POSLOVNI REZULTATI

Skuplji čipovi Samsungu donijeli deset puta veću dobit

30.04.2024 u 13:21

Bionic
Reading

Potražnja za umjetnom inteligencijom ostat će snažna i smanjit će ponudu nekih vrhunskih čipova, očekuju u južnokorejskom divu

Operativna dobit Samsunga u prva tri mjeseca ove godine porasla je za više od deset puta.

Prihodi su porasli su za 13 posto, na 52,14 milijardi američkih dolara, pri čemu su prihodi od prodaje memorijskih čipova rasli za 96 posto, dijelom zbog rasta cijene, dijelom zbog rasta potražnje. Operativni profit porastao je na 4,7 milijardi dolara, što je najveća operativna dobit Samsunga od trećeg kvartala 2022.

Tijekom ove godine planiraju povećati ponudu čipova vezanih uz HBM za više od tri puta u odnosu na prošlu godinu. U travnju su krenuli s masovnom proizvodnjom HBM osmoslojnih čipova HBM3E, namijenjenih čipsetovima za generativnu umjetnu inteligenciju.

Time nastoje uhvatiti priključak s tvrtkom SK Hynix, koja je dosad bila jedini dobavljač HBM3 čipova za Nvidiju. Inačica s 12 slojeva trebala bi ući u proizvodnju tijekom drugog kvartala ove godine.

Osmoslojni čipovi bi trebali biti namijenjen Nvidiji, a 12-slojni AMD-u. Novi HBM3E proizvodi trebali bi činiti dvije trećine proizvodnje HBM-ova do kraja godine.

Smartfoni na razini prošle godine

Samsung također namjerava pojačati ponudu SSD diskova kako bi zadovoljio potražnju web poslužitelja s umjetnom inteligencijom. Očekuje se kako će ponuda vrhunskih memorijskih čipova postati manja prema kraju godine zbog toga što će kapaciteti biti zaokupljeni HBM-ovima.

Samsungovo poslovanje s mobilnim uređajima zabilježilo je operativnu dobit od oko 253,6 milijuna Udolara, nešto manje nego lani. Tvrtka je isporučila oko 60 milijuna pametnih telefona tijekom tog razdoblja, što je približno na prošlogodišnjoj razini.

Rastući troškovi, uključujući povećane cijene memorijskih čipova, smanjili su marže njenih vodećih pametnih telefona Galaxy S24 lansiranih tijekom kvartala.

Prema Samsungovoj procjeni, značajke umjetne inteligencije potaknule su prodaju modela S24, što je omogućilo odjelu zadržavanje dvoznamenkaste profitabilnosti u prvom kvartalu.