Impossible Foods

Svinjetina, a nije: Startup iz Silicijske doline na CES-u predstavio lažno meso od soje koje izgleda i ima okus kao prava stvar

10.01.2020 u 12:41

Bionic
Reading

Impossible Foods je najavio i partnerstvo s Burger Kingom za kojeg će izrađivati Croissan'wiche s kobasicama od lažnog mesa

Tvrtka Impossible Foods, poznata po nemogućim kombinacijama nutricionističkih sastojaka, nakon bezmesnog burgera s okusom govedine predstavila je novu kreaciju: lažno meso s okusom svinjetine. Startup sa sjedištem u Silicijskoj dolini svoj je novi proizvod, Impossible Pork, predstavio ovogodišnjem CES-u 2020 u Las Vegasu. Zamjenska smjesa gotovo savršeno oponaša okus i miris svinjetine.

Ujedno su predstavili i Impossible Sausage, 'nemoguću kobasicu', proizvod koji će se za nekoliko mjeseci početi prodavati u lancu Burger Kingovih restorana, zajedno s Impossible Croissan'wichem.

Što je uopće Impossible Pork, 'nemoguća svinjetina'? Riječ je o namirnici bez glutena, ali s košer i halal certifikatima. Izgleda baš kao prava svinjetina od prave svinje, u sirovom je stanju svijetlo ružičasta, baš kao pravo meso, a kad se pripremi bude sočna i poprimi zamamnu smeđu teksturu.

Lažna svinjetina proizvodi se poput lažnih burgera koje Impossible Foods proizvodi još od 2016. Glavni zamjenski protein je soja, podebljana suncokretovim i kokosovim uljem. U lažnu svinjetinu umiješani su i šećeri, vitamini i aminokiseline. Ima i hema, spojeva koji se nalaze u svakom živom organizmu koji proizvodi mesne okuse i mirise. U ovom slučaju, ovaj je spoj dobiven sintezom.

Lažna svinjetina ima niži sadržaj hema u usporedbi s hamburgerom, što znači da oponaša način na koji se razlikuju i prava mesa. Različite koncentracije hema najzaslužnije su za različite okuse i mirise različitih vrsta mesa.

Mesožderi, vegetarijanci i vegani  slažu se da zamjensko meso doista ima okus pravog
Mesožderi, vegetarijanci i vegani slažu se da zamjensko meso doista ima okus pravog Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Impossible Foods

Impossible Pork sadržava oko dvije trećine broja kalorija koliko bi ih imala porcija pravog mesa, ali uz manje masnoća i bez kolesterola. S druge strane, u porciji lažne svinjetine ima zapanjujućih 420 mg natrija. Ekvivalentna porcija prave svinjetine sadržava samo 80 mg.

Oni koji su u Las Vegasu probali porciju Impossible Porka, mesožderi, vegetarijanci i vegani podjednako, slažu se da ovo zamjensko meso doista ima okus kao prava svinjetina. Tekstura je ono što ovo lažno meso čini tako privlačnim, kažu. Tvrtka je očito dobro savladala umjetnost kopiranja teksture mesa umjetnim proizvodima.

Pečena, igleda baš kao prava svinjetina od prave svinje. Riječ je o namirnici bez glutena, ali s košer i halal certifikatima Izvor: Društvene mreže / Autor: GeekWire

Za razliku od lažne svinjetine, lažna kobasica nije iskušana na CES-u. Službeno bi Impossible Sausage trebao biti predstavljen do kraja mjeseca. Navodno će tu lažnu kobasicu s njihovim Croissan'wichem posluživati u čak 139 Burger Kingovih restorana u Georgiji, Michiganu, New Mexicu, Illinoisu i Alabami.

Nisu svi oduševljeni ovime što nudi Impossible Foods. Američko Nacionalno vijeće proizvođača svinjskog mesa podiglo je glas protiv proizvodnje lažne svinjetine i lažnih kobasica. Tvrde da je riječ o kršenju konvencija o sigurnosti hrane, naročito onih koji se tiču imenovanja proizvoda. Za razliku od Impossible Burgera, za kojeg se u nazivu nigdje ne tvrdi da je riječ o govedini, naziv Impossible Pork nepogrešivo vas navodi na pomisao da je riječ o svinjetini.

  • +4
Impossible Foods Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Impossible Foods

Impossible Foods ne odustaje od namjere da u dogledno vrijeme stvori održive zamjene za svaki mesni proizvod. Budući da se zamjenska jela rade od biljaka, žele osigurati i održiv lanac opskrbe biljem.

Trenutačno su njihovi proizvodi skuplji od klasičnih, izrađenih na bazi mesa, ali u startupu vjeruju da će s vremenom cijene njihovih proizvoda padati. A dok to ne postignu, hvalit će se nagradom za zaštitu planeta koju su im 2018. uručili Ujedinjeni narodi.