je kapaciteta 2.400 mAh. Trebala bi izdržati nešto više od 13 sati razgovora, dva dana korištenja bez punjenja, odnosno do tjedan dana u modu Ultra Stamina.

Operativni sustav je Android 5.0 Lollipop. Xperia M4 Aqua dolazi s novim izgledom aplikacije Xperia Lounge Silver, namijenjene upravljanju aplikacijama i pomoći prilikom korištenja uređaja. Ponudit će, između ostalog, bonus trailere filmova i epizode televizijskih serija putem aplikacije Privilege Plus Movies (tamo gdje je dostupna).

Značajka Portrait Retouch omogućava dodatna poboljšavanja prilikom obrade fotografija, a tu su i aplikacije kamere kao što su Sound Photo (za dodavanje kratkih videozapisa na fotografije) te Movie Creator (automatski pretvara fotografije i snimke u mini videozapise trajanja do 30 sekundi).

Osim u standardnim bojama (bijeloj i crnoj), bit će dostupna u koraljno crvenoj te srebrnoj boji, ovisno o tržištu.

Xperia M4 Aqua bit će dostupna u tijekom proljeća u 80 zemalja diljem svijeta, u suradnji s više od 100 telekom operatora.

Kao dodatnu opremu, Sony je predstavio i Bluetooth slušalice SBH70. Slušalicama teškim 25,7 grama, otpornim na vodu (IP57), moguće je upravljati i glasom. Bit će dostupne u pet boja.