Čak 17 stranih osiguravatelja i 12 društava za posredovanje u osiguranju najavilo je Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih tržišta dolazak u Hrvatsku i nuđenje tih usluga domaćim osiguranicima. Računica je vrlo jednostavna – podjela 1,86 milijardi kuna koliko HZZO godišnje prihoduje po toj osnovi. Ostali osiguravatelji prihoduju znatno manje novca: državni Croatia zdravstveno osiguranje 99 milijuna, privatni Sunce osiguranje 92 milijuna, a ostalih 12 ukupno od 47 milijuna kuna, piše Glas Istre

To znači da 2,33 milijuna građana koji u Hrvatskoj posjeduju policu dopunskog da će morati odabrati privatnog osiguravatelja ukoliko i dalje budu željeli biti osigurani. Pitanje je što će biti s 894 tisuće kojima to plaća državni proračun te hoće li i oni, kao i ostalih 1,44 milijuna kuna morati plaćati iz svog novčanika.

Međutim, pitanje je ima li HZZO način da zadrži tih 2,33 milijuna osiguranika ili će ih morati prepustiti privatnom sektoru, a samim time državni prihod od 1,86 milijardi kuna prepustiti drugima?

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga je prethodnih dana u javnosti izjavio kako u toj instituciji već neko vrijeme razmatraju više opcija koje će predstaviti svom vlasniku, Vladi. Otkrio je da su na stolu svi modeli, od zadržavanja sadašnjeg koncepta, preko osnivanja novog društva do potpunog odustajanja od ugovaranja dopunskih polica. Vlada će odlučiti koji model ostaje, a HZZO će se skrbiti da sve bude zakonito.

281651,281545,281368,277320