ZANIMLJIVA ALTERNATIVA

Pet preglednika koje biste mogli zavoljeti

17.06.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Firefox, IE, Chrome ili Safari nisu jedini internetski preglednici koji postoje ili su nam dostupni. Postoji pregršt 'alternativnih' preglednika koji su možda čak i bolji o razvikane četvorke

Kada netko spomene internetske preglednike ili browsere, najčešće pomislimo na one najpoznatije - Internet Explorer, Chrome, Firefox ili Safari.

No oni nisu jedini preglednici koje je moguće instalirati na računalo. Iskusniji korisnici vjerojatno bi mogli navesti još nekoliko preglednika koji su bili veoma popularni u svoje vrijeme, a potom su jednostavno otišli u zaborav.

Međutim, na Tech Republicu izdvojili su pet preglednika koji možda nemaju stotinu opcija koje nude navedene razvikane verzije, ali će sasvim korektno odraditi svoj posao. Neki među njima čak nude opcije koje ne možete pronaći nigdje drugdje.

SeaMonkey

Iskusniji korisnici vjerojatno su čuli za SeaMonkey, preglednik koji u sebi skriva i e-mail, HTML editor, IRC chat, čitač RSS feeda i još mnogo toga.

Ovaj preglednik ima mnogo zajedničkog s Firefoxom i Thunderbirdom pa je tako moguće sinkronizirati preglednik na različitim uređajima, mijenjati teme, blokirati iskočne prozore, uključiti sigurno pregledavanje i drugo.

Iako SeaMonkey možda nema najnoviji dizajn, izvrstan je program koji mogu koristiti svi, bez obzira na operativni sustav koji imaju.

K-Meleon

Baš kao što mu ime podsjeća na kameleona, K-Meleon se u mnogočemu prilagođava korisniku.

Temeljen je na otvorenom kodu, ali je namijenjen samo za korisnike Windowsa koji će se bez problema snaći u njegovom korisničkom sučelju.

K-Meleon podržava geste mišem, prilagođavanje kratica na tipkovnici potrebama korisnika, spašava otvorene prozore, blokira iskočne prozore i uz sve to, brzo učitava stranice.

Pale Moon

Pale Moon je preglednik koji je temeljen na Firefoxu, ali je napravljen posebno za Windowse.

To znači da su prilikom njegova stvaranja autori odabrali mogućnosti koje su u potpunosti prilagođene Windowsima i njihovim zahtjevima.

Tako je prilagođen za računala s brzim procesorima, podržava HTML5/CSS, koristi manje memorije za rad od Firefoxa, ali nema, primjerice, mogućnost roditeljskog nadzora.

Ako vam treba brzi preglednik za Windowse, Pale Moon bi mogao biti izbor za vas.

Lunascape

Prosječnom korisniku, Lunascape bi vjerojatno bio previše kompliciran, no za programera ili web dizajnera, on je preglednik iz snova.

Iako radi samo u Windowsima, nudi mogućnost pregledavanja stranica uz pomoć sva tri 'rendering engina'. To znači da ako se web-stranica ne prikazuje ispravno, ne morate uključivati drugi preglednik ili je otvarati u novom prozoru. Jednostavno promijenite 'motor' koji je pokreće.

Osim toga, nudi i zanimljive opcije poput označavanja pojmova koje pretražujete, ali i mogućnost otvaranja stranica u usporednim prozorima kako biste na ekranu imali istovremeno otvoreno nekoliko web-stranica. Zgodno, zar ne?

NetSurf

I na kraju, nimalo lošiji od prethodnih, dolazi NetSurf. Ovaj preglednik funkcionira na svim operativnim sustavima, čak i na mobilnim uređajima.

Na prvi pogled djeluje poput bilo kojeg preglednika, ali zapravo skriva mnoštvo zgodnih mogućnosti. Primjerice, automatski će vam ispisati web-adresu nakon što počnete tipkati, pretražuje internet kako vi tipkate, omogućava upravljanje 'kolačićima', ali i mnogo više.

Bez obzira koji preglednik koristite, isprobajte neke od naših prijedloga. Tko zna, možda vam se neka od ovih opcija više svidi od vašeg uobičajenog preglednika.